Postimehe aruanne: kuidas Tartu Pärnus üle noatera pääses?

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel Kalev/Cramo järel hõbemedali saavutanud Tartu Ülikool sai Eesti-Läti ühisliigas võõral väljakul 82:76 jagu Pärnu Sadamast.

Mänguskoori avas esimesel minutil kodumeeskond, kui ameeriklane Henri Wade-Chatman tabas kahepunktiviske. Tartu poolel vastas samaga leedulane Julius Kazakauskas. Teist korda pääses Pärnu juhtima minut enne avaveerandaja lõppu ja esimene kümneminutiline periood lõppes väljakuperemeeste 20:17 eduseisus. Punkt-punkti heitluses kulgenud teisel veerandajal oli Pärnu suurim edu viis punkti, kuid puhkepausile mindi hoopis Tartu 44:37 eduseisus.

Kolmandal veerandajal Pärnu mäng aga lagunes – kaitses ei õnnestunud sisuliselt mitte midagi ning mängus püsisid nad vaid individuaalsete õnnestumistega rünnakul. Tartu jätkas see-eest aga meeskondlikult ning neljandale veerandajale mindi vastu Tartu 69:57 eduseisus. Neljandal veerandajal sai Pärnu rünnakumasina käima ja jõudis kaks minutit enne lõpusireeni isegi kahe punkti kaugusele, kuid Tartu pääses üle noatera ja teenis napi võidu. Lõppnumbrid 82:76.

Kui Tartu kirjutas tabelisse ühe kaotuse kõrvale hooaja kolmanda võidu, siis kuuenda mängu pidanud Pärnu sai juba neljanda kaotuse.

Postimehe tähelepanekud Pärnu Sadam – Tartu Ülikool mängust Olybet Eesti-Läti korvpalliliigas:

Pallikaotused. Korvpallisõbrad, kes jälgisid mängu ajal protokolli, ilmselt märkasid, et pärnakad tegid esimesel poolajal kümme (neist neli kanadalane Drew Urquhart) pallikaotust ja tartlased neli. Kui Pärnu ei suutnud Tartu pallikaotusi korvideks realiseerida, siis Tartu tegi seda lausa oivaliselt, sest koguni 18 silma saadi vastaste pallikaotustest. Võõrustajad pidid tänama korvpallijumalat, et avapoolajal jäädi alla vaid seitsme punktiga. Teisel poolajal olid need numbrid võrdsemad.

Pärnu suurepärane leid. Siim-Markus Posti vigastus ja leedulase Deividas Sabeckise mitte kõige paremini õnnestunud laenuperiood pani Pärnu juhendaja Heiko Rannula ilmselt kukalt kratsima. Aga eelmisel nädalal meeskonnaga liitunud ameeriklane Wade-Chatman täidab mängujuhi positsioonile tekkinud tühimikku suurepäraselt. Ta on uskumatult kiire, osav palliga ja hea viskekäega – selline pallivõlur sobib kiirrünnakutele orienteeritud Pärnule ideaalselt. Lisaks mängib Wade-Chatman kaitses meeldivalt agressiivselt ega karda kehakontakti.

Autoriteet Kazakauskas. Ka möödunud hooajal Tartu särgis liidrirolli kandnud Kazakauskas pole asjata peatreener Priit Vene poolt määratud meeskonna kapteniks. 27-aastane leedulane on Tartu meeskonnas autoriteet ja seda on näha ka väljakul. Noored mängijad austavad teda. Peale selle säras Kazakauskas suurepärase platsinägemisega – vajadusel viskas ise peale, jagas söötu sõbrale või murdis osavalt korvi alla.

Pärnu - Tartu.
Pärnu - Tartu. Foto: Tairo Lutter

Kummalised intsidendid. Teise poolaja kolmandal minutil jooksis Tartu leedulane Arnas Velicka rünnakul kaugviskejoone taga otsa meeskonnakaaslasele Rain Raadikule ja mängu kohtunik andis vea Pärnu mängijale. Mõni hetk hiljem pääses Kazakauskas vabaviskejoone juurest hüppelt viskele, kuid tabas korvirõngast, mille järel Saimon Sutt klaaris palli ohutsoonist minema. Kohtunikud andsid arusaamatul põhjusel Tartule kaks punkti juurde.

Järgmised mängud. Pärnu Sadam jätkab Eesti-Läti ühisliigat 27. oktoobril, kui võõral väljakul minnakse vastamisi seni vaid kaotuseid tunnistanud piirlinna meeskonna Valga-Valkaga. Tartu Ülikool kohtub samal päeval koduväljakul lätlaste Ogrega.

* * *

Pärnu Sadam - Tartu Ülikool 76:82 (37:44)

Pärnu: Henri Wade-Chatman 17 p + 9 rs, Mihkel Kirves 17 p, Saimon Sutt 15 p, Arkadi Mkrtõtšjan 12 p.

Tartu: Arnas Velicka 25 p, Kregor Hermet 16 p, Julius Kazakauskas 15 p + 10 lp + 7 rs, Märt Rosenthal 11 p.

* * *

Tartu peatreener Priit Vene: meie olime paremad

«Meil ei ole mingisugune suur sats, et saaksime 12 mehega roteerida. Paar meest, kes täna mängu ei saanud, on alles vigastustest ja haigustest tulnud. Proovime nad võimalikult ruttu tagasi mängu saada. Need, kes väljakul käisid, tegid oma töö korralikult ära. Kui mõned nooruserumalused välja arvata, siis oli enam-vähem. Muidugi vastastelt tuli samasuguseid asju vastu, aga meie olime täna paremad,» olid Priit Vene esimesed mängujärgsed muljed.

Vene jäi rahule teise veerandajaga, kuid viimasel veerandajal nähtu talle rõõmu ei pakkunud. Nooruse uljused oleksid peaaegu võidu Pärnule kinkinud. «Teisel veerandajal võtsime mängu enda kätte – seal võitsime kümnega. Esimese veerandaja kaotasime laua, teisel võitsime üsna kindlalt laua. Kolmanda veerandaja algus ei olnud päris nii, nagu oleksime tahtnud. Midagi väga hullu ka ei olnud. Kannatasime ära. Me proovisime (neljandal veerandajal) mängu ära anda ja rumalaid asju teha. Oleme kümnega ees, ei pea viiendal sekundil kiire pealt kolme vajutama. Noorte meeste uljus,» sõnas Vene.

Pärnu juhendaja Heiko Rannula: meeskondlikult asjad ei klapi

«Välismängijate panus nii rünnakul kui ka kaitses on väga individuaalne. Meeskondlikult praegu asjad ei klapi,» sõnas Pärnu juhendaja Heiko Rannula pärast kohtumist protokolli uurides. «Siin pole küsimus individuaal ei ole asjad selged. Ta võtab rasketel hetkedel enda peale ja teeb, aga terve mängu niimoodi ei purjeta,» kommenteeris Rannula mängujuht Wade-Chatmani esitust. «Suurem mure on meil pikad poisid, kaitses eriti.»

Rannula hinnangul olid Tartu noormängijad väljakul rohkem tahtmist täis. See oli ka võiduvõti. «Nemad olid füüsilisemad ja nahaalsemad. Rasked olukorrad – kolm-neli murdelauda ja siis kolmene – need murravad. Neil oli seda enesekindlust rohkem, kuigi nad on samamoodi noor sats nagu meie ja ega siin kuhugi taha pugeda ei ole. Ilmselgelt nad olid tahtsid rohkem ja olid kavalamad ka,» märkis treener.

Heiko Rannula.
Heiko Rannula. Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles