Martin Reim koosseisumuredest: magamata öödest poleks mingit kasu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim.
Martin Reim. Foto: Postimees

Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim lausus enne Rahvuste liiga mänge Soome ja Ungariga, et põhimängijate nagu vigastatud Ragnar Klavani ja Soome vastu mängukeelu all oleva Karol Metsa puudumine pole talle unetuid öid tekitanud.

«Aitäh küsimuse eest!» muigas Reim esmalt vatava pärimise peale «Võib öelda, et mul on elu lihtsam, valima ei pea. Samas magamata ööd ei too mingit kasu. Kui me täna koguneme, peame vaatama, mis seisus mehed on, ja plaanid paika panema. Kindlasti tuleb puudujate asemel vaadata otsa teistele mängijatele ja see annab neile võimaluse ennast tõestada.»

  • Kas kõik mehed lõpetasid viimase klubinädalavahetuse täie tervise juures?

«Kelle probleemid olid eelnevalt teada ja tõsisemad, need jäid klubide juurde. Nädalavahetusel olid liigades veel mänguvoorud. Täpsemalt saan öelda homme, pärast tänast kogunemist. Viimasest nädalavahetusest infot ei tulnud, et keegi oleks veel välja kukkunud, aga alati võib ka mängujärgselt midagi välja. Praegu halbu uudiseid ei ole.»

  • Miks kutsus Reim seekord koondisesse Rauno Sappineni ja miks jäi ta eelmisel korral koduklubi juurde?

«Rauno on oma esitustega näidanud, et teda ei saa koondisest välja jätta. Eelmisel korral oli pigem see olukord, et ta oli alles mõned nädalad uue klubi juures olnud. Tean, kui raske on noorel mängijal koondisesse joosta, kui liigas veel koondisepausi ka pole.»

  • Kas Reim plaanib mängudes Soome ja Ungariga taktikaliselt midagi uut katsetada?

«Plaane on, aga plaanidega on nii, et eelmistele plaanidele tõmbas veidi kriipsu peale Klavani eemalejäämine. Hetkel on olukord, kus me ei saa paika panna sajaprotsendiliselt, et ainult nii me mängime ja täidame kohad mängijatega. Mõistlik on lähtuda sellest, mis mängijad parimas vormis on, ja neile nii asetuse kui ka mänguplaani poolest kohad paika panna. Mõtteid ja ideid on, aga enne ei saa neid lukku lüüa, kui mängijaid reaalselt näeme. Kaks viimast Soome mängu oleme kaotanud, küll võõrsil, aga oleme midagi sunnitud muutma. Peame soomlasi üllatama ja kuna meil on viimasel ajal olnud probleeme ründamisega, peame selles faasis midagi ette võtma. Drastilisi muutusi on raske teha, aga midagi püüame teha.»

  • Kas ka Sappineni seekordne kaasamine tuleneb soovist otsida ründefaasis teistsuguste omadustega mängijaid?

«Võistkonna teeb alati tugevamaks, kui samale positsioonile on eri tüüpi mängijaid. Ka vastasele on nii ebamugavam. Kui koduklubis väravaid lööd ja momente tekitad, siis enesekindlus kasvab. Sellest võib... mitte ei või, vaid kindasti on kasu momentide realiseerimisel. Kui väravaid ei löö, hakkab see kindlasti ründajal kuskil kuklas vaevama ja i-le täpi panek rünnakul jääb puudu. Kui vaadata, kuidas meie ründajad on klubis mänginud, siis asi on natukene parem kui eelmiste valikmängude eel.»

  • Kuidas vältida viimastes kohtumistes meile löödud kiireid avaväravaid? 

«Ma olen sellega palju tegelenud! Aga see on kokkuvõttes kinni sellest, kui aktiivselt alustada. See ei tähenda alati ise kiirelt kõrgelt survestamist. Tähtis on olla mängus kohe nii sees, et kõik lahtised olukorrad laheneksid enda, mitte vastase kasuks. Kahjuks on seda viimastes mängudes juhtunud.»

  • Mida arvab Reim oma eelkäija Tarmo Rüütli tähelepanekust, et Eesti püüab vahel liiga keeruliselt rünnata?

«Jalgpall oleks justkui lihtne mäng, aga mida kõrgemal tasemel seda mängida, seda keerulisemaks läheb. Vastasel on ju ka tugevad mängijad, sageli loevad pisiasjad. Alati pole küsimus olukordade taktikalises, vaid individuaalses hindamises. Pigem oleme olnud hädas vastaste kaitsjate ülemängimisega üks-üks olukordades. Ja alati pole olnud söödud ründajatele samuti ideaalsed. Viga pole ühes kindlas asjas, kõike annab lihvida ja parandada.»

  • Aga kuidas on lood standardolukordadega?

«Et standardolukordi paremaks saada, tuleb neid harjutada. Loodame, et selleks natukenegi aega jääb. Paljud mängijad saabuvad alles täna koduklubide juurest. Peame esmalt vähendame probleeme standardite kaitsmises, mis Ragnari või Karoli puudumisel võivad tekkida. Keegi peab neid asendama. Sageli ei saa asjade parandamine toimuda ainult tahvlil või treeningul, seda peab tegema sarnaselt mängule. Ja selleks peavad mängijad olema treeningul väga korralikult asja sees, et olla võimelised kõike sajaprotsendiliselt tegema. Muidu jäävad valed harjumused sisse. Seal ongi ju mõni sentimeeter siia-sinna ja värav kas tuleb või jääb tulemata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles