Eesti jäähokimeistri selgitamisel võetakse matti Venemaa süsteemist (1)

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2019. aasta Eesti meeste jäähokimeister selgub süsteemi põhjal, mida kasutatakse ka Venemaal baseeruvas tippliigas KHL – meistriks nimetatakse põhiturniiri võitja ja play-off’is selgitatakse välja karikavõitja.

Neli klubi – tiitlikaitsja Tallinna HC Viking, Narva Paemurru SK, 25. juubelihooaega tähistav Tartu Välk 494 ja uustulnuk Kohtla-Järve HC Everest – mängivad kuueringilise ehk 36-st mängust koosnevad põhiturniiri, mis lõpeb 9. märtsil. Järgnevatel karikavõistlustel peetakse nii poolfinaalid kui ka finaal põhimõttel viiest mängust parem, kusjuures finaalseerias ei kasutata viigi puhul karistusviskeid, vaid mängu lõpetab igal juhul värav, mingu aega kaua tahes.

Kui KHLis kuulub play-off’i võitjale Gagarini-nimeline karikas, siis Eestis esialgu karikale nimetust antud ei ole. Samuti pole otsustatud, kas eurosarja pääseb osalema meister või karikavõitja. Tõsi, see küsimus on mõnevõrra teoreetiline, sest eelmise viie aasta jooksul on Eesti meister soovinud eurosarjas osaleda vaid korra (Narva Paemurru SK 2017. aastal).

Venemaalt kopeeritud võistlussüsteemiga loodab jäähokiliit suurendada põhiturniiri väärtust ja tähtsust. «Tahame, et iga mäng omaks kaalu ja sinna panustataks,» märkis alaliidu juhatuse liige Veiko Süvaoja. «Lisaks ei limiteeri me algaval hooajal välismängijate arvu. Eesmärk on, et klubid saaksid soovi korral tuua, keda tahes, et liiga muutuks atraktiivsemaks ja tase tõuseks.»

Kõik neli klubi alustavad laupäeval algavat tšempionaati (kuld)medalimõtetega.

Kohtla-Järve HC Everesti esindaja Anatoli Dubkov: «Meil on oma noored kasvandikud, kes valmis meeste seas võistlema ja seepärast võistkonna ka välja panime. Ent ainult neist ei piisa ja kutsusime juurde mängijad Venemaalt, KHList, kes soovivad mängida Eesti kõrgliigas. Tahame poolehoidjatele rõõmu valmistada.»

Tallinna HC Vikingi esindaja Anatoli Sizov: «Palju muudatusi pole, treener on sama ja loodan, et see toob uue meistritiitli. Tahame võita nii meistritiitli kui ka karika. Usun, et tuleb mullusest huvitavam hooaeg. Klubide geograafia on Kohtla-Järve lisandumisega laienenud.»

Narva PSK esindaja Ilja Zimajev: «Ülesanne on näidata ilusat jäähokit ja eesmärk on tulla Eesti meistriks. Uusi mängijaid oleme võtnud ainult enda noortetiimist.»

Tartu Välk 494 esindaja Oleg Litvjakov: «Meil on kõige suuremad muutused – kõik poisid muutsid soengut. Koosseisu mõttes peaksime olema jõulised. Kui kõigil ülejäänutel on meistritiitlisoov, siis me võtame selle, mis üle jääb. Tartu vaim jääb elama sõltumata korvpallist – inimesed liiguvad ja poed on lahti.»

Algavast hooajast Coolbeti hokiliiga nime kandva meistrisarja esimene voor mängitakse laupäeval, kui Tartus on kell 17.00 vastamisi Välk 494 ja HC Everest ning Tallinnas, Tondiraba jäähallis kell 17.45 HC Viking ja Narva PSK.

* * *

10-aastase pausi järel selgitatakse algaval hooajal välja ka naiste Eesti meister. Osalevad Tallinna HK Roosa Panter, Viljandi HK Fellin Fuuriad, Tartu HK Säde ja Kohtla-Järve HC Everest, kes selgitavad Eesti meistri neljaringilise põhiturniiri tulemusel.

«Pärast pikka pausi viisime eelmisel hooajal läbi pilootprojekti, et saada aru, mis on tase ja kas naised on valmis pika hooaja läbi tegema. Selgus, et on. Soovime täita kriteeriumid, et meil oleks võimalik osaleda Eesti naiste koondisega maailmameistrivõistlustel,» sõnas Süvaoja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles