Nelja kuu eest kaheksatunnise põlveoperatsiooni läbinud noormees finišeerus Ironmanil

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22-aastane Ergo Kukk soovis algselt läbida küll täispika triatloni, kuid põlvetrauma tõttu seljatas võistluse tiimiga. Tema ülesanne oli ujuda 3,8 kilomeetrit.
22-aastane Ergo Kukk soovis algselt läbida küll täispika triatloni, kuid põlvetrauma tõttu seljatas võistluse tiimiga. Tema ülesanne oli ujuda 3,8 kilomeetrit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ristsidemete ja sisemise külgsideme rebend ja paigast nihkunud menisk – lihtsalt öeldes niivõrd katkine põlv, mida Tartu Ülikooli kliinikumi arstid polnud aastaid näinud. Põlve omanik on harrastussportlane ja tudeng Ergo Kukk (22).

Ergo Kuke vasakut põlve ootab ees veel üks operatsioon liikuvuse taastamiseks.
Ergo Kuke vasakut põlve ootab ees veel üks operatsioon liikuvuse taastamiseks. Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics

Noormehe unistus läbida täispikk Ironman purunes koos põlvega märtsi keskpaigas õnnetuse tagajärjel. Eile hüppas Kukk saatuse kiuste 15-kraadisesse merevette ja ujus 3,8 kilomeetrit. Kuna rattasõit ja maraton ei tulnud veel üht operatsiooni ootava põlvega kõne alla, pani Kukk kaks kuud enne triatlonit kokku Raudkuke nime kandva tiimi.

Veest välja tulles soovinuks Kukk siiski ratta otsa hüpata. «Jõudu oli. Võtsin võistlust üsnagi rahulikult, läksin nautima,» sõnas ta, «vorm oleks lubanud ka täispika võistluse läbida, aga põlv mitte.» Kuke vigastatud põlv ei paindu hetkel üle 95 kraadi. Liikuvuse taastamiseks ootabki teda veel üks lõikus.

Ergo Kukk operatsioonilaual Tartu Ülikooli kliinikumis.
Ergo Kukk operatsioonilaual Tartu Ülikooli kliinikumis. Foto: Raul Volmer
Röntgenpilt põlvest peale operatsiooni.
Röntgenpilt põlvest peale operatsiooni. Foto: Erakogu

Põlv võistluse ajal Kuke sõnul haiget ei teinud. Ta rääkis, et sellise vigastuse puhul tuleb taastamisega ise vaeva näha. «Aegamisi paraneb trauma ise ka, aga tüsistuste leevendamisega tuleb pingutada,» ütles Kukk.

Noormees meenutas, kuidas haiglas olles ta ambitsioonikuse üle sõbralikult naljatati. «Tartu Ülikooli kliinikumis levis suur nali, et meil on siin üks Raudkukk katkise põlvega, kes kavatseb Ironmanile minna,» rääkis ta. Kuke sõnul poldud haiglas niivõrd katkist põlve aastaid nähtud. Seda ilmestab ka asjaolu, et operatsioonilaual lamas noormees kella üheksast hommikul kella viieni õhtul.  

«Tartu Ülikooli kliinikumis levis suur nali, et meil on siin üks üks Raudkukk katkise põlvega, kes kavatseb Ironmanile minna,» rääkis ta.

Kukk rääkis, et pidi leidma viise, kuidas sportida põlve koormamata. «Ujumine on selleks hea, sõitsin ka rullsuuskadega. Käisin jõusaalis, kus treenisin sõudeergomeetril,» lausus Kukk. Sportlase peamine eesmärk oli lihasmass tagasi saada. Haiglatoidu ja vähese liikumise tulemusel kaotas varem 83 kilo kaalunud Kukk 10 kilo.

Kolm nädalat peale operatsiooni, aprilli keskpaigas hakkas tasapisi painduma. Mai alguses oli ta kahe kargu ja jalaortoosiga tagasi jõusaalis, kus teda kui vaatamisväärsust jõllitama jäädi. Kaks kuud enne triatloni avapauku pani Kukk kokku meeskonna.

Tiimikaaslased Silver Kiho (22) ja Piret Pärnik (25) tõdesid, et Ergo tahtejõud innustas neid Ironmanil osalema. «See andis kindlasti poole juurde, et sain aidata Ergol jõuda eesmärgini osaleda Ironmanil,» rääkis Kiho, kes tunneb Ergot gümnaasiumist. Pärnikule oli põlve lugu südamelähedane, sest ta vennal on olnud sama trauma.

Teatevõistluses osalenud Raudkuke tiim. Piret Pärnik, Ergo Kukk, Silver Kiho.
Teatevõistluses osalenud Raudkuke tiim. Piret Pärnik, Ergo Kukk, Silver Kiho. Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics

Stjuardessina töötav Pärnik läbis eelmisel aastal poolmaratoni. Täna sõitis ta tiimis rattal maha 180,2 kilomeetrit. Sportlandis ürituste korraldajana ja klienditeenindajana töötava Kiho jaoks oli see esimene «pikem ja korralikum» võistlus. Tema läbis eile maratoni.

«Suurte sportlike eesmärkide täitmiseks ei pea olema keskeakriisis või suure õllekõhuga. Ka noored võivad suuri asju ette võtta. Soovin selles teisi innustada ja motiveerida,» rääkis Kukk.

Kukk planeeris Ironmanil osalemist kuid. Juba oktoobris 2017 kogus ta Hooandja platvormil raudmeheks saamise eesmärgil kokku 950 eurot. Ta kirjutas Ironmani teekonnast ajakirja Sport kolumne. Samuti algatas ta «Raudkuke sporditiimi» ehk kutsus Facebookis sõpru üles endaga koos liikuma. Kukk on ka Ironmani korraldusmeeskonnas, kus vastutab sotsiaalmeedia sissekannete eest.

«Suurte sportlike eesmärkide täitmiseks ei pea olema keskeakriisis või suure õllekõhuga. Ka noored võivad suuri asju ette võtta. Soovin selles teisi innustada ja motiveerida,» rääkis Kukk, mis ajendas teda triatlonil osalema.

Ironman Tallinnale registreerus 58 tiimi. Raudkuke tiim lõpetas ajaga 13 tundi ja 13 minutit. Järgmisel aastal kavatseb Kukk täispika Ironmani üksi ette võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles