Kolm ujujat võtsid ette teekonna Lätist Ruhnu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu võtsid avaveeujumise entusiastid ette retke Kihnu saarelt Pärnu randa.
Mullu võtsid avaveeujumise entusiastid ette retke Kihnu saarelt Pärnu randa. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna varahommikul hüppasid Pärnust pärit avaveeujumise entusiastid Bruno Nopponen, Henri Kaarma ja Romet Tepper Lätis Kolka neeme tipus merre, et võtta ette ujumismaraton linnulennult 40 kilomeetri kaugusel asuvale Ruhnu saarele.

Kolm kanget meest jõudsid sihtkohta kell 20.05, kulutades maratondistantsi läbimiseks koos äikesepilvedest põhjustatud pausidega aega 14 tundi ja 15 minutit.

"Kuna randumiskohas ei olnud võimalik kaldale pääseda, pidid mehed paati tagasi vantsima ja suund võeti Ruhnu sadama peale," vahendas ujujate blogi. "Mehed on terved ja tuju kõigil hea."

Kella 16.15 ajal jäi meestel ujuda veel 9,4 kilomeetrit. Samal ajal kogunes taevasse uusi äikesepilvi, mis ährvardavad veel enne kärgata kui mehed kaldale jõuavad.

Kella 14.30 ajal olid kõik mehed koos ja neid lahutas Ruhnust 13,9 kilomeetrit.

Kui samas tempos jätkatakse, võiiksid ujujad umbes kella 8 ajal Ruhnus jald põhja panna.

Kella 11.30 paiku oli ujujatel Ruhnuni jäänud veel 20,9 kilomeetrit.

Üritust kajastava blogi järgi liiguvad ujujad vahelduvalt 2-3 kilomeetrit tunnis. "Laine on jätkuvalt vastu ja kannab kohati isegi tagasi," seisis sissekandes.

Kell 5.50 Lätis merre astunud Viimsi veeklubisse kuuluvad mehed tõmbasid enne vettehüppamist selga kalipsod, sest veetemperatuur Kolka neeme tipus oli hommikul alla 14 kraadi. Kaldast eemal hakkas temperatuur siiski tasapisi tõusma, Liivi lahe keskel peaks merevesi olema 20 kraadi.

Tänasel ujumiretkel on ujujaid kimbutanud ka äike, mille tõttu tuli meestel kella 9 paiku turvalisuse huvides veest paati ronida. „Probleem on selles, et seisvas paadis lihtsalt istudes ja loksudes ei ole enesetunne enam kõige parem, süda hakkab vägisi pahaks minema,“ kirjutas meeste ettevõtmist kajastav blogi.

Poole tunniga äikesepilved hajusid ja ujujad said retke jätkata.

Kanged ujujad on kavandanud iga veerandtunni järel joogi- ja iga tunni tagant söögipausi.

Kuigi teekonna pikkus on linnulennult ligi 40 kilomeetrit, ei suudeta lainete ja hoovuste mõjul enamasti otse kurssi hoida ja seega on võimalik, et teekond  kujuneb märksa pikemaks.

Ujujaid saadavad paadiga kaks kogenud ja avaveeujumisega ise lähemalt kokku puutunud meest – Priit Vehm ja Rene Berezin. Teleoperaator Vehm on üks nendest, kes kolm aastat tagasi koos Nopponeniga üle Soome lahe ujus, kuid seekord otsustas paati jääda, et võimalust kasutades meeste pingutused filmilindile salvestada.

Viimsi veeklubi ujujad on ülipikki vahemaid avaveekogudel alistanud varemgi, ühest küljest tõestamaks enesele ja teistele, et võimatu on võimalik, teisalt kindla eesmärgiga propageerida Eestis ujumist.

Mehed on varem ujunud Võrtsjärvest Tartusse, üle Soome lahe Porkkalast Suurupisse, Kihnust Pärnusse, Lätist Kura kurgust Saaremaale Sõrve poolsaarele ja võtnud ette retke mandri, Vormsi, Hiiumaa, Saaremaa ja Muhu vahel.

Ülipikki vahemaid ujudes tahavad nad propageerida ujumisoskust ja tõestada, et hea ujumisoskusega on võimalik läbida nii pikki vahemaid kui rinda pista suurte lainetega.

Järgmisel aastal soovivad avaveeujumise entusiastid võtta ette teekonna Ruhnust Kihnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles