Rahvuste liiga: Inglismaa jäi dramaatiliselt Hispaaniale Wembleyl alla, Islandit tabas krahh!

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglismaa jalgpallikoondis alustas Rahvuste liigat Wembleyl kaotusega, jäädes 1:2 alla Hispaaniale. Ühtlasi elas Inglismaa üle teisegi šoki, kui kaitsja Luke Shaw viidi teadvusele tulemata teise poolaja alguses kanderaamil platsilt minema. Shaw tuli riietusruumis siiski taas meelemärkusele. 

Shaw tohterdamisele kulunud aja tõttu anti kohtumisele üheksa lisaminutit, mille jooksul suutis Danny Welbeck küll seisu viigistada, ent kohtunik seda David de Gea tõkestamise tõttu ei lugenud.

Eesti alagrupis võitis Soome 1:0 Ungarit. Mängupäeva suurima krahhi eest hoolitses Island, kes kaotas 0:6 Šveitsile. 

 Tulemused:

A-divisjon

  • Šveits - Island 6:0 (13. Zuber, 23. Zakaria, 53. Shaqiri, 67. Seferovic, 71. Ajeti, 82. Mehmedi)
  • Inglismaa - Hispaania 1:2 (11. Rashford - 13. Saul, 32. Rodrigo) 

​B-divisjon

  • Põhja-Iirimaa - Bosnia ja Hertsegoviina 1:2 (90 +3. Grigg - 36. Duljevic, 64. Saric)

C-divisjon

  • Soome - Ungari 1:0 (7. Pukki)
  • Eesti - Kreeka 0:1 (14. Fourtonis)

​D-divisjon

  • Valgevene - San Marino 5:0 (4. Stasevitš, 26. Dragun, 67. Saroka, 87. Dragun, 90+1. Kovalev)
  • Luksemburg - Moldova 4:0 (34. Malget, 60. Thill, 75. Sinani, 83. Pereira)

Enne mänge:

Rahvuste liiga hõivab kõiki 55 UEFA liikmesriiki, kes mängivad neljal eri liiga tasandil. Iga divisjon koosneb neljast alagrupist – A- ja B-divisjonis on grupid kolmeliikmelised ja D-tasandil neljaliikmelised, C-tasandil on kolm neljaliikmelist ja üks kolmeliikmeline alagrupp. Alagrupimängud peetakse septembrist novembrini.

Nagu liigasüsteemis ikka, on ka Rahvuste liigas võimalik tõusta aste kõrgemale või sootuks langeda. Kui A-divisjoni neli alagrupivõitjat mängivad 2019. aasta juunis finaalturniiri liiga võidu peale, siis B-, C- ja D-tasandi alagruppide võitjad tõusevad järgmiseks hooajaks taseme võrra kõrgemale, A-, B-, C-alagrupi viimased langevad aga astme võrra madalamale. Sellega loodab UEFA hoida Rahvuste liiga dünaamilisena.

Rahvuste liigast saab pääseda ka Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile, kuid jätkuvalt toimub ka EM-valikturniir, mis peetakse 2019. aasta märtsist novembrini. EM-valikturniiri kümme alagruppi loositakse 2. detsembril.

Need Rahvuste liiga A-divisjoni koondised, kes on end mänginud liiga finaalturniirile, loositakse ühte viieliikmelisse alagruppi, mida on kokku viis. Ülejäänud viis EM-valikturniiri alagruppi on kuueliikmelised. EM-finaalturniirile pääseb valikturniiri alagrupi kaks paremat ehk kokku 20 meeskonda. Ülejäänud neli kohta selgub läbi Rahvuste liiga play-off’i, EM-valikturniiri play-off’i enam ei ole.

Ning see ongi koht, kus D-divisjonis mängivad jalgpalli väikeriigid rõõmust käsi kokku löövad. Igas divisjonis toimub nelja koondise vahel play-off ehk miniturniir, kuhu pääsevad alagruppide võitjad, või kui need on juba valiksarja kaudu koha EMile taganud, siis teise koha omanikud jne. Kui näiteks kõik A-divisjoni 12 koondist on EM-valiksarjas edukad, antakse nende neli kohta B-divisjonile lisaks jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles