Glebova ja Liinamäe duell kütab taas kirgi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paariks päevaks Eestisse põiganud Jelena Glebova sai eilsel pressikonverentsil kallistuse ka Eesti Uisuliidu presidendilt, Tallinna linnapealt Edgar Savisaarelt.
Paariks päevaks Eestisse põiganud Jelena Glebova sai eilsel pressikonverentsil kallistuse ka Eesti Uisuliidu presidendilt, Tallinna linnapealt Edgar Savisaarelt. Foto: Raigo Pajula

Talvel küttis Eesti iluuisutamises kirgi naiste üksiksõit, kus Jelena Glebova kõrval tõstsid pead noored neiud eesotsas Gerli Liinamäega. Kõik kordub ka alanud hooajal, kui tõenäoliselt just Glebova ja Liinamäe tiitlivõistlustele pääsemise nimel heitlevad.


Mullustel Eesti meistrivõistlustel lõhkes üllatuspomm, kui nooruke Liinamäe võitis kuldmedali ja kogenud Glebova pidi leppima alles pronksiga, jäädes ka EM-piletita.

EMil tegi siis vaid 15-aastane Liinamäe väga hea esituse ja sai 13. koha, Glebova raskused aga jätkusid universiaadil, kus ta oli alles seitsmes.

Ometi otsustas Eesti Uisuliit (EUL) saata MMile Glebova, tuues põhjenduseks, et juunioride MMil osaleva Liinamäe jaoks oleks liiga kurnav teha kuu aja jooksul kaks nii tähtsat võistlust.

MMil jäi Glebova siiski oma parimast tasemest kaugele ja sai 22. koha. Seejärel otsustasid Glebova ja tema treener Anna Levandi kümneaastase koostöö lõpetada ning viiekordne Eesti meister siirdus USAsse, kus treenib Igor Krokaveci juhendamisel.

Hooaja esimesel ametlikul võistlusel sai Glebova nädalavahetusel Soomes 2. koha, püstitades ka lühikavas uue isikliku rekordi. Liinamäe avas rahvusvahelise hooaja juunioride GP-etapil Riias, kus näitas ilusat sõitu ja oli neljas.

Glebova ihkab 160 punkti

22-aastase Glebova ja 16-aastase Liinamäe punktisummasid pole siinkohal aga mõtet võrrelda, kuna Liinamäe pole veel täiskasvanute arvestuses võistelnud. Esimene võimalus selleks tuleb novembri keskel Rumeenias peetaval Crystal Skate’il, kus osaleb ka Glebova.

Intriig on kahtlemata üleval – kas Glebova suudab oma krooni tagasi haarata või jääb Liinamäe Eesti naisüksiksõitjate esinumbriks?

«Vaatame, kunagi ei saa niimoodi midagi ennustada,» muheles paariks päevaks Eestisse tulnud Glebova. «Mina tegelen ainult endaga ja ma ei mõtle sellele, millised elemendid Gerlil kavas on või kus ta võistleb. Mul on enda plaan, mida ma jälgin, ja treenerid otsustavad, mida ma teen.»

Glebova ei teinud saladust, et ihkab sel hooajal 2009. aastast pärinevat isiklikku rekordit 148,71 korralikult parandada ja koguda kahe kavaga vähemalt 160 punkti. Piiga slovakist juhendaja Krokavec kinnitas Postimehele, et see on reaalne eesmärk.

Soomes sai ta lühikava eest 56,52 ja vabakava eest 87,22 punkti, kokku 143,37 silma. «Lühikavas on veel paar asja, mida parandada, näiteks piruetid – usun, et ta võiks selle eest saada umbes 60 punkti,» mõtiskles Krokavec. «Vabakavas on veel kõvasti arenguruumi, aga see võiks talle anda 105 punkti, seega olen kindel, et ta peaks vähemalt 160 punkti kokku saama.»

Liinamäel väga rasked kavad

Liinamäe treener Tiiu Valgemäe aga sarnaseid arvutusi teha ei soovinud. «Mingeid konkreetseid punkte on raske öelda, sest see sõltub kohtunikest ja tehnilisest brigaadist,» tõdes ta. «Eesmärk on kavad hästi sooritada ja siis on juba kohtunike otsustada, kui palju me väärime punkte ja punktid otsustavad, millise koha saame.»

Glebova on USAs harjutanud neli kuud, selle ajaga on ta Krokaveci hinnangul kõvasti arenenud. «Kui ta samamoodi jätkab, on tema piiriks vaid taevas, tal on tõesti tohutult potentsiaali, usun, et ta võib ühel päeval ka EMil medali võita,» tunnustas Krokavec. «Olen veendunud, et ta muutub iga võistlusega üha tugevamaks ja siis saame ka tema kavadesse veelgi raskemaid hüppeid lisada.»

Kui rasked Glebova ja Liinamäe kavad üldse on? «Lühikavas on mul kolmene lutz sammudelt, see on kõige raskem kolmene hüpe, ja kolm-kolm kaskaad, mida teevad ka vähesed tüdrukud,» loetles Glebova. «Vabakavas on kõik kolmesed ning kaskaadis kahekordne axel ja kolmene toeloop.»

«Gerlil on absoluutselt kõik kolmekordsed hüpped, kavad on väga rasked,» avaldas Valgemäe. «Ta võib täiesti rinda pista ükskõik kellega, ükskõik millisel võistlusel. Lühikava tegime koos Igor Lutikoviga uue, vabakava täiustasime, varem olid komponendid nõrgemad kui teistel, nüüd on kõik tasemel.»

Glebova kinnitas, et teda ei häiri konkurents Liinamäega, vastupidi, see on tervitatav. «Olen väiksest saadik alati kellegagi konkureerinud, vaid viimased kolm aastat olin üsna kindel liider,» arutles ta. «Vahepeal võib-olla seetõttu minu areng peatus, aga olen väga rõõmus, et nüüd on jälle juuniorid konkurentsi pakkumas.»

Ka Valgemäe tunnistas, et pigem tuleb see mõlemale uisutajale kasuks kui kahjuks. «Igasugune konkurents on edasiviiv jõud,» sõnas Valgemäe. «Minul on väga hea meel, et Leena leidis endale uue väljundi ja julges USAsse minna. Ta on kindlasti arenenud.»

Eesti uisutajad püüavad kodusel GP-etapil kõrgeid kohti

Homme algab Tallinnas iluuisutamise juunioride GP-etapp, kus võistlustules ka ridamisi Eesti sportlasi.

Neljapäevast laupäevani kestvale võistlusele on registreeritud 33 riigi sportlased, Eesti on esindatud kõikidel aladel – naiste üksiksõidus osalevad Gerli Liinamäe (pildil), Svetlanna Issakova ja Sindra Kriisa, meeste üksiksõidus Viktor Romanenkov, Samuel Koppel ja Daniel Albert Naurits, paarissõidus USAs treenivad Natalja Zabijako – Sergei Kulbatš ning jäätantsus Irina Štork – Taavi Rand, Victoria-Laura Lõhmus – Andrei Davõdov ja Hanna-Maria Tammo – Geido Kapp.

Juunioride GP-etappe on seitse, iga uisutaja või paar tohib osaleda kahel etapil ning kogu sarjas enim punkte teeninud kuus paremat pääsevad finaaletapile. Eesti suurimad lootused on seotud Liinamäega, võimalus on ka jäätantsupaaril Štork-Rand. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles