Postimehe aruanne ja galerii: kuidas tegi Tartu ülikoolide lahingus Tallinnale säru?

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel hooajal Eesti korvpallimeistrivõistlustel Kalev/Cramo järel hõbemedali teeninud Tartu Ülikool saavutas Eesti-Läti ühisliiga kolmandas mängudevoorus hooaja teise võidu, kui sai koduväljakul ülikoolide lahingus 79:68 jagu TalTechist (endisest TTÜ-st). TalTech kirjutas tabelisse hooaja teise kaotuse.

Tartu Ülikool jäi esimesel veerandajal 13:23 kaotusseisu, kuid resultatiivne teine kümneminutiline periood aitas taaralinna meeskonna tagasi mängu ja poolajasireeniks kahanes TalTechi eduseis 43:39 peale. Tartu pääses kolmanda veerandaja keskpaigas esmakordselt mängu juhtima veerandaeg lõppes võõrustajate 62:61 eduseisus. Otsustaval veerandajal panid võõrustajad korraliku sõu püsti ja võtsid jõuga 79:68 võidu.

Postimehe tähelepanukud Eesti ülikoolide lahingust Olybet Eesti-Läti korvpalliliigas:

Tartu passiivsus. Esimesel veerandajal noppisid TalTechi mängijad palju kergeid punkte: 23st kuus silma tulid kiirrünnakutest. Tartu ei suutnud mängu alguses paaril juhul palli korralikult üle tuua ja polnud kaitses sajaprotsendilsielt valmis, mida näitavad ka TalTechi punktid. Peale selle jääb mõistmatuks, miks tartlased ei teinud vigu. Avaveerandajal vaid kolm meeskondlikku viga, mida on selgelt vähe. TalTechi pallurid erinevalt Tartust vabaviskejoonel ei käinud.  

Käbini mängulugemine. Mitte et Tartu peatreener Priit Vene ei oska mängu lugeda, vaid TalTechi juhendaja Rait Käbin säras sellega lausa oivaliselt. Kohe kui tartlased mitu korvi järjest said, siis kutsus Käbin mehed rahunema ja rääkis murekohad üle. Kas sellest just iga kord abi oli – see on omaette küsimus. Aga veidi meenutab Käbini käekiri Kalev/Cramo leedulasest juhendaja Donaldas Kairyse oma, mida teavad ehk kõik korvpallisõbrad.

Keskpärane Rosenthal. Tartu eest kahes eelmises Eesti-Läti ühisliigas säranud Märt Rosenthal jäi avapoolajal TalTechi vastu kuivale. Ta avas isikliku skoori alles teise poolaja alguses, kui realiseeris kahest vabaviskest kaks. Seejärel lisas kaks tabavat kolmepunktiviset. Kokku jäi Rosenthali arvele 9 punkti ja 5 lauapalli. Sedapuhku kerkis üleplatsimeheks Tartu korvialune jõud Kregor Hermet, kelle arvele kogunes 23 punkti ja 6 lauapalli. TalTechi resultatiivseim oli 13 punkti kogunud Oliver Metsalu.

Tartu Ülikool - TalTech.
Tartu Ülikool - TalTech. Foto: AFP / Scanpix

Tartu tahtejõud. Teiseks poolajaks selgelt parema isuga väljakule naasnud Tartu mängijate nägudest oli näha, et selle mängu peab võitma. Enesekindlad liigutused ja kvaliteetne pressing kandis just viimasel veerandajal vilja, kui väljakuperemehed said lihtsaid korve ja haarasid soliidse eduseisu. Seda suudeti mängu lõpuni hoida. Kui enne sai kiidetud Käbinit, siis siinkohal saab öelda, et Vene õigeaegsed vahetused olid need, mis viisid Tartu võiduni. Tasub märkida, et Kregor Hermet ja Julius Kazakauskas suhtlesid viimasel veerandajal aktiivselt ka publikuga, mis tõmbas Tartu rahva korralikult käima.

«Kui sa ei tea, kelle oma, siis on pooleks pall» ehk kuidas Tartu korvpallipublik mängu sisse elas. Just sellise lausega tervitasid Tartu fännid mängu kohtunikke, kes nende arust kohtumises alguses valel ajal vilet puhusid. Tartu meeskonna noorenduskuur kahe hooaja vahel pole tulihingelisi poolehoidjaid saalist eemale peletanud. Just fännid olid need, kes Tartu Ülikooli spordihoones ülikoolide lahingu tunde tekitasid, sest mängijate kehakeel väljakul oli nagu igas teises võistlusmängus. Tõsi, nagu eelnevalt mainitud, siis tartlaste võidunälg oli suurem.

Järgmised mängud. Tartu Ülikool jätkab Eesti-Läti ühisliigat järgmisel kolmapäeval, kui võõral väljakul minnakse vastamisi Pärnu Sadamaga. TalTech kohtub samal päeval võõral väljakul valitseva Eesti meistri Kalev/Cramoga.

Tartu Ülikool – TalTech 79:68 (39:43)

Tartu Ülikool: Kregor Hermet 23 punkti, Arnas Velicka 20 p, Julius Kazakauskas 11 p, Robin Kivi 11 p, Märt Rosenthal 9 p, Kent-Kaarel Vene 2 p, Rain Raadik 2 p, Patrick Saal 1 p.

TalTech: Oliver Metsalu 13 p, Levi Martin Giese 11 p, Sander Viilup 11 p, Sten Olmre 11 p, Toomas Raadik 9 p, Gregor Arbet 7 p, Norman Käbin 4 p, Levan Mašulia 2 p.

* * *

Tartu peatreener Priit Vene: meie surve kandis vilja

«Mis meil esimesel poolajal välja ei tulnud ja nendel tuli, õnnestus meil teisel poolajal. Suutsime survet lõpuni hoida. Nendel tekkis mingil hetkel moment, kus nad panid ikka täiesti mööda. Neil tulid visked rõngast välja ja muid selliseid asju,» analüüsis Vene ebaõnnestunud esimest poolaega. 

Ta lisas: «Me tegime kuus meeskondliku viga poolajaga. See on ebareaalne. Niimoodi ei saa korvpalli mängida. Me vaatasime riietusruumis mõned asjad üle ja mõjus! Viimane veerandaeg tuli eriti hästi välja.»

Vene sõnul oli võiduvõti hea surve. «Meie surve kandis vilja. Esimesel poolajal me ei suutnud seda survet niimoodi teha, nagu oleksime pidanud, sest eksisime mingisuguste asjade vastu, aga samas üritasime täiega.»

Tartu Ülikool - TalTech.
Tartu Ülikool - TalTech. Foto: AFP / Scanpix

TalTechi juhendaja Rait Käbin: mis me siin ilustame – loomulikult tahtsime võita!

«Võib-olla liiga lihtsalt saime ette. Mängu alguses, kui olime 15 punktiga ees, siis kõik, mis kokku leppisime, toimis. Tartu viskas lihtsate kohtade pealt mööda ka, aga mingitel hetkedel läks meil see rütm käest ära ja andsime jämedama otsa Tartu kätte ja ei saanudki seda tagasi,» olid Käbini esimesed muljed mängust.

Teise poolaja võttis Käbin kokku järgmiselt: «Ma ei ütle, et teine poolaeg oli Tartu sõu, aga Tartu oli mõlemal pool väljakut sammu jagu meist eespool.»

Samas polnud TalTechi mäng viimasel veerandajal katastroofiline. Oluline märksõna oli õnnefaktor, mida pealinna meeskonnal sedakord polnud. Kuid see pole vabandus.

«Korvpallis on selline paha asi, et kui sisse ei saa, siis ei saa eest minema ja kellelegi järele. Oli normaalseid viskeid ja viimasel viiel minutil keerasid kõik visked välja, mis kaugemalt kui kolmesekundiala teele läksid. See ei ole loomulikult vabandus, sest teisel pool väljakut saab kaitses mängida,» sõnas Käbin. «Mis me siin ilustame – loomulikult tahtsime võita! Läks nii ja midagi teha ei ole. Parem meeskond võitis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles