FIFA presidendil küpseb uus plaan, mis Euroopa tippklubidel jälle harja punaseks ajab

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Gianni Infantino.
FIFA president Gianni Infantino. Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Scanpix

Maailma jalgpalliliidu (FIFA) juhatus koguneb reedel Ruanda pealinnas Kigalis ning president Gianni Infantino tuleb seal uudisteagentuuri AP teatel välja uue klubide MMi puudutava plaaniga, millel on eelmisega üks sarnasus - see ajab Euroopa tippklubidel harja punaseks.

Infantino esitles suve alguses plaani, mille kohaselt asendaks praegu aasta enne MM-finaalturniiri mängitava maailmajagude karikaturniiri (Confederations Cup) tulevikus klubide MM, kus osaleks 24 klubi kõigist maailmajagudest, neist pooled Euroopast.

Klubide MM koos sel sügisel Euroopas käima lükatud Rahvuste liiga ülemaailmas versiooniga toonuks Infantino lubaduste kohaselt FIFAle 12 aasta (2021-2033) jooksul sisse 25 miljardit dollarit, mille saanuks liikmesriikidele edasi jagada.

Euroopa tippklubidele ja Euroopa jalgpalliliidule (UEFA) aga see mõte ei meeldinud, sest soovitakse säilitada status quo, kus maailma vaieldamatult tugevaim ja tähtsaim klubivõistlus on Meistrite liiga.

Praegune klubide MM, mis mängitakse turboturniirina detsembris ja kus Euroopa tippudest osaleb ainult valitsev Meistrite liiga võitja, ei ole tõsiselt võetav konkurent. Infantino ja FIFA poolt kevadel välja pakutud versioon aga oleks.

Nüüd on Infantino kontoris valmis küpsetatud uus plaan, mille kohaselt jääks klubide MM iga-aastaseks võistluseks, aga osalejate arv tõuseks oluliselt, eelkõige Euroopa tippklubide osas. Infantino eelistaks võistluse toimumisajana juulit ja augusti, aga on valmis arutama muid lahendusi.

Juulis ja augustis toimuv klubide MM, kus tipud kaasa mängiksid, oleks väga valus, võib-olla isegi surmav hoop USA ärimehe Stephen Rossi omanduses olevale kaubamärgile International Champions Cup, mille all on viimastel aastatel korraldatud suviti Euroopa tippklubide vahelisi hooaja-eelseid sõprusmänge. Aga samuti ohustaks MMi tiitli all mängitav turniir Meistrite liiga kaubamärgi väärtust.

AP allika teatel soovib Infantino reedesel FIFA nõukogu koosolekul saavutada nõusoleku, et praegune klubide MM ja maailmajagude karikaturniir tuleb asendada. Täpse mooduse osas saab siis hakata debateerima.

Infantino kava toetavad kõik ülejäänud maailmajaod peale Euroopa, kelle nõusolekuta on aga kogu projekt surnult sündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles