Soome mure enne mängu Eestiga: miks järjest koondisekarjäär lõpetatakse?

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Ring (esiplaanil) tähistab Islandile löödud väravat.
Alexander Ring (esiplaanil) tähistab Islandile löödud väravat. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Soome jalgpallikoondise peatreener Markku Kanerva on silmitsi uue trendiga: üks mees teise järel teatab, et ei leia enam võimalust rahvusmeeskonda tulla.

Viimase aasta jooksul teatasid koondisekarjääri lõpust Kari Arkivuo (35), Niklas Moisander (33), Niki Mäenpää (33) ja Perperim Hetemaj (31), läinud nädalal lisandus neile Alexander Ring (27).

Ringi otsus võeti lahe põhjakaldal vastu suure üllatusena. Keskpoolkaitsja MLS liiga klubis New York City FC tõusnud põhitegijaks. Soome on Rahvuste liiga turniiri alustanud aga kahe võiduga ehk võib julgelt hellitada lootust esimest korda EM-finaalturniirile pääsemisest.

«Ma ei osanud tõesti oletadagi, et taolisi uudiseid tuleb nii palju,» lausus Markku Kanerva pressikonverentsil, kus tegi teatavaks mängijatevaliku kohtumisteks Eesti (12. oktoober) ja Kreekaga (15. oktoober).

«Kas sellest on kujunemas trend?» küsis peatreener ise samas murelikult. «Ma tõesti väga loodan, et mitte. Ehkki meil on piisavalt mängijaid, ei saa valikut suurriikidega võrrelda. Iga mees on oluline.»

Kanerva lisas, et on kõigi loobujatega eelnevalt vestelnud ja mõistagi ei soovi kedagi ümber veenma hakata. «Mõistagi on kõigi viie puhul jutt olulisest mängijast. Ka vanust arvestades olnuks neile koondises kindlasti koht olemas. Aga iga mängija teeb ise oma valikud ja mina austan neid.»

Ring ise põhjendas valikut väsimusega, mille põhjustab üle ookeani reisimine. Kanerva kommenteeris seda: «Ka MLS-liiga mängude vahel peavad nad palju lendama. See on medali üks pool. Teine aga, et kuna MLS-i kalender ei ole kooskõlas rahvusvahelisega, tekivad pinged klubide ja koondiste vahel.»

Reedel Tallinnas mängivasse Soome koosseisu kuulub kaks MLS-i proffi: kaitsja Jukka Raitala (Montreal) ja poolkaitsja Rasmus Schüller (Minnesota).

Keelust vabanenud Eremenko ei tule Tallinna

Eelmisel laupäeval vabanes Soome pikaajaline tähtmängija Roman Eremenko kaheaastasest dopingukaristusest. Pühapäeval tegi uue koduklubi Moskva Spartaki eest juba ka kaasa Venemaa liiga kohtumises, kuid koondisse ta ei kuulu.

Kanerva sõnas, et on 31aastase poolkaitsjaga suhelnud ning kokku leppinud, et enda tulevikku puudutava kohta teeb avaldusi Eremenko ise. «Austan seda kokkulepet,» lausus Kanerva Soome meediale.

Järgnenud küsimusele, kas ta oleks Eremenko eelseisvateks mängudeks koosseisu valinud, vastas Kanerva: «Praegu ei. Ta pole kaks aastat pidanud ühtegi mängu, praktika puudub täielikult.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????

A post shared by Alexander Ring (@alexringofficial) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles