Kas loodav kolmas eurosari suurendaks Eesti klubide šanssi pääseda alagrupiturniirile? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Euroopa jalgpalliliit (UEFA) plaanib hooajaks 2021-22 tekitada praeguse kahe eurosarja, Meistrite liiga ja Euroopa liiga kõrvale ka kolmanda võistlussarja, avaldas täna hommikul Horvaatias toimuval Euroopa jalgpalliklubide ühenduse (ECA) konverentsil Torino Juventuse president Andrea Agnelli.

Lisaks Itaalia valitseva meisterklubi presidendi ametile ka UEFA täitevkomiteesse kuuluv ja ECA-d juhtiva Agnelli sõnul on ECA võistlussarja loomise poolt. «Kui luuakse ka kolmas võistlussari, mängiks hooajal 2021-22 eurosarjades kokku 96 jalgpallimeeskonda,» sõnas Agnelli.

Praegu on selleks arvuks 80 (32 Meistrite liiga ja 48 Euroopa liiga alagrupiturniiril). Agnelli väljaöeldud number 96 viitab, et uue mudeli kohaselt tekib kolm eurosarja, milles igaühe alagrupiturniiril mängib 32 võistkonda. Eeldusel, et tippriigid, kel praegu võimalik eurosarjadesse läkitada maksimaalselt seitse klubi, 16-st lisakohast midagi endale ei saa, peaksid need jaotuma eelkõige keskmike ja väiksemate riikide vahel.

Postimees uuris Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) presidendilt Aivar Pohlakult, kas 2021-22 eurohooajaks kavandatavate muudatuste läbi suureneks ka Eesti klubide šanss eurosarja alagrupiturniirile jõuda?

«Mõnevõrra suureneb see juba matemaatilistel põhjustel. Aga eelkõige sõltub alagruppi jõudmise tõenäosus ikka meie klubide ja Premium liiga koefitsiendist UEFA edetabelis. Vähemalt sama oluline on ka see, kas ja kuidas sarjade kvalifikatsioonimängud omavahel seotakse. Teoreetiline võimalus ja selle praktiliseks tulemuseks vormimine on eraldiseisvad asjad, sest primaarseks jääb ikkagi see, kuidas meie klubid arenevad ja kuidas oma sportliku taseme kallal tööd teevad,» märkis Pohlak.

Eesti jalgpallijuhi sõnul on räägitud valikringide arvu vähendamisest, aga mida rohkem on eurosarjad omavahel seotud, seda vähem jääb selleks võimalusi. «Näiteks Joonas Tamme koduklubi Sarpsborg jõudis Euroopa liigasse läbi kvalifikatsiooni, kus nad mängisid kaheksa nädalat järjest kaks mängu nädalas – ühe eurosarjas ja teise Norra meistriliigas. See ei ole mõistlik koormus,» sõnas Pohlak.

Muudatus jõustuks hooajast 2021-22 põhjusel, et UEFA võistlussarjad toimuvad kolme-aastaste tsüklite kaupa, mille kestel muudatusi ei tehta ning uus tsükkel algas tänavu suvel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles