Baltimaade esindajast sai 71-aastase pausi järel ROKi liige

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi 133. täiskogu Buenos Aireses.
ROKi 133. täiskogu Buenos Aireses. Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS / Scanpix

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) täiskogul Buenos Airesis täienes organisatsioon üheksa liikmega, kelle seas ka Leedu Olümpiakomitee president, 2000. aasta jahilaskmise olümpiavõitja Daina Gudzineviciute.

Tegemist on Leedu läbi aegade esimese ROKi liikmega ja esimese Balti maadest valitud ROKi liikmega pärast seda, kui Eesti, Läti ja Leedu Nõukogude Liidu okupatsiooni lõppemise järel olümpiaperre naasid.

Enne teist maailmasõda valiti ROKi liikmeteks kolm Balti riikide esindajat – 1926-1947 kuulus ROKi lätlane Janis Dikmanis, 1928-1932 endine Eesti riigivanem Freidrich Akel ja 1936-1942 eestlane Joakim Puhk. Seega on Baltimaad ROKis esindatud 71-aastase pausi järel.

ROKi põhikirja järgi ei koosne organisatsioon erinevalt näiteks rahvusvahelisest jalgpalliliidust (FIFA) liikmesriikidest, vaid konkreetsetest isikutest. Gudzineviciute valiti ROKi individuaalse liikmena ehk tema liikmelisus ei sõltu ega tulene ametikohast riikliku olümpiakomitee või rahvusvahelise alaliidu juures.

ROKi liikmeteks valiti täna ka Felixite Rwemarika (Ruanda), Camilo Perez Lopez Moreira (Paraguai), Giovanni Malago (Itaalia), Samira Asghari (Afganistan), William Frederick Blick (Uganda), prints Jigyel Ugyen Wangchuck (Bhutan), Morinari Watanabe (Jaapan) ja Andrew Parsons (Brasiilia).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles