Videod: isegi Margus Hundi oivaline statistika ei peegelda tema tegelikku väärtust!

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hunt.
Margus Hunt. Foto: ELSA/AFP/Scanpix

Pärast viit kasinat aastat NFLis on Margus Hundi täht tõega särama löönud. Sisuliselt ükski Indianapolis Coltsi tegemisi kajastav ookeanitagune artikkel ei saa mööda eestlase vägitegude mainimisest ja kuigi hooaeg on vaid kolm nädalat noor, figureerib Hunt statistikanäitajate poolest Ameerika populaarseima pallimänguliiga tipus. Aga statistika ei näita täit tõde sellest, kui hea Hundi aasta on olnud.

Olgu need faktid uuesti välja toodud. Hunt on kuuel korral toonud kaasa vastastele kaotatud jarde ehk saanud kirja tackle for loss-i – selles statistikas on ta terve NFLi parim! Lisaks on eestlasel kirjas kolm mängujuhi mahamurdmist, üks põhjustatud pallikaotus ja üks varastatud pall – need kaks viimast pärinesid samast olukorrast viimases mängus valitseva Super Bowli meistri Philadelphia Eaglesiga.

Aga kuidas mõõta Hundi panust neis olukordades, kus statistikat kirja ei panda? Õnneks on Coltsi fännileht Stampede Blue ära teinud suure töö ja Hundi tänavused sooritused üksipulgi ja ülimalt põhjalikult läbi analüüsinud. Kel on Ameerika jalgpalliga lähedasemad suhted, tasub läbi lugeda kindlasti terve ingliskeelne artikkel, aga toome siinkohal seal kasutatud videomaterjali põhjal enda lugejateni lühema versiooni.

Esmalt: Hunt on loom! Lisaks tema poolt kirja saadud vastaste mahatõmbamistele on ta oma arenguga garanteerinud, et teda tuleb vastaste poolt ülihoolikalt ja tihti mitme mehega jälgida ja see loob paratamatult rohkem võimalusi ja ruumi eestlase meeskonnakaaslastele. Kas need selle võimaluse ära kasutavad, on juba teine asi nagu näitab järgnev moment. Hunt on valge mängija nr. 92, palli mängu pannes kaadri keskelt veidi paremal.

Samas nõuab Hunt mitme mehega valvamist, sest ta on oma stardikiirenduse ja ajastuse lihvinud nii oivaliseks, et vastasel juhul jäävad blokeerijad temaga lihtsalt hätta. Nendest näidestest tänavuse hooaja kontekstis puudu ei tule:

Kaks olukorda mängust Eaglesiga, kus Hunt oleks võinud või pidanud kirja saama sacki - korra puterdab mängujuht palli maha ja seetõttu ei lähe see kirja ning teine kord söödab ta palli välkkiirelt minema, enne kui kaitsest läbi murdnud eestlane pärale jõuab.

Ja üks näide ka sellest, kuidas ei pruugi sellestki piisata, et kaks meest meie vägilast peatada üritavad:

Kõige olulisem detail Hundi tänavuste esituste juures on aga see, et ta paneb ründajad tihti sundseisu ehk vastaste mängujuht ei saa ise vabalt otsuseid langetada, vaid pall liigub sinna suunas, kuhu eestlane tahab. Siit ka artikli pealkiri - need on olukorrad, mis ei kajastu kusagil statistikas, kuid mille väärtus meeskonna jaoks on tihti hoomamatu.

Esiteks kaks olukorda, kus Hunt ei saa küll oma blokeerijast mööda, aga ta lükkab vastase täpselt sinna alasse, kust palliga mängija soovis läbi söösta. Viimane peab kiirelt suunda muutma, aga seal on juba teine Coltsi kaitsja ees, kes ta hoo peatab.

Ja lõpetuseks hetk, kus Hunt kollitab mängujuhti. Quarterback otsib pikalt meest, kellele sööta, aga kuna Hundi pikad käed blokeerivad kõige otsesema söödutrajektoori, otsustab ründaja ise palliga jooksma hakata.

Seni kaks mängu kaotanud ja ühe võitnud Colts kohtub homme Hundi kodulinnameeskonna, Houston Texansiga, kes on kaotanud kõik kolm kohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles