Ametlik seisukoht: kohtunikul oli õigus, Williams sai karistada asja eest

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serena Williams kaotas USA lahtiste finaalis Naomi Osakale 2:6, 4:6.
Serena Williams kaotas USA lahtiste finaalis Naomi Osakale 2:6, 4:6. Foto: MPI04/Capital Pictures / Scanpix

Maailma Tenniseliit (ITF) avaldas oma koduleheküljel lühikese teate USA lahtiste meistrivõistluste naiste üksikmängu finaalmatši kohta, mille sisu on üheselt mõistetav - kaotaja Serena Williamsile kohtumise jooksul määratud karistused olid läbinisti õiguspärased.

«Carlos Ramos on tennise üks kogenumaid ja austatumaid kohtunikke. Härra Ramose otsused kohtumise jooksul tulenesid kehtivatest reeglitest, mida kinnitas ka USA lahtiste otsus määrata Serena Williamsile trahv kolme rikkumise eest.

On arusaadav, et suurt tähelepanu pälvinud kahetsusväärse intsidendi üle puhkeb arutelu. Aga samas on tähtis meeles pidada, et härra Ramos pidas oma kohtunikutöös silmas reegleid ning talitas kogu aeg professionaalselt ja ausalt,» teatas ITF oma kodulehel.

Endine maailma esireket Williams nimetas teises setis kohtunikku vargaks, mille eest määras Ramos talle karistuse. Et see oli kohtumises Williamsile kolmas - eelnevad kaks sai ta keelatud treeneritöö ja reketi lõhkumise eest - tähendas see geimi kaotust. Nõnda sai Osaka 4:3 eduseisust hoobilt 5:3 ning peagi võitis 20-aastane jaapanlanna ka matši (6:2, 6:4).

Maailma Tenniseliidu avaldus on ilmselgelt vastulause USA Tenniseliidu juhi Katrina Adamsi ja naisprofimängijaid ühendava WTA tegevjuhi Steve Simoni ütlustele, mis proovisid Williamsi käitumist õigustada.

WTA tegevdirektor Simon kommenteeris juhtunut nii: «WTA hinnangul ei tohiks olla vahet tolerantsinivoodel, mida rakendatakse mees- ja naismängijate emotsioonide hindamisel. Meie hinnangul praegu seda printsiipi ei järgitud.»

Williams väitis nimelt pärast kohtumist, et talle määratud karistus oli seksistlik, sest meestennisiste analoogsete rikkumiste eest ei karistata.

USA Tenniseliidu president Katrina Adams sõnas kanalile ESPN: «Meesmängijad talitavad kogu aeg nii, haukudes pooltevahetuse ajal kohtunike suunas. Aga sellele ei reageerita. Tegu on ebaõiglusega.»

Nii WTA, Williamsi kui ka Adamsi avaldused on aga pigem üldsõnalised ja räägivad laiemast pildist, jättes tähelepanuta konkreetse süüteo, mille eest Ramos tennisistile karistuse määras. Kui Williams ütles kohtunikule, et too võlgneb talle vabanduse või et too ei juhi tulevikus enam ühtegi tema osalusel peetavat matši, karistust ei järgnenud. Selle sai Williams siis, kui seadis avalikult kahtluse alla kohtuniku erapooletuse, nimetades Ramost «vargaks».

ITFi seisukohta toetas ka meeste üksikmängus USA lahtised võitnud Novak Djokovic, kes ei nõustunud, et kohtunikud kohtleksid mehi ja naisi erinevalt. «Ma ei näe asju nagu härra Simon. Tõesti ei näe. Mehi ja naisi koheldakse nii- või naaviisi sõltuvalt konkreetsest olukorras. Üldistusi teha on väga keeruline ja ma ei näe, et antud teema vajaks debatti.»

ITF on maailma tennise katuseorganisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles