Parimad noored takistussõiduhobused on Jay-Z Bee, In Style N ja S’Jasmine Power

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Argus ja Jay-Z Bee 6a. noorhobuste klassi võitjad.
Paul Argus ja Jay-Z Bee 6a. noorhobuste klassi võitjad. Foto: Celin Lannusalu

Pühapäeval selgusid Viljandimaal Sammulis käesoleva hooaja parimad noorhobused takistussõidus. 6-aastaste võitjaks tuli stabiilsete puhaste sõitudega Jay-Z Bee, 5-aastastes samasuguse tulemusega In Style N ning parimaks 4-aastaseks osutus S’Jasmine Power. Pühapäevast võistluspäeva saab Postimehe veebis ka järelvaadata.

Sel nädalalõpul kogunes meie Vabariigi takistussõiduparemik Viljandimaale Sammuli tallidesse, kus kolme päeva jooksul peeti maha korralik maratonvõistlus. Sündmuse üheks suurimaks tõmbenumbriks oli kahtlemata tänavune Noorhobuste Tšempionaat, kus nägime üsna arvukalt osalejaid.

Koolisõiduliinist võimekaks hüppajaks

6-aastaste hobuste võitja otsustasid pärast kahte osavõistlust ümberhüpetel Paul Argus ja Rein Pill. Esimesel osavõistlusel hüpati 120 cm ja teisel 125 cm kõrguseid takistusi, millele järgnesid ümberhüpped puhtusele ja kiirusele kõrgusel 130 cm. Ümberhüpetele pääses 28st alustanust Argus hobustel Jay-Z Bee (ESH, Johnson x Luise, aretaja D.Ellermann) ning Ping Pong V (ESH, Ponsee V x Dalvi, aretaja P. Viiard) , Pilli partneriks oli Happygirl G (KWPN, Eldorado van de Zeshoek x Crazygirl G, aretaja M.G.M. Gerner).

Paul Argus ja Jay-Z Bee.
Paul Argus ja Jay-Z Bee. Foto: Celin Lannusalu

Paul sõnas, et läks Ping Pongiga starti esimesena, et teha puhas sooritus ja jääda lootma, et Rein ei lähe tema aega ületama. Paraku järgnes järsule pöördele ebaõnnestunud hüpe ja paar kukkus. „Lootsin Ping Pongiga teha hea tulemuse, ega olekski sel juhul Jay-Z Beega starti läinud, kuid ei õnnestunud päris nii,“ nentis Argus. Pill ja Happygirl tegid seejärel rahuliku nulliringi ning Paulil tuli nende aeg üle sõita, mis õnnestus enam kui viie sekundiga.

„Jay-Z Bee jaoks ilmselt on tõkked praegu liiga madalad,“ märkis Paul, kes leiab, et sellel hobusel ilmselt piire ei ole. „Ma usun, et siit võib tulla korralik suure sõidu hobune, aga praegu on veel natuke vara öelda. Ta on alles arenemas ja tõeline anne hakkab aasta-paari pärast esile tulema.“ Sportlane iseloomustab värsket tšempionit kui üsna kärsitut ja veel liiga ebastabiilset hobust, kuid tunneb, et tema aeg on alles ees. „Tal on suur hing, aga kipub praegu veel liiga palju rabelema, kuid küll paari aastaga ehk rahuneb. Eelmisel aastal veel andsingi talle aega ja seetõttu alles sel hooajal oleme rohkem esile kerkinud,“ lisas ta.

Jay-Z Bee on eesti sporthobune, kuid huvitavaim fakt on see, et tegu on Dina Ellermanni kasvatatud koolisõidusuunalise hobusega, kelle isa on maailmakuulus Johnson. Ehkki Dina temaga paar aastat tagasi üsnagi edukalt koolisõitu katsetas, nägid nad Pauliga temas suuremat potentsiaali hüppajana. „Ta oli tegelikult Dina arvates koolisõiduks liiga äkilise iseloomuga ning mina jällegi uskusin temasse takistussõiduhobusena ja nii see läks,“ tõdes Paul, kes on Jay-Z Beega töötanud umbes 3 aastat ning on hetkel hobuse kaasomanik.

Iga sportlase unistus

5-aastaste hobuste klassis läks avapäeval starti 27 võistluspaari. Starditi sarnaselt 6-aastastele kahel päeval, sedapuhku kõrgustel 110 ja 115 cm ning ümberhüpetel olid takistused juba 120 cm. Seekord jõudis ümberhüpetele 7 paari, kellest kuus tegid veatu soorituse ka siin.

Kiireima ajaga tõi tiitli Mihkel Kanguri hollandi soojaverelisele täkule In Style N (I’m Special De Muze x Burgloma, aretaja P. Nijssen) Hanno Ellermann, kes edestas Urmas Raagi juhitud V Carlose järeltulijat Venganzat (ESH, V Carlos x Gutta, aretaja Talliteenuste OÜ) umbes pooleteise sekundiga. Kolmas koht läks eesti sporthobusele (ESH, A Big Boy x Lara II, aretaja Trooja Hobune OÜ) Bonne Amie, kelle sadulas oli Rein Pill.

Ellermanni sõnul on In Style N iga sportlase unistus. „Väga meeldiv hobune, kes annab endast rajal alati parima. Küllaltki lihtne sõita ning kihvti iseloomuga,“ iseloomustas ratsanik, kes lootis tänaselt võistluselt parimat ja ei pidanud tõepoolest vaatamata tihedale konkurentsile pettuma.

Hanno Ellermann ja In Style N.
Hanno Ellermann ja In Style N. Foto: Celin Lannusalu

Üllatusvõit

4-aastased hüppasid esimesel osavõistlusel 90 ja teisel 100 cm, ümberhüpetel aga 105 cm kõrguseid tõkkeid. 30st paarist jõudis ümberhüpetele seitse ning seal pääsesid puhaste paberitega kolm võistluspaari. Ülekaalukalt kiireimaks osutus Jaagup Kallase juhitud S’Jasmine Power, kes on Aili Ruuli kasvatatud eesti sporthobune, kes pärineb kuulsast täkust Starpower TN. Samuti puhta sõiduga tulid teisele kohale Kristi Kõiv ja tema enda aretatud Castello Aragonése (ESH, Colins x Rhea Ger), kolmandaks jõudsid Kati Raidma ja Maila Kukele kuuluv täkk Eton (ESH, Enrico x Passadena).

Jaagup märkis, et võit tuli talle üllatusena, kuna nad on koos vaid paar alla meetrist starti teinud ja omanik isegi kahtles, kas nad on tšempionaadiks valmis. „Uskusin siiski, et ta on võimeline ning kuna ta on väga hoolas hüppaja, siis eeldasin, et puhas sõit ei ole talle probleem. Kodus treeninguski on ta harva latti katsunud, seega annab endast alati parima,“ lisas Kallas, kelle sõnul on tegemist väga armsa ja sõbraliku hobusega. „Oleme koos treeninud umbes neli kuud ning antud tulemus teeb kindlasti suurt heameelt, ehkki ootasin just temalt võrreldes oma teiste hobustega vähem.“

Jaagup Kallas ja S’Jasmine Power.
Jaagup Kallas ja S’Jasmine Power. Foto: Celin Lannusalu

Kõik tulemused

Artikli koostas Külli Tedre-Gavrilov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles