Postimehe aruanne: kuidas Rapla Veidemani ja Mickelsoni eestvedamisel Valmierale 100 punkti viskas? (1)

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel Kalev/Cramo ja Tartu Ülikooli järel pronksmedali saavutanud Rapla korvpallimeeskond sai Eesti-Läti ühisliigas koduväljakul 100:88 jagu Valmierast ning kirjutas kahe kaotuse kõrvale hooaja teise võidu.

Rapla peatreener Aivar Kuusmaa usaldas algviisikus väljakule järgmised mängijad: kapten Rain Veideman, Hunter Mickelson, Indrek Kajupank, Dominique Hawkins, Sven Kaldre. Esimesed korvid viskas Valmiera mängija Edmunds Elksins, kes realiseeris mõlemad vabavisked. Seejärel püsis Rapla Valmiera hullumeelses tempos ning esimese veerandaja kaotasid väljakuperemehed 20:24.

Rapla pääses esmakordselt mängu juhtima teise veerandaja neljandal minutil, kui Marek Ruut mängis osavalt viskele Kajupanga. Raplakas ei eksinud. Üheksa-null vahespurdi sisse mahtusid veel Mickelsoni ja Veidemani korvid. Poolajapausile mindi Rapla kolmepunktilises eduseisus, 50:47.

Kolmandal veerandajal jäi Rapla üsna kiiresti kaotusseisu, kuid rabeles sellest sama kiiresti välja ning enne viimast kümneminutilist perioodi olid võõrustajad 72:64 eduseisus. Rohkem väljakuperemehed kaotusseisu ei jäänud, kuigi külalised jõudsid kolm minutit enne mängu lõppu viigini, ja teenisid numbritega 100:88 hooaja teise võidu.

Postimehe tähelepanekud Rapla Avis Utilitas – Valmiera Glass Via mängust Olybet Eesti-Läti korvpalliliigas:

Terav Elksins. Valmiera tagamängija Elksins põhjustas Raplale omajagu peamurdmist. Tema arvele kogunes avaveerandajal suisa 15 punkti ehk enam kui pool Valmiera kogu punktisummast. Elksinsi kiirusele ja muljetavaldavale pallikäsitlusele Rapla mängijad kaitsemängus rohtu ei leidnud. Lätlane alustas enesekindlalt (tabas esimesel veerandajal sajaprotsendiliselt) ja see kandus üle tervele meeskonnale. Tuleb tunnistada, et Valmiera pani päris mitu nii-öelda hullu viset kotti ja Raplal kaitse rebenes. Mängu lõpuks jäi Elksinsi arvele 22 silma.

Liider Veideman. Rapla rünnakuid vedanud Veideman oli väljakul käinud meestest selgelt kõige kvaliteetsem mängija. Ta julges enda peale võtta ja sai oma leivanumbrit Rapla fännidele näidata – kui Veideman sai hoo üles, siis ei suutnud teda ükski Valmiera mängija pidurdada ja punkte pallivõluri arvele aina kogunes ja kogunes. Avapoolajal olid Veideman ja Elksins võrdselt 17 silma kogunud. Mängu lõpuks teenis üleplatsimees Veideman 26 punkti ja noppis kuus lauapalli.

Rain Veideman.
Rain Veideman. Foto: Liis Treimann

«Loodan, et kapten lahkub laevast viimasena,» just sedamoodi vastas Kuusmaa kaks nädalat tagasi küsimusele, miks pole sellel hooajal Rapla kapten Kajupank, vaid Veideman. Kui Veideman samasuguse hooga Raplas jätkab, siis kosilased on üsna pea teisel pool telefoni. Vaat et isegi kuskil välismaal.

Veidemani järjekordse resultatiivse mängu kõrval ei saa jätta mainimata korvialuse jõu Mickelsoni superpartiid, kes eriti teisel poolajal üheks Rapla võtmemängijaks kerkis. Ta panustas võõrustajate võitu 23 punkti, üheksa lauapalli ja nelja (!) viskeblokeeringuga.

Debütant Delph. Kui Rapla juhendaja Kuusmaa sõnas pärast hooaja avamängu, et ühe välismängijaga on meeskond sellel aastal ämbrisse astunud. See mees oli ameeriklasest keskmängija Wadly Mompremier. Hooaega Leedu kõrgliigaklubi Šiauliai ridades alustanud Mompremieri asendaja Ronald Delph oli debüütmängus Valmieraga hea ja sedapuhku saab öelda, et Rapla pani järjekordse ameeriklasega täppi. Loomulikult võtab meeskonnakaaslastega harjumine aega, aga avamängu põhjal on Delphi peal suured lootused, kuigi ta peab korralikult nägema vaeva oma kehamängu kallal. See-eest on tal aga super viskekäsi.

Rapla peatreener Aivar Kuusmaa: lätlastega ei ole lihtne mängida

«Isegi see Läti sats, kes tuleb välismaalasteta, on mänginud terve kümnendi kiiret ja viskavat korvpalli, mida meie ei ole harjunud mängima. Mul on siin pudru ja kapsad uue mehe liitumisega, Ervinsi välja kukkumisega ja tagaliini rotatsiooniga. Võtsime endale eesmärgi, et see aasta Ilvest ja Ruutu hästi palju mängitada. Kindlasti need noored lätlased mängisid esimesel poolajal need vennad kindlalt üle. Aga teisel poolajal olid nad väga okeid – julgesid viskeid võtta ja julgesid mängida,» võttis Kuusmaa üsna keerulise võidu lühidalt kokku.

Aivar Kuusmaa.
Aivar Kuusmaa. Foto: Liis Treimann

Mängu alguses polnud Kuusmaa oma hoolealustega absoluutselt rahul, sest esimese kahe minutiga olid võõrustajad 2:10 kaotusseisus, mille hulgas koguni kaks Valmiera 2+1 rünnakut. «Sellist asja ei tohi olla mängu algul. Mängijate keskendumine ei olnud sada protsenti. Ma võin seda rääkida riietusruumis ja võin seda siin rääkida, aga need viis venda kes väljakule lähevad, peavad ise selleks valmis olema.

Ütlen veelkord – lätlastega ei ole lihtne mängida! Kõik mehed oskavad visata. Me vaatasime seda videovärki ja me ei saanudki aru, kes seal alumine vend on, sest kõik on joone taga ja panevad .. ja hästi panevad. Loomulikult oleks võinud suuremalt võita, aga kui nad selliseid hulle ära panevad, no mis sa siis teed.»

Nüüd on Raplal Eesti-Läti ühisliigas kaks võitu ja kaks kaotust. Üldplaanis võib hooaja algusega rahule jääda, aga ilmselgelt kripeldab hooaja esimene kodumäng, kui jäädi alla Jurmalale. «Jurmala-mäng muidugi kripeldab. Hunter ei saanud mängida ja Jonats sai seitsmendal minutil vigastada. Vaata mu pingi peale ja ütle, kuidas ma mängin,» rääkis Rapla juhendaja.

Delphi debüütmänguga jäi Kuusmaa rahule.

Seitsmendat hooaega Raplas mängiv Sven Kaldre: Valmiera uhas päris hullu

«Võiduvõti oli lõpuks see, et me tahtsime rohkem ja viskasime rohkem sisse. Nad muidugi uhasid päris hullu ja meil oli kaitses palju lohakusvigu, aga nemad eksisid rohkem,» rääkis Kaldre mängujärgses intervjuus Postimehele. «Nad võtsid väga palju ründelauda ja uhasid sisse ja meie ilmselgelt ei olnud esimesel veerandajal valmis,» lisas 26-aastane Kaldre, kes mängib Raplas juba seitsmendat hooaega.

Vaata ülalolevast videost, mis Kaldret endiselt Rapla meeskonnas hoiab ja kuidas ta võrdleb tänavuse hooaja meeskonda kahe eelmise hooaja satsiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles