Koduväljaku kvaliteedi üle nina krimpsutav Nõmme Kalju tahtis Haapsallu kolida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju mängijad.
Nõmme Kalju mängijad. Foto: Raigo Pajula.

Hiiu staadionil kodumänge pidav Eesti jalgpalli meistriliiga medalinõudleja Nõmme Kalju oli väga lähedal staadioni väljavahetamisele ning Haapsalusse kolimisele.

Hiiu staadioni amortiseerunud ja kehvas seisus kunstmurukate on hakanud meeskonna tulemusi negatiivselt mõjutama ning tõstnud teravalt üles Kalju staadioni probleemi.

Statistika näitab – võõralt väljakult on Kalju tänavu teeninud 36 võimalikust punktist 32, koduplatsil aga 30st vaid 16.

Valik oli muidugi Kalju jaoks väga raske, üheltpoolt parem sportlik tulemus, teiselt poolt identiteet, kodupublik ja Hiiu staadionil valitsev ideaalne jalgpalliatmosfäär. Pika klubisisese arutelu ning EJLiga tehtud mõttevahetuste järel otsustati siiski jätkata hooaja lõpuni oma kodumängudega Hiiu staadionil.

«Loodame, et halva katte kompenseerivad nõmmekad, kes oma meeskonda alati tulihingeliselt toetavad. Arvestades tabeliseisu on meil palju kaalul ning klubi kiiret arengut silmas pidades on vaja leida staadioni küsimusele kiire ja positiivne lahendus,» sõnas Kalju president Kuno Tehva klubi pressiteenistusele.

Meeskond koos treeneritega on andnud klubi juhtkonnale selge signaali, et kui tahetakse püsida medalikonkurentsis, tuleb lahendada koduväljaku küsimus. Nii oldigi lähedal, et kolida selle hooaja lõpuni Kalju kodumängud Hiiu kunstmurult Haapsalu muruväljakule! Kalju on Haapsalule abikäe andmise üle väga tänulik.

«Nõmme Kalju käis maad kuulamas ning uuriti võimalikku koostööd, kuid kahjuks jäi see koostöö katki. Kuna meil tipptasemel jalgpallimeeskonda Haapsalus pole, oleks see vägagi teretulnud idee olnud. Nõmme klubile meeldis meie muru ning treenimistingimused. Kohalike seas oleks see kindlasti elevust tekitaud ning ma loodan, et edaspidi jõuame mingile koostööleppele. Kalju huvi tuli väga järsku, kuid loodan, et teeme kasvõi noortega koostööd ning äkki korraldame ka siin turniire ja muud sellist,» kommenteeris Haapsalu staadioni direktor Tarmo Tuisk.

Staadioni küsimus on valusamalt tõusnud Kalju päevakorda, sest probleemid pole ainult esindusmeeskonna treeningutes ja kodumängudes vaid ka Kalju jõudsalt arenevas noortetöös kus noortele jalgpalluritele ei piisa isegi enam treeningaegasid, rääkimata tervist kahjustavast kunstmurukattest. EJL on väljastanud Hiiu staadionile ajutise meistriliiga litsentsi, mis tähendab seda, et juhul kui Hiiu staadioni kunstmurukatet välja ei vahetata peab Kalju järgmisel aastal Hiiult ning ühtlasi ka Nõmmelt ära kolima.

«Ka jalgpalliliit oli keerulise valiku ees, kõnelen praegu Kalju võimalikku Haapsalusse kolimist, kus ühel kaalukausil olid mängutingimused ja teisel klubi identiteet ja reeglid. Õnneks lahenes asi läbirääkimiste teel ja liidupoolset otsust polnud vaja teha. Ajast 15 aastat tagasi mäletan FC Flora Viljandis mängitud hooaega, peale mida tuli Tallinnas alustada sisuliselt otsast peale. Seda mäletades ei saanud Kaljule sarnast katset soovitada. Hiiu staadion on Kalju jaoks parim kodu ja ehkki jalgpalli liit on nn. Kalju/TTÜ/Tallinna linna projektile TTÜ staadioni väljaarendamise toetamise otsuse kevadel teinud. On selge, et ka Hiiu staadioni kunstmurukate vajab väljavahetamist, sest ideaalis võiksid Kalju kodumängud siiski toimuda sellel staadionil, sest tema seos Nõmmega on tugev. Olen Hiiu staadioni teemal kohtunud ka Nõmme linnaosa juhtkonnaga ja usun, et jalgpalli liidul on võimalik kaasa aidata positiivsete lahenduste leidmisele kõnealuse kattevahetuse osas,» väljendas oma seisukohta EJLi president Aivar Pohlak.

Õnneks on leitud probleemi lahendamisel tugevat toetust nii Nõmme linnaosavalitsuselt, Tallinna Spordi- ja Noorsooametist kui ka EJLilt.
On lootust, et Nõmme linnaosavalitsus leiab vahendid ja vahetab järgmise aasta alguses Hiiu staadioni kunstmurukatte välja ning staadion saab uuesti mängukõlbulikuks.

«Pean väga oluliseks, et olemasolevale olukorrale leiaksime kiiresti lahenduse, sest arvestades Kalju poolt tehtud tööd ja saavutusi, on kindlasti täna iga nõmmekas uhke, et meil on meistriliigas meistritiitlile võitlev klubi. Samuti on oluline, et Hiiu staadioni kate saaks uuendatud ning Nõmme spordisõbrad saaksid ka edaspidi oma koduklubile Nõmmel kaasa elada,» kinnitas Nõmme linnaosa vanem Erki Korp.

Aastaid piirkondliku identiteedi eest võidelnud ajalooline jalgpalliklubi Kalju, mis on asutatud aastal 1923, näeks kolimises katastrofaalset mõju.

«Oleme väga tihedalt seotud Nõmmega, isegi meie klubi nimest pool kannab linnaosa nime. Kolimine tähendaks aastate pikkuse töö ja järjepidevuse raiskuminekut ja sellest oleks väga kahju,» kommenteeris Kalju juhtfiguur Kuno Tehva. «Usun, et muretsemiseks siiski suurt põhjust veel pole, sest nii Nõmme kui ka Tallinn on Hiiu staadioni probleemi lahendamise osas näidanud välja väga positiivset suhtumist. Lisaks on meil käimas ka TTÜ staadioni rekonstrueerimisprojekt mis lisab tuleviku osas ainult optimismi,» lisas Tehva.

Lühiajaline lahendus Hiiu staadioni katte mängukõlblikumaks muutmisel, meistriliiga voorude jaoks oleks kastmisauto kasutamine. Väljaku kastmine peaks tõesti olukorda lühiajaliselt leevendama ning abikäe ulatab ka sügise tulek, mis on ilmad muutnud jahedamaks ning vihm muudab platsi natukene paremaks.

«Katsume leida Nõmme teehoolduseid tegevatest ettevõtetest abi, äkki saame väljaku ennem igat liigamängu läbi kastmise paremaks muuta,» sõnas Nõmme Kalju tegevjuht Peeter Kusma.

Kalju ründaja ja endine koondislane Kristen Viikmäe arvab: «Lahendusena näeksin mina kõva kastmist – plats peaks 90 minutit läbimärg olema. Vihmaga on Hiiul olnud palju parem mängida ning seda tõestas ka kohtumine Sillamäe Kaleviga, mille me ilusa mängupildiga 3:0 võitsime.»

«Eks me peame enda mängu Hiiu staadionil võitluse peale seadma, sest mänguilu sellisel kunstmurukattel eriti luua ei saa. Kindlasti on kehvas seisus väljak mingil määral meie tulemusi mõjutanud – oleme väiksemate vastu viike välja mänginud ning plats pole lasknud meil oma kiirust ja kvaliteeti maksma panna,» lisas Viikmäe.

Ettevalmistused uue spordikompleksi rajamiseks on alanud, selle raames soovib Nõmme Kalju ajaloolisest TTÜ staadionist ehitada endale uue kodu. Novembri lõpus (2010) allkirjastasid Nõmme Kalju, Tallinna linn ja Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) heade kavatsuste kokkuleppe, mille lõppeesmärgiks on Tallinnas aadressil Raja tn. 4a asuva TTÜ staadioni ümberehitamine ning hoonestusõiguse väljastamine Kalju kasuks.

Rajatava 3000 istekohaga TTÜ-Nõmme Kalju Staadioni ehitusmaksumus on hinnanguliselt 40-60 miljonit Eesti krooni. Staadioni esialgseks valmimisajaks on planeeritud aasta 2014.

Nõmme Kalju peab oma järgmise kodumängu Hiiu staadionil juba sellel laupäeval, kus tihedas medaliheitluses saab nõmmekate vastaseks olema tugev Narva Trans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles