Blogi: avaringil Vetteliga kokku põrganud Hamilton võitis karukoopas Itaalia etapi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton pani Ferrari kodurajal punased autod paika.
Lewis Hamilton pani Ferrari kodurajal punased autod paika. Foto: Luca Bruno / AP / Scanpix

Vormel 1 karusselli 14. etapi Monza ringrajal võitis MM-sarja üldliider Lewis Hamilton. Avaringil temaga kokku põrganud Sebastian Vettel lõpetas viiendana, kuid kerkis koha võrra, sest tema ees olnud Max Verstappen sai Valtteri Bottase määrustevastase takistamise eest ajatrahvi. Teise koha sai Kimi Räikkönen ja kolmanda Bottas. MM-sarja kokkuvõttes kasvas Hamiltoni edu Vetteli ees 30 punktile.

Sõit algas tulevärgiga, kui Hamilton ja Vettel teises šikaanis kokku põrkasid. Kohtunikud lugesid kokkupõrke võidusõiduintsidendiks, ent Vettel tegi spinni ja langes sõitjaterivi lõppu, käies ka boksis esitiiba vahetamas. Kui turvaauto rajalt lahkus, tõusis Hamilton korraks liidriks, ent Räikkönen võttis kohe esikoha tagasi.

Soomlane tegi boksipeatuse esimesena ja Hamilton tuli boksist tagasi tema järele. Mercedes tegutses aga taktikaliselt hästi, sest Bottast boksi ei võetud, mis tähendas, et soomlane pidurdas mitme ringi jooksul Räikköneni ja tänu sellele jõudis Hamilton duole järele. Kui Bottas viimaks boksi läks, avaldas Hamilton Räikkönenile nii kaua survet, kuni Ferrari tagarehv väsis. Kaheksa ringi enne lõppu möödus Hamilton muretult Räikkönenist, kasvatas kiirelt edu turvaliseks ja lõpetas võitjana.

Vettel sai ootamatut abi Max Verstappenilt, kes blokeeris kümme ringi enne lõppu lubamatul moel Bottase möödumiskatset. Kohtunikud määrasid talle viiesekundilise ajatrahvi, kuid selle asemel, et suurendada edu Vetteli ees, asus hollandlane Bottasega koha pärast võitlema. Lõpuks tähendas see, et ta jättis küll selja taha nii Bottase kui ka Vetteli, ent karistust arvesse võttes pääsesid mõlemad temast mööda.

Hamilton edestab MM-sarja kokkuvõttes nüüd Vettelit 30 punktiga, meestel on vastavalt 256 ja 226 punkti. Räikkönenil on 164 ja Bottasel 159 punkti. Järgmine etapp peetakse kahe nädala pärast Singapuris.

Itaalia GP

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Kimi Räikkönen (Ferrari) +8,705
  3. Valtteri Bottas (Ferrari) +14,066
  4. Sebastian Vettel (Ferrari) +16,151
  5. Max Verstappen (Red Bull) +18,208
  6. Romain Grosjean (Haas) +56,320
  7. Esteban Ocon (Force India) +57,761
  8. Sergio Perez (Force India) +58,678
  9. Carlos Sainz (Renault) +1.28,140
  10. Lance Stroll (Williams) + 1 ring

Enne sõitu:

Monza etapp on viimane vana Euroopa pinnal toimuv osavõistlus, sest pärast järgmist etappi Singapuris põigatakse veel küll korraks Sotšisse, siis aga kolitakse Jaapanisse, seejärel kolmeks etapiks Lõuna-Ameerikasse ja viimaks ootab novembris ees lõppakord Abu Dhabis. Punktiseis on kaheksa etappi enne lõppu põnev, sest liidrit Lewis Hamiltoni ja teisel kohal olevat Sebastian Vettelit lahutab kõigest 17 punkti.

Senipeetud 13 etapist vaid kolmel on esikoht läinud kellelegi teisele peale nende kahe ehk hooaeg on kujunenud Mercedese ja Ferrari esinumbrite duelliks. Kolmandal-neljandal kohal olevad soomlased Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas jäävadki Hamiltonist maha juba vastavalt 85 ja 87 punktiga, viiendal-kuuendal real on soomlaste tandemile omakorda selgelt alla vanduvad Red Bulli sõitjad Max Verstappen ja Daniel Ricciardo.

Ajasõidus üllatas Vettelit pisut meeskonnakaaslane Räikkönen, kes sakslase tuules sõites tema aja napilt üle lõi. Ühtlasi oli tegu kõigi aegade kiireima ringiga vormel 1 sarjas. Teisest reast lähevad teele Hamilton ja Bottas, kuid juba eelmine etapp Spa rajal näitas, et Ferrari liigub praegu kiiretel radadel Mercedesest kiiremini. «Ta lihtsalt läks. Mind nagu polekski seal olnud,» iseloomustas mõtlik Hamilton nädal tagasi Vetteli avaringi möödasõitu pika Kemmeli sirge lõpus.

Kuna tegemist on tõenäoliselt sõiduga, kus tehakse vaid üks boksipeatus, on stardi osakaal ülioluline. Samuti sõltub palju sellest, kas Räikkönen suudab end stardis Vetteli ja Hamiltoni vahele või koguni meeskonnakaaslase ette suruda. Sarnaselt talle on kindlasti ka Bottas valmis meeskonna liidri heaks oma parema tulemuse ohverdama. Viiendast ruudust startiv Verstappen Red Bullil kaotas ajasõidus Ferraridele-Mercedestele juba enam kui sekundiga ehk asjade normaalse käigu korral ei tohiks keegi teine esikohaheitlusesse sekkuda.

Verstappeni kõrvalt pääseb rajale Romain Grosjean (Haas), neljandast reast stardivad Carlos Sainz Jr (Renault) ja Esteban Ocon (Force India). Viienda rea moodustavad Pierre Gasly (Toro Rosso) ja kvalifikatsioonis viimasesse vooru jõudmisega üllatanud Lance Stroll (Williams). Ajasõidu suurimad kaotajad olid Daniel Ricciardo (Red Bull), kelle autol vahetati jõuallika elemente ja kes stardib seetõttu viimasest reast, ning tema kõrvalt viimasest ruudust rajale pääsev Nico Hülkenberg (Renault). Sakslane sai samuti jõuallika elementide vahetuse eest 30-kohalise karistuse, lisaks määrati talle eelmise etapi stardis suure avarii põhjustamise eest kümnekohaline karistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles