Ragnar Klavan: keelebarjäär aeglustab kohanemist, aga Cagliari on mu jaoks õige koht!

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan Eesti koondise särgis
Ragnar Klavan Eesti koondise särgis Foto: Sander Ilvest

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan tunnistas Postimehele antud intervjuus, et uue koduklubi Cagliari Calcioga kohanemine võtab veel aega. Otsust vahetada Inglismaa meistritiitlile pretendeeriva Liverpooli särk Cagliari oma vastu pole ta kordagi kahetsenud. 

«Eks keelebarjäär natuke aeglustab kohanemist, sest mu itaalia keel pole veel kõige teravam (muigab - toim) ning peatreener ja tema abilised ei räägi inglise keelt. Teine treener natuke saksa keelt tonkab, aga see pole ka päris ideaalne. See veidi aeglustab. Eks esimene mäng näitas ka seda, et polnud kõige lihtsam.

Peas oli korraga tuhat mõtet. Süsteem on ka ju teistsugune, millega Liverpoolis olen harjunud. Pluss taktikalistel koosolekutel räägitu jõudis minuni kõik läbi tõlgi ja seda, kui palju tõlkes kaduma läheb, ma ei tea,» rääkis Klavan Postimehele. 

Kas sinu esimeses mängus oli 1:1 väravas süüdi siis kommunikatsiooniviga? (1:1 värav sündis 53. minutil olukorrast, kus Klavan ei läinud kaasa keskele nihkunud paremkaitsja Simone Padoini plaaniga jätta Sassuolo ründaja Domenico Berardi suluseisu.)

Nii ja naa. Ma olin natuke harjunud, et Liverpoolis oli liiniliikumine ühelt poolt teisele. Muidugi ma oleksin pidanud olema paremas positsioonis, nägema seda kõike, aga isegi siis kui see jooks tuli minu selja tagant, siis Liverpoolis olin ma harjunud sellega, et vasakkaitsja jookseb lõpuni.

Keskkaitsjal on asjad Cagliaris veidi teistmoodi. Liverpoolis oli diagonaaljulgestus ikkagi A ja O. Seal seda pole, seal jätab äärekaitsja vastase üks ühele. Nüansse on erinevaid. Muidugi ka taktika, sest 4-4-2 see päris ei ole. Pigem 4-3-1-2, kus ääri pole, äärepoolikuid ka päris ääres ei ole, kuigi mingi hetk nad sinna jõuavad. Kogu see liiniliikumine on teine. Eks taktikalised erinevused olid mingil määral minimaalsed, aga rõhk on teine.

Oli näha, et teises mängus toimisid asjad palju paremini. Kõik oli hoopis loogilisem. Kõrvalt vaadates tundsid vist ennast palju mugavamalt?

Cagliari Calcio keskkaitsja Ragnar Klavan.
Cagliari Calcio keskkaitsja Ragnar Klavan. Foto: Cagliari Calcio

Jah. Laupäeval trennis peatreener küsis, kuidas on. Vastasin, et okei, aga ega situatsioon ideaalne ole. Ta ütles, et mõtleb, kas panna mind koosseisu. Pühapäeva hommikul ta otsustas, et läheb mänguks.

Kui sa Sardiiniasse läksid, siis ütlesid, et tunned, et see on õige otsus.

Siiamaani tunnen!

Nüüd on asi jõudnud natuke aega settida. Kas see tunne on õige?

Õige! Kohe kindlasti ütlen aga seda, et see oli karjääri kõige raskem otsus. Kogu kompotti ei saanud ka väga kauaks vaaritama ka panna, üks või kaks päeva oli otsustamisaeega, aga see tundus õige ning sisetunne oli ka õige. See klubi ja see üleminek puudutas kõiki neid tahke, mis on mulle hingeliselt tähtsad.

Senised üleminekud on olnud sinu karjääris loogilised, alati samm edasi. Nüüd sa loobusid võimalusest tulla jalgpallis Inglismaa meistriks. Kuivõrd keeruline oli seda otsust langetada?

See oli väga keeruline, aga see polnud ka niivõrd must-valge situatsioon, et nüüd ma kohe loobusin. Kindlasti tuleb meeles pidada, et pensioniikka saabumine on juba päris lähedal. Hea kliima, soe kliima äkki pikendab veel natuke. Lisaks muidugi mänguaeg.

Aga see klubi, liiga, inimtüüp, kes ma olen - need kõik asjad kokku puudutasid kõiki külgi. Muidugi oli sellel suvel erinevaid võimalusi, huvipuuduse pärast ei pidanud ma muretsema. See oli positiivne! Mul ongi hea meel, et sain ise valida, mida ma tahtsin ja mida pidasin enda jaoks heaks üleminekuks.

Eesti on üsna edukultuslik riik. Samm, mille sa tegid, on suhteliselt eba-eestlaslik.

Ma usun, et päris paljud kratsisid kukalt ja mõtlesid: «Kuidas? Miks?» Aga see on minu otsus ja minu jaoks tundus see õige ja loogiline.

Kas kaotasid ka rahaliselt selle otsusega?

Raske öelda. Ma pole kunagi oma finantse meedias arutanud.

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Räägitakse, et Itaalia jalgpallikultuur on täiesti erinev, juba jalgpalli suhtumine, taktikaline pool. Kas sinu esimene kogemus ütlebki seda?

Nii on. Taktikalist treenimist on päris palju. See on selles riigis A ja O. Ma olen väga õnnelik, et olen saanud erinevates ja väga heades kohtades oma karjääri jooksul mängida. Erinevad riigid, erinevad liigad ja nüüd tuleb sinna hulka Serie A. Minu jaoks on olnud tähtis, et saan neid asju kogeda. Muidugi ma oleksin võinud pikalt kuskil kummi venitada, aga tahan oma pagasit laiendada, näha seda Itaalia kaitsetööd. Mingi hetk ma ju tulen Eestisse tagasi ning tahan seda noortele Eesti jalgpalluritele edasi anda.

Kas enne Eestisse tagasitulekut jõuad ka Hispaania ära teha?

Loodame! See oleks kirss tordi peal, siis ongi ju kõik tippliigad tehtud-nähtud! See tõenäosus on juba väiksem, aga ega keegi ka ei arvanud, et ma 30-aastaselt Liverpooli lähen. Kui ise usud millessegi, siis on kõik võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles