Arno Taliks kehastunud maailmameister: tahtsin Kanterit austada

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Gudžiuse võistluse võib kokku võtta väljendiga "Parem hilja kui mitte kunagi".
Andrius Gudžiuse võistluse võib kokku võtta väljendiga "Parem hilja kui mitte kunagi". Foto: Tairo Lutter

Kui kettaheite valitsev Euroopa ja maailmameister Andrius Gudžius Kadrioru staadionile jõudis, oli Gerd Kanteri viimane rahvusvaheline võistlus juba lõppemas. Lutsulik jutt, aga puhas tõde, sest leeduka lennuk hilines ja ta jõudis pärale alles neljanda ehk viimase heitevooru alguseks.

Kuigi võistluse algus jäi Gudžiusel vahele, soovis ta Kanteri lahkumisetendusel siiski kindlasti ringi astuda ning kohtunikud tulid mehele vastu. Üks soojenduskatse, mis maandus 40 meetri kanti, ja paar tõkkejokksusammu ning enne Kanteri viimast heidet astus valitsev Euroopa meister kaks korda järjest ringi.

Mõlemad heited olid igati soliidsed ja teisel saadud tulemus 64,89 jättis ta vaid kahe sentimeetriga teiseks. Uskumatu tulemus olematu soojenduse pealt.

«No see oli ju hooaja kõige tähtsam võistlus. Esimest korda minu elus, kui midagi sellist pidin tegema,» naeris leedukas oma seiklusi kirjeldades. «Algul oli mul kella kolmene lend Vilniusest, aga seda lükati tunni võrra edasi. Mu abikaasa oli enne siia autoga ette sõitnud. Ta helistas mulle, et kus sa oled, ainult kaks heitevooru on jäänud. 20 minutit hiljem olin juba võistlemas.»

Gudžiuse sõnul on ta üldiselt harjunud tegema lühikese soojenduse, aga seekordne olukord oli siiski ekstreemne ja vigastusoht suur.

«Seetõttu ma ei andnud endast kõike, ei heitnud täishooga. Aga tunne oli parem kui ootasin.»

Päeva peakangelase kohta oli Gudžiusel öelda vaid kiidusõnu. «Gerd on suurepärane inimene ja te peaksite olema uhked, et teil oli temasugune talent, üks paremaid heitjaid ajaloos,» sõnas hetke maailma parim kettaheitja ja lisas, et on uskumatu, et nii andekas sportlane on sirgunud nii väikesest riigist. Et näha, kui väga eestlased Kanterit armastavad, oli ka peamine põhjus, miks mees nii väga täna Kadriorus võistelda soovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles