Kolmandat korda olümpiale jõudnud Ingrid Puusta: konkurents muutub üha tihedamaks

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Puusta sõitis Aarhusi MMil välja karjääri kolmanda olümpiapileti. FOTO: Eesti Jahtklubide Liit
Ingrid Puusta sõitis Aarhusi MMil välja karjääri kolmanda olümpiapileti. FOTO: Eesti Jahtklubide Liit Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Purjetamise MMil Taanis Aarhusis saavutas Ingrid Puusta naiste purjelaual RS:X 19. koha, millega tagas Eestile selles paadiklassis koha 2020. aasta Tokyo suveolümpiamängudele. Ühtlasi oli tegemist Puusta karjääri parima tulemusega MMil.

«Suhteliselt raske regatt, sest oli häid ja halvemaid sõite. Neljapäevased keskpärased esitused tähendasid, et jätsin endale viimaseks võistluspäevaks päris palju tööd teha. Õnneks pidasin vaimselt vastu ja tõin olümpiakoha ära,» sõnas Puusta.

«Võistlus kestis keeruliste tuuleolude tõttu kaks päeva kauem kui muidu, mis väsitas. Kogu aeg tuli valmis olla ja kalda peal oodates tükivad ju igasugused mõtted pähe. Aga lõpuks täitsin mõlemad eesmärgid – võitsin olümpiakoha ja sõitsin välja karjääri parima tulemuse MMil (2015. aastal saavutas Puusta MMil 20. koha – toim). Üldkoht võinuks olla natuke parem, aga olen rahul!»

Pingeline viimane päev

Eile oli RS:X-klassis kavas kolm viimast sõitu, mille eel paiknes Puusta üldarvestuses 20., ent riikide arvestuses 11. kohal. Sellega oli eestlanna täpselt joone peal, sest just 11 parimale riigile eraldati Aarhusis pilet kahe aasta pärast toimuvale olümpiale.

Puusta saavutas eilses esimeses sõidus küll kuuenda koha, aga et tema peamine ohustaja, Brasiilia purjelaudur Patricia Freitas oli neljas, muutus olukord natuke ärevaks. Kriis süvenes, sest teine sõit läks Puustal nurja – 24. koht oli tema senise regati nõrgim ja läks seega mahaarvamisele. Õnneks polnud liiga edukas ka 18. koha saanud Freitas, aga viimase sõidu eel edestas Puusta brasiillannat kõigest kahe karistuspunktiga.

Õrna turvavõrku pakkus riikide lõikes 10. kohal ning mitte püüdmatus kauguses olnud venelanna Stefania Elfutina, aga temast saanuks Puusta mööda vaid juhul, kui Elfutina enda sõit täiesti nurja läinuks. Seega oli ülesanne selge – edestada iga hinna eest Freitast ja tagada seeläbi koht olümpial (kedagi teist Puustat selja tagant ohustamas polnud).

«Pinge on nüüd maas ja järgmise aasta MMil, kui viimased olümpiapiletid jagatakse, ma enam kvalifitseerumisele mõtlema ei pea. Võrreldes Londoni ja Rio olümpiaga oli seekord pileti püüdmine kõige keerulisem, sest spordiala tase tõuseb pidevalt.»

Viimase sõidu stardis valis Puusta sama kursi, mis Freitas, aga hoidis seda märgatavalt kauem, millega saavutas olulise edu – esimesse märki jõudis ta 9., ent Freitas alles 16. kohal. Teises märgis oli Puusta 7. ja Freitas 15., ent sealt väljudes valis brasiillanna erineva kursi ning jõudis Puustale järele. Kolmandas märgis oli Puusta 11. ja Freitas 13.

Sealt edasi suutis Puusta aga brasiillannat kontrollida, edestades rivaali neljandas märgis kahe, viiendas nelja, kuuendas kolme ja finišis samuti kolme kohaga. Viimase sõidu 12. koht tähendas, et Puusta lõpetas MM-regati 135 karistuspunktiga ning edestas Freitast viie punktiga.

«Enne viimast sõitu oli plaan lihtne – teha oma parim sõit sellel MMil. Alguses valisime sama kursi põhjusel, et seal oli parem tuul. Aga kui nägin, et ta on mu selja taga, siis loobusin kõrgema koha püüdmisest ja sõitsin lõpuni taktikaliselt. Katsin Freitast, tehes täpselt samu pöördeid,» kirjeldas Puusta viimast sõitu.

Konkurents üha tiheneb

Puusta tagas Eestile teise pileti Tokyo olümpiamängudele. Esimese saavutas eile Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo. Kuigi koht pole nimeline, vaid ette nähtud riigile, on Puusta kindel favoriit Tokyos Eestit esindama. Kui nii, siis oleks tegu tema karjääri kolmanda olümpiaga – 2012. aastal Londonis saavutas ta 15. ja 2016. aastal Rio de Janeiros 11. koha.

«Pinge on nüüd maas ja järgmise aasta MMil, kui viimased olümpiapiletid jagatakse, ma enam kvalifitseerumisele mõtlema ei pea. Võrreldes Londoni ja Rio olümpiaga oli seekord pileti püüdmine kõige keerulisem, sest spordiala tase tõuseb pidevalt,» märkis Puusta.

RS:X kuldlaevastikku mahuvad reeglina ainult professionaalsed purjetajad. Tõsi, kui näiteks kolmekesi kaheksa parema sekka jõudnud hiinlased millegi muuga ei tegele, siis 27-aastane Puusta ühendab sarnaselt mõne rivaaliga profisportlase elu õpingutega. «Äkki on nii isegi parem, sest vaim saab vahepeal purjetamisest puhkust,» sõnas ta.

2020. aasta Tokyo suveolümpiamängud toimuvad 24. juulist 9. augustini. Eestis näitavad seda olümpiat Kanal 2, Kanal 12 ja Postimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles