Purjuspäi avarii teinud Northug avaldas, miks ta politseile valetas

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Nagu viimasel ajal jõulude eel tavaks saanud, üllitavad tippsportlased järjepanu autobiograafiaid. Erand pole ka Norra skandaalne tippsuusataja Petter Northug. Muuhulgas räägib Northug suu puhtaks 2014. aasta autoõnnetuse osas.

Õnnetus leidis aset 4. mai varahommikul Trondheimi lähistel. Northug oli roninud purjus peaga autorooli ning põgenes politsei saabudes sündmuskohalt, autosse jäi noorem kaasreisija, kes murdis õnnetuses ka rangluu.

NRK avaldas raamatust katkendi, kus selgub, et Northugi kaaslane oli tema tuttav Christian. Kahe kaaslannaga mindi Northugi juurde koju, kus tarvitati «Mosviki kodumaist puskarit». Kambaga liitus veel inimesi, kuid Northug läks siiski magama. Ühel hetkel äratas Christian ta üles.

«Ja siis läksin ma närvi! Olin täis ja väsinud ning mul on tunne, et otsustasin ta koju viia.»

Kaks meest istusid Northugi Audisse ja sõitsidki. Northug ei mäleta aga teekonnast mitte midagi. Üsna Northugi kodu lähedal, täpsemalt 250 meetri kaugusel, sõideti ringteelt välja rajapiirdesse. Auto esiots hävis õnnetuses täielikult. Tegemist oli ligi 1,1 miljonit Norra krooni (133 496 eurot) maksva masinaga, mille Northug ja tema vend Thomas said Audilt sponsorluse raames.

Northug sõitis oma Audi sodiks 2014. aastal
Northug sõitis oma Audi sodiks 2014. aastal Foto: NTB SCANPIX / REUTERS

Northug kirjutab raamatus, et tema mäletamist mööda lubas Christian romust lahti saada. Ta ise jooksis aga koju ning ärkas üles alles politseinike raputuse peale.

Kahekordne olümpiavõitja kainenes alles politseijaoskonnas. Enne seda tuvastati tal 1,65-promilline joove. Kainemaks saades pidi Northug juba tunnistusi andma, kuid otsustas valetada. Nimelt ütles ta politseile, et tema asemel juhtis autot hoopis sõber Christian.

Nüüd avaldas Northug, miks ta seda tegi. «Tahtsin lihtsalt ära saada. Tahtsin koju minna, pikali visata ja selle unustada. Nii mõtlesin, et kõige lihtsam viis siit minema saamiseks on öelda, et ma ei olnud roolis.»

Natukese aja pärast hakkas ta oma valet kahetsema. Ta kohtus tollase koondise peatreeneri Are Sørum Langåsiga ja ütles: «Me peame tagasi minema. Ma pean neile tõtt rääkima. Mina olin roolis.»

Petter Northugi auto läks mahakandmisele
Petter Northugi auto läks mahakandmisele Foto: Henrik Sundgard / NTB scanpix

Enim tundis ta süüd oma ema ja isa ees. «Nad on kulutanud minu nimel iga viimse penni ja nüüd see lõpeb nii. See on nii südantlõhestav, et ma ei saa sellega hakkama.»

Kuigi prokurör nõudis Norra suusakuulsusele 60 päeva pikkust vangistust, määras kohus Northugi trellide taha 50 päevaks. Samuti nõudis prokurör 200 000 Norra krooni suurust trahvi, kohus määras trahvisummaks 185 000 Norra krooni. Lisaks määras kohtunik karistuse osana ka tõkendi autojuhtimiseks, mis Norra seaduste järgi tähendab tavaliselt, et autorooli ei tohi istuda viis aastat.

Northugi auhinnakapis ilutseb neli olümpia- (kaks kulda, üks hõbe, üks pronks) ja 16 MM-medalit (13 kulda, kolm hõbedat). MK-sarja üldvõitjaks krooniti Norra suusalegend hooaegadel 2009-10 ja 2012-13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles