Postimehe aruanne: on valusatele küsimustele vastamise aeg (4)

Andres Vaher, Turu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuste liiga: Soome - Eesti.
Rahvuste liiga: Soome - Eesti. Foto: Tairo Lutter

Ajalugu kordus. Eesti jalgpallikoondis lubas endale taas lüüa kiire värava ja kaotas 0:1. Nii oli laupäeval Rahvuste liiga avamängus Kreeka vastu koduses Lillekülas, nii oli ka täna vihmases Turus duellis Soomega.

Järgneb aruanne, mida Postimees Soome sadamalinnas nii oleviku- kui tulevikupildis täheldas.

Uus needus. Eesti on viimase poolaasta jooksul peetud kuues mängus lubanud endale koguni neljas lüüa värava esimese veerandtunni jooksul. Gruusia skooris maavõistluses 6. ja Maroko 11. minutil, Kreeka Rahvuste liiga avamängus 14. ja nüüd Soome 12. minutil.

Mida me sellest järeldame? Kreeka-kaotuse järel tõdes peatreener Martin Reim, et mänguks valmisolekuga polnud kiirel avaväraval vähimatki pistmist ja selle tingis Kreeka kvaliteet. Ka täna Turus oli pealtnäha justkui sama lugu (tollest väravast põhjalikumalt allpool), kuid ometi: kuus mängu ja neli ülikiiret väravat.. Isegi kui see trend on (pool)juhuslik, vajab see koondiserahvalt süvaanalüüsi. Olukorras, kus meil on ise sihile jõudmisega hirmsuuri raskusi, ei saa nii rallit edasi sõita.

Pressing ja palliga mäng. Kaotuse järel Kreekale tõdes nii mõnigi, et Eesti mängis palliga üsna kenasti. Samuti osati ja jaksati vastaseid kõrgelt pressida kohati päris muljetavaldavalt.

Soome vastu oli pilt neis kategooriates veel ladusam. Pealtnäha. Ja kohati. Tegime rohkem pealelööke (17:15) ja teenisime enam nurgalööke (9:8). Kuid raamidesse lendas pall vaid ühe (!) korra.

Mis veel hullem: Soome võiduvärav sündis just olukorrast, kus tegime kõrget pressingut. Ebakvaliteetselt. Võõrustajate kaitsjad ja poolkaitsjad toimetasid palli paari lihtsa sööduga paremale äärele, kus Pyry Soiri tõmbas Taijo Teniste ja Joonas Tamme mängleva kergusega haneks ning Teemu Pukki tegi seda, milleks Eesti koondises mees lihtsalt puudub – lõi tõelise ründaja värava. Ühtlasi sai Pukkist esimene soomlane, kes Turus peetud kolmes mängus Eesti võrku sahistanud.

Tähelepanuväärne, et kohati märksa ohtlikuma palliga mängu juures kui Kreeka vastu lõi Eesti oma ohtlikeima võimaluse ikkagi vasturünnakust. Avapoolaja lõpus mängis Henrik Ojamaa oma karistusala lähistel riskantselt, aga hästi, algatades 3 vs 2 kontra – paraku lendas Konstantin Vassiljevi pealelöök üle värava.

Lapsikud vead. Jah, Soome vormistas värava algusest lõpuni meisterlikult, kuid Eesti tegi selle võimaldamiseks omalt poolt kõik. Ebaõnnestunud pressingust oli juba juttu, aga ka Norra tippklubide meeste Tamme ja Teniste tegutsemine polnud rahvusvahelise jalgpalli tasemele vastav. Mõneti oli too olukord võrreldav Kreeka-väravaga, kus meie kaks kaitsjat lubamatult kergelt sõlme keerutati.

Mängus Marokoga eksis Eesti väravavaht Mihkel Aksalu palliga triblama hakates saatuslikult ja kinkis vastastele värava toonud penalti. Nüüd «üritas» ta samal moel ajalugu korrata, kuid suutis hädavaevu enda ja meeskonna naha päästa. Kuid taas: taolised prohmakad on lubamatud ega ole jätkusuutlikud. Kuigi Kreeka vastu esitas Aksalu jällegi hea partii, tuleb säärase tihedusega suurte

vigade järel küsida: kas Sergei Lepmets vääriks võimalust? Seda enam, et isegi koduklubis Seinäjokil on Aksalu vajunud pingipoisiks.

Reim pihitoolile! Unistus Rahvuste liiga kaudu EMile pääseda sai teise kaotusega sisulise lõpu. Jah, muidugi, teoreetiline võimalus säilib, aga kui turniiri alguses võis seda pidada ebatõenäoliseks, siis nüüd utoopia valdkonda kuuluvaks.

Kuna järgmised mängud on juba õige pea tulemas (12. oktoobril võõrustatakse Soomet ja kolm päeva hiljem Ungarit, seejärel sõidetakse novembris Ungarisse ja Kreekasse), ei tasu ilmselt kardinaalsetele muutustele veel mõelda. Kuid päris kindlasti peaks nimetatud neli järgmist mängu kandma Martin Reimi ja tema taktika viimase tõestamise kohta. Kui lepime niisama viimastes mängudes nähtuga – kuus mängu, viis kaotust –, puudub Eesti jalgpallis piisav ambitsioon.

Soome aga tuleb kuu aja pärast Tallinna teadmises, et nende suur unistus esimesest EM-pääsmest nihkub aina meelitavamalt lähemale. Põhjanaabritel on 6, Ungaril ja Kreekal 3, Eestil 0 punkti. Kui me enamaks suutelised pole, võtame siis vähemalt auasjaks ja pühaks kohuseks naabri pidu ära rikkuda… Ei olnud põrmugi meeldiv kuulata, kuidas Soome fännileer lasi laulu, mis lõppes sõnadega «… ja me lähme EMile».

* * *

Videointervjuu Eesti koondise peatreeneri Martin Reimiga:

Kapten Ragnar Klavan:

«Üritasime, aga olukord on lihtsalt selline - Soome on praegu meist parem meeskond. Nii ongi. Aga see ei tähenda, et peame või saame olukorraga leppida. Seda kohe kindlasti ei tohi teha. Meeskonnas on sisu, samuti ei saa öelda, et meil oli täna halb päev. Olime kaitseliiniga kõrgemal ja valdasime kõrgemal palli, kuigi võib-olla avasime sellega Soomele liine. Aga täitsa mängu moodi oli. Hea õnne korral oleks võinud kukkuda ka meie poolele. Kahjuks ei kukkunud.»

Rohketest standardolukordadest: «See on kindlasti koht, kus peame juurde panema. Kui juba mitu mängu järjest nii läheb, siis pole küsimus õnnes, vaid oskustes.»

Enda vigastustest: «On olnud ka paremaid päevi. Ei oska öelda, kas olen pühapäevaks (Cagliari kohtub Itaalia liigas AC Milaniga - toim) mängukorras või mitte.»

Konstantin Vassiljev:

«Peame olema teatud asjade suhtes ise kriitilisemad. Mõtlema olukordadele, kus me ei olnud head, mitte lihtsalt ütlema ja leppima, et vastane oli parem. Meie realiseerimine oli allapoole igasugust taset, et võita taolist mängu.

Sellel on objektiivsed põhjused. Kahjuks ei saa meie ründajad praegu klubides palju mänguaega või ei löö piisavalt väravaid. Enesekindlusest jääb seetõttu ilmselt puudu. Praeguses seisus peame väga palju pingutama, et saaksime üldse löögi raami. Mõnikord tuleb see iseenesest.

Aga kuigi tulemus oli täna sama, mis Kreeka vastu, siis me olime palju rohkem mängus sees. Võrdne mäng oli. Soome oli lihtsalt rünnakul konkreetsem ja sealt tuli ka värav. Üritasime ja üritasime, aga kahjuks ei saanud vist isegi kordagi väravale pihta (tegelikult üks löök läks raamide vahele - toim).

Kohtumise otseblogi (autor Aleks Lesk):

Enne mängu:

Eesti algkoosseisus on vigastusest paranenud kapten Ragnar Klavan, samuti eelmises kohtumises 90 minutit rassinud Konstantin Vassiljev. Platsile saadetakse ka trauma tõttu laupäeval Kreeka vastu vaid mõnikümmend minutit mänginud Joonas Tamm ning tervenenud on samuti äärekaitsja Taijo Teniste. Kokku on peatreener Martin Reim teinud võrreldes Kreeka-mänguga koguni viis vahetust. Pingile on seekord jäänud Nikita Baranov, Madis Vihmann ja Gert Kams, samuti on Artur Pikk loovutanud vasakkaitses koha Ken Kallastele ning Henri Anieri asemel alustab rünnaku tipus Sergei Zenjov.

Eesti algkoosseis Soome vastu:

Mihkel Aksalu - Taijo Teniste, Joonas Tamm, Ragnar Klavan, Karol Mets, Ken Kallaste - Henrik Ojamaa, Artjom Dmitrijev, Konstantin Vassiljev, Siim Luts - Sergei Zenjov.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles