Postimehe aruanne: kuidas NBA staar võttis Eestilt enesekindluse? (1)

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste korvpallikoondis jätkas 2019. aasta maailmameistrivõistluste valiksarja kaotusega, kui kodusaalis jäädi teise kvalifikatsiooniringi kohtumises 43:86 alla NBA mängijatega mehitatud Saksamaale.

Eesti alustas kohtumist koosseisus Sander Raieste, Rain Veideman, Maik-Kalev Kotsar, Kristian Kullamäe ja Indrek Kajupank. Skoori avas Veidemani tabav kaugvise, kuid Saksamaa vastust ei pidanud kaua ootama. Kui sakslased haarasid avaveerandajaga 26:15 eduseisu, siis esimese kümneminutilise perioodi ilusaima soorituse eest hoolitses Raieste, kes palli kahe käega pealt surus. Poolajasireeniks suurenes Saksamaa eduseis 49:24 peale. Sealt enam külalised tagasi ei vaadanud ja võitsid mängu 86:43. Postimehe tähelepanekud Eesti – Saksamaa MM-valiksarja kohtumisest:

Schröderi kvaliteet. Laupäeval 25. sünnipäeva tähistav Saksamaa mängujuht Dennis Schröder, kes teenib igapäevaleiba NBA klubis Oklahoma City Thunder, tegi väljakul seda, mida hing ihaldas ja võttis eestlastelt enesekindluse. Ta mängis nagu hooajaeelses treeningkohtumises. Tema mängust ei lugenud kordagi välja närvilisust. Hoopis vastupidi: ookeanitaguse korvpalliliiga üheks kiiremaks mängijaks peetava Schröderi liigutused olid muljetavaldavad. See platsinägemine, söödud kaaslastele ja läbimurded.

Schröderi katmisega tegelesid enamjaolt Raieste ja vahetusest sekkunud Martin Paasoja, kuid tuleb tunnistada, et NBA tähtmängijal polnud vahet, milline eestlane temal parasjagu takjana küljes rippus. Sakslane tegi oma töö filigraanselt ära. Seda tõestab ka protokoll: 28 minutiga 18 punkti ja 10 lauapalli, seejuures efektiivsusnäitaja 30.

Olematu kaitse. Schröder Schröderiks, aga ükskõik, millise meeskonna vastu Eesti rahvusvahelisel tasemel mängib, peab kaitse toimima. See on kõige alus. Aga kui vastased viskavad juba esimesel kolmel veerandajal vastavalt 26, 23 ja 24 punkti, siis pole mõtet võidust unistada. Kontrollmängudega võrreldes lisandusid kohtumiseks Saksamaaga koondisesse keskmängijad Maik-Kalev Kotsar ja Rauno Nurger. Kui enne mängu lootsime, et nende abiga suudame Saksamaale mingisugust vastupanu osutada, siis nii ei läinud. Tegelikult jäid nad korvi all ikka ootuspäraselt lahjaks.

Kehv visketabavus. Eesti kolmepunktivisked 17st 4 (24%), kahepunktivisked 34st 12 (35%) ja vabavisked 14st 7 (50%) sisse. Eksimused tulid nii hästi välja mängitud kohtadelt kui ka keerulistest olukordadest. Aga kui juba vabaviskejoone tagant palli korvi ei saada, siis pole rohkem kommentaare vaja.

Eesti – Saksamaa 43:86

Eesti: Veideman 14 p, Raieste 7 p, Hermet 6 p, Kotsar 6 p, Kajupank 4 p, Kirves 2 p, Nurger 2 p, Kurbas 2 p.

Saksamaa: Schröder 18 p + 6 lp + 10 rs, Barthel 12 p, Zirbes 12 p, Kleber 11 p, Tadda 7 p, Obst 6 p, Giffey 5 p, Thiemann 5 p, Akpinar 3 p, Doreth 3 p, Voigtmann 2 p, Jallow 2 p.

Loe kohtumise otseblogi (autor Aleks Lesk):

Eesti pidas möödunud nädalal kaks kontrollmängu Belgiaga. Tartus jäädi alla tulemusega 60:98, Rakveres aga 55:68. Tiit Soku juhendatav Eesti mängis need kohtumised Maik-Kalev Kotsari, Rauno Nurgeri ja Sander Raiesteta. Täna on need kolm mängijat valmis koondist esindama.

Küsimusele, kas koondise treeningutel on uute meestega olustik ka muutunud, vastas Sokk eile: «Olustik on veidi ikka muutunud. Aga see pole oluline, kas trennis midagi muutub, tähtis on, et mängus muutuks.»

Tänases mängus on Soku sõnul eestlaste eesmärk anda endast eelkõige maksimum. Samas ei välista ta, et õnnestumise korral on võimalik Eestilt oodata ka võitu. «Kui asjad laabuvad ja suudame 40 minutit rütmis püsida, on ka võit võimalik. Oleme noor meeskond ja läheme iga päevaga paremaks. Eks noorte meeste kõikumine ja ebaühtlus ongi meie kõige suurem mure.»

Saksamaa juhendaja Henrik Rödl: Eestil on head viskajad

Saksamaa koondise peatreener Henrik Rödl märkis, et praeguse Eesti koondise tugevaim külg on head viskajad. «Me vaatasime kõiki nende videoid. Nad mängisid erineva koosseisuga, aga mängustiil on endiselt sama. Eesti mängib väga kiiret mängu ja neil on väga head viskajad. Me tunneme vastast väga hästi ja proovime mänguks valmistuda võimalikult hästi,» sõnas juhendaja.

Rödl ei pugenud selle taha, et eelseisvates valikmängudes jäävad mitmed põhimängijad eemale. «Meil on paljud mängijad puudu, aga see pole peamine jututeema, sest igal meeskonnal on puudujaid selles valiktsüklis. Praegu oleme väga tänulikud sellele, et mängijad, kes tulid, annavad endast maksimumi.»

Eesti koondis: Rain Veideman, Jaan Puidet, Mihkel Kirves, Saimon Sutt, Kregor Hermet, Tanel Kurbas, Indrek Kajupank, Martin Paasoja, Kristian Kullamäe, Maik-Kalev Kotsar, Rauno Nurger, Sander Raieste.

12-liikmelisest koosseisust jäi uute meeste lisandumisega välja Karl-Martin Kask, kes pidas oma esimesed kohtumised rahvuskoondise särgis Belgia vastu.

Saksamaa koondis saabus Tallinna järgmises koosseisus: Ismet Akpinar (Ratiopharm Ulm), Johannes Thiemann (Berliini Alba), Bastian Doret (Medi Bayreuth), Karsten Tadda (Baskets Oldenburg), Johannes Voigtmann (Baskonia), Maximilian Kleber (Dallas Mavericks), Andreas Obst (Monbus Obradoiro), Karim Jallow (Riesen Ludwigsburg), Maik Zirbes (Crvena Zvezda) , Dennis Schröder (Oklahoma City Thunder), Niels Giffey (Berliini Alba) ja Danilo Barthel (Müncheni Bayern).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles