Tipphetked: Kalev/Cramo alustas Ühisliigat Venemaa karukoopas ajaloolise võiduga

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BC Kalev/Cramo korvpalliklubi alustas oma kümnendat hooaega Ühisliigas võimsa võiduga. Eesti esindusklubi alistas ajaloos esimest korda Nižni Novgorodi 82:68, seejuures viskas Ivan Almeida 36 punkti.

Branko Mirkovic tõi 11 punkti ja andis kolm korvisöötu. Nižni Novgorodi parimana viskas 19 punkti Vladimir Dragicevic.

Enne mängu:

Kalevi edukaim Ühisliiga hooaeg pärineb nelja aasta tagant (2014/15), kui Scott Machado ja Frank Elegari vedamisel teeniti 13 võidu ja 17 kaotusega üheksas koht. Möödunud hooajal, mille keskel võttis Alar Varrakult peatreeneri ameti üle tänaseni Kalevit juhendav Donaldas Kairys, saadi idaliigas 6 võitu ja 18 kaotust. Tasavägises liigatabelis tähendas see 13. kohta, seejuures kaks võitu enam võtnud Riia VEF pääses ainsa mitte-Venemaa klubina kaheksa parema hulka.

Võrreldes eelmise hooajaga on liigas osalevate meeskondade seas toimunud üks muudatus. Lisaks üheksale Venemaa ning ühele Eesti, Läti, Kasahstani ja Valgevene klubile lööb tänavu sarjas kaasa ka Poola kevadine 4. klubi Zielona Gora.

Kalevi mullusest koosseisust on säilinud pool ehk kuus mängijat. Neist resultatiivseim oli mullu serblane Branko Mirkovic, kes viskas keskmiselt 13 punkti mängus. Kui Kalevi eakaim mängija, reedel 36. sünnipäeva tähistanud Mirkovic alustab Ühisliigas kuuendat hooaega, siis üks kalevlane, Martin Dorbek, mängib idaliigas juba seitsmendat aastat. Ühisliiga debüüdi teevad pühapäeval leegionärid Ivan Almeida, Chavaughn Lewis, Reggie Lynch ja Landen Lucas.

Kalev ja Nižni Novgorod on Ühisliigas varasemalt kohtunud 12 korral. Kalevi ainus võit pärineb 2015. aasta veebruarist, kui koduväljakul oldi vastasest parem numbritega 110:76. Mullu sai Kalev võõrsil Nižni käest 85:103 kaotuse, kodus jäädi kehva viimase veerandi ja Stevan Jelovaci rekordilise 49 punkti tõttu alla 97:103. Nižni lõpetas hooaja seitsmendana.

Nižnist on kahe hooaja vahel lahkunud kõik kolm mullust leegionäri, nende hulgas ka Bambergi Kristian Kullamäe klubikaaslaseks siirdunud Jelovac. Asemele on toodud võõrsilt kolm ameeriklast, üks rootslane ja üks montenegrolane. Lisandujatest tuntuim on siinsete korvpallisõprade jaoks ilmselt Rootsi koondise liider ja mullune Minski Tsmoki põhimees, ääremängija Christopher Czerapowicz.

Erinevalt Kalevist lülitus Nižni Novgorodi hooaeg täistuuridele mitu nädalat tagasi. Zoran Lukici hoolealused löövad nimelt ainsa Venemaa klubina kaasa Meistrite liigas, kus võistkond pidi mänge alustama juba esimesest eelringist (samal põhjusel loobus tänavu Kalev teatavasti sarjast). Avaringis võideti kahe mängu kokkuvõttes 44 punktiga Portot, teises ringis oldi 9 punktiga üle Thessaloniki Arisest. Kolmandas ja otsustavas eelringis võideti tšehhide Padubicet kokkuvõttes 36 punktiga.

Pühapäevast mängu silmas pidades on oluline märkida, et Nižni mängis mõlemad kolmanda vooru kohtumised käimasoleval nädalal. Tšehhi kolmandat klubi võideti esmalt esmaspäeval kodus 92:84 ja seejärel neljapäeval võõrsil 85:57. Viimases mängus olid Nižni resultatiivsemad Artjom Komolov 14 ja Kendrick Perry 13 punktiga. Kolm eeldatavat põhimeest – Czerapowicz, Pavel Antipov ja Ivan Strebkov – on aga eemal vigastusega ja ei mängi tõenäoliselt ka Kalevi vastu.

Kogu mäng järelvaadatavana:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles