PM Berliinis. Euroopa üheksas mees Nurme: tänasest kuulutan ennast maratonijooksjaks

Merili Luuk, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Berliini EMile pani punkti meeste maraton, kus imelise jooksu teinud Tiidrek Nurme jooksis oma isikliku rekordi ja Eesti läbi aegade teise tulemuse 2:15.16. Sellega tuli eestlane EMil üheksandaks.

«Parandasin kolme minutiga isiklikku rekordit, ei oleks midagi rohkemat saanud küsida. See pole täna minu individuaalsaavutus, vaid siin on terve meeskond taga. Eeskätt tänan treener Harry Lembergi, kes on Eestis, ja USA treenerit Mark Mischi, kes on esimest korda Eesti koondises. Tema on andnud kõvasti jõudu ja värvi Eesti koondisele juurde,» rääkis Nurme.

Eestlane alustas aeglaselt, ent hakkas poolel maal jõudsalt ettepoole kerkima, möödudes nii ka Roman Fostist. «Hommikul ütlesin endale, et usaldan treenerit. Ta tegi mulle selgeks, et vaja joosta sellise rütmiga. Teised mehed läksid alguses eest ära, midagi polnud teha, aga pidin oma taktikat usaldama ja ütleks, et ma ei ole valesti teinud,» rääkis rahulolev Nurme.

«30. kilomeetri peal hakkas kaks korda pistma, aga ma ei läinud närvi, vahetasin hingamisrütmi ja see õnneks taastus. Kui see ei oleks taastunud, oleksin mõne minuti aeglasem olnud. Jooksin ennast tegelikult ette viimase kahe kilomeetriga. Alguses oli raske ego alla suruda, Roman Fosti oli eest ära läinud, ma ei tohtinud emotsionaalseks minna,» rääkis Nurme tänastest raskustest.

Fosti lõpetas jooksu 17. kohaga, jäädes napilt isiklikule rekordile alla (2:17.57). «Elu teine-kolmas jooks ikkagi, hoidsime Eesti lippu vardas. Tiidrek jooksis väga enesekindlalt, väga tubli, et ta minuga kaasa ei tulnud. Mõtlesin küll, et kui ta tahab TOP10 sekka tulla, siis ta peaks minuga tulema. Väga tark, võitles väga visalt,» tunnustas ta koondisekaaslast. 

Nurme kinnitas, et põhiküsimus oli jätkuvalt, kuidas ilmaga toime tulla, ent eestlased olid jooksuks hästi valmistunud. «Terve jooksu oli jää mütsi all, vahetasin neid mütse pidevalt. Kastsin ennast kogu aeg veega.»

Kas tänane oli Nurme sportlaskarjääri parim päev? «Emotsionaalselt oli Pekingi olümpial joostud 1500 meetri Eesti rekord kõvem, aga see tänane oli töövili. Tookord ma olin kõigest neli aastat tööd teinud, Pekingi tulemus oli talendi pealt, täna oli puhas töövili," rääkis Nurme.

Kui EMi üheksandalt mehelt küsiti, kas ta on nüüd ikkagi keskmaa mees või maratoni mees, vastas Nurme: «Ärge enam mulle keskmaamees öelge, tänasest kuulutan ennast maratonimeheks!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles