Johaug sai valusa õppetunni: kedagi ei saa usaldada

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Bjoerge, Stein / Aftenposten / NTB scanpix

Täna möödub kaks aastat päevast, mil Norra tippsuusataja Therese Johaug teatas pisarsilmil: ta on jäänud dopingutarvitamisega vahele. «Mitte kedagi ei tasu usaldada,» rääkis nüüd puhaste sportlaste nimekirjas olev Johaug intervjuus Norra telekanalile TV2.

Saatuslik keemiline ühend klostebool sisaldus päikesepõletust ravivas Trofodermin kreemis ning Johaug väitis, et kasutas kreemi septembrikuises Itaalia treeninglaagris, kus norralanna alahuul ära põles. Positiivse proovi eest võttis vastutuse võistkonna arst Fredrik Bendiksen, kes tunnistas, et luges ainult pakendi peal olevat teksti, aga mitte infolehte.

Norra Olümpiakomitee määras Johaugile karistuseks 13-kuulise võistluskeelu, mis lõppenuks 18. novembril 2017 ja lubanuks norralannal olümpial võistelda. FIS esitas aga selle osas CASile kaebuse, mille kohtunike paneel koosseisus Romano F. Subiotto (Suurbritannia), Markus Manninen (Soome) ja Jeffrey G. Benz (USA) rahuldas. Olümpiamängudele ei saanudki Johaug sõita ning lõpuks vabanes ta võistluskeelust tänavu 18. märtsil.

Johaug õppis juhtunust üht: kedagi teist peale iseenda ei tasu usaldada. «Ma olen õppinud, et olen iseenda boss. Olen üritanud juhtunut unustada, kaant peale tõmmata, sest pean tulevikku vaatama,» rääkis ta.

Ometi on juhtunu talle jätnud suure jälje, sest ta jälgib nüüd üha tihemini, mida ta sööb ja joob. «Jälgin seda ikka päris korralikult. Olen õppinud, et pean iseenda eest vastutama,» korrutab ta.

MK-sarja naaseb Johaug Beitostøleni etapil 16. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles