Kõva närv ja füüsis aitasid Zopi tagasi tõotatud maale

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Zopp poolfinaalis turniiri hilisema võitja Matteo Berrettiniga.
Jürgen Zopp poolfinaalis turniiri hilisema võitja Matteo Berrettiniga. Foto: Peter Schneider/Epa/Scanpix

Jürgen Zopp kuulus planeedi saja parema meestennisisti sekka viimati jaanuaris 2013. Järgnes pikk vigastuste kadalipp, mis hoidis teda veel aasta eest, 11. juunil 2017 nii nigelal kohal kui 500. Kuid täna, mõni kuu 30-se mehena, naaseb Eesti esireket esisajasse, 96. või 97. tabelireale.

«Kõike vahepeal toimunut arvestades oli see päris pikk ja vaevarikas teekond. Aga pean suureks töövõiduks, et sinna tagasi jõudsin,» sõnas läinud nädalal Gstaadis esimest korda ATP turniiril poolfinaali jõudnud Zopp.

«Igapäevases töös ei keskendu sa rankingule. Näiteks mina pole treener Kim Tiilikaineniga esisajast kordagi rääkinud. Ometi teavad kõik tennisistid peast oma kohta, äralangevaid punkte ja muud säärast. Rumal oleks öelda, et ma ei mõtle sellele üldse. Lihtsalt lolliks ei tohi mõelda,» selgitas Zopp lähenemist.

Sel kalendriaastal on Zopp ilmekalt tõestanud: üle mõtlemist suudab ta väljakul suurepäraselt vältida. Kaks mängu maailma tipp-15 vastastega – kaks võitu. 13 kolmesetilist kohtumist – 10 võitu.

«Olen ka ise nendele arvudele mõelnud. Ju on mu võitlejanärv siis hea. Punnin alati lõpuni. Kui võitled, ei kindlusta see veel midagi, aga annab vähemalt võimaluse. Samas ei saa kindlasti öelda, et jään pingeliste mängude lõpus hirmus rahulikuks,» ütles Zopp ja tõi näiteks, kuidas alistas äsja Gstaadis maailma 14. numbri Fabio Fognini. «Võidule lähenedes kiskus teistmoodi keemia kehasse. Ärevus oli päris korralik. Aga mõtet «kui ma ei võida, on maailma lõpp» suutsin vältida. Verest välja õnneks ei läinud.»

Zopp oli eelmise nädala edutee üle ka veidi üllatunud. «Tagajoonemängus ja löökides ei tundnud ma end kaugeltki kõige paremini. Serv kandis aga imeliselt. Oli hetki, kus turniir võinuks märksa varem otsa saada. Üks suur võitlus oli,» sõnas esmalt kvalifikatsioonisõela läbinud ja seejärel põhiturniiril kolm vastast kolmes setis alistanud Zopp. Seejuures tuli avaringi võit alles otsustava vaatuse kiires lõppmängus.

Zopp tähtsustas veel üht tegurit: füüsiline vastupidavus püsib korralikul tasemel. «Võid olla ükspuha kui hea närviga, aga kui sa ei kesta, pole võimalik pikki mänge võita. Mina olen end väljakul värskelt tundnud,» märkis ta ja lisas, et ka ükski tervisemure pole viimasel ajal kollitama pääsenud.

Tänu edule Šveitsis teenis Zopp uueks nädalaks pääsme Kitzbüheli turniirile. Eile reisis ta Austriasse, kus peab avaringi kohtumise Maximilian Martereriga homme. Samale sakslasele, maailma 47. numbrile, kaotas Zopp paari kuu eest French Openi kolmandas ringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles