Veerpalu karistust pikendati vähese koostöö tõttu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Peeter Langovits

Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) dopingupaneel pikendas Andrus Veerpalule määratud võistluskeeldu kahelt aastal kolmele aastale, kuna väidetavalt ei tehtud nendega piisavalt koostööd.

«Paneel pidas taunitavaks, et pärast seda, kui sportlasele sai teatavaks A-proovi positiivne tulemus, ei taotlenud ei sportlane ega Eesti alaliit B-proovi avamist ja analüüsi. Selle asemel teatati avalikult sportlase tegevspordist loobumisest ning alles seejärel, kui selgus et tippspordist loobumine ei päästa FISi dopingupaneeli menetlusest, küsiti B-proovi analüüsi. Paneel märkis, et selline viivitus tõi kaasa riski, et proov muutub kõlbmatuks,» selgitas Eesti Suusaliit.

«Pärast A-proovi tulemuse selgumist jõudsid ESL ja FIS ühisele arusaamale, et B-proovi avamist ei toimu enne 7. märtsi. ESL ja sportlane ei nõustunud A-proovi tulemustega ning taotlesid B-proovi avamist 12. märtsil. Samasisulise taotluse esitas 21. märtsil ka vandeadvokaat Aivar Pilv. Paneeli arvates ei teinud sportlane asja menetlemisel koostööd ning see on sanktsioonide määramisel raskendav asjaolu. Dopingupaneel tõi esile, et kõnealune aine ei saanud sattuda organismi juhuslikult, näiteks arsti poolt läbimõtlematult määratud ravimi tõttu, vaid see nõudis suuri oskusi ja metoodilist lähenemist ning meditsiinipersonali abi. Dopingupaneel pidas põhjendatuks tõsta tavapärast võistluskeelu pikkust aasta võrra,» lisas suusaliit.

FISi dopingupaneel märkis, et sportlane ei teinud võistluskeelu kohta omapoolseid ettepanekuid, jättes nõudmata kas keelu tühistamise või vähendamise.

Veerpalu ei taotlenud karistuse vähendamist, sest ta on algusest peale eitanud dopingu tarvitamist. Andrus Veerpalu meeskonna hinnangul on kõik FISi dopingupaneeli otsuses esitatud argumendid äärmiselt vaieldavad ja ümberlükatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles