Postimehe aruanne ja tipphetked: Kalevi valus ja ärevaks tegev seljakaotus

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BC Kalev/Cramo hooaja esimene kodumäng VTB Ühisliigas lõppes ootamatult kindla 102:113 kaotusega Saratovi Avtodorile. Mida Postimees Saku suurhallis täheldas?

Vana (aga mitte eriti hea) tuttav. Saratovi Avtodor on Eesti publikule juba vana tuttav. Kalev oli enne tänast Volga-äärse meeskonnaga heidelnud kaheksa korda ja võitnud neist vaid ühe – tõsi, viimase omavahelise kohtumise märtsis samuti kodusaalis. Positiivsema poole pealt on kossusõpradel kindlasti veel üsna värskelt meeles Tartu Rocki heitlused Avtodoriga Eurochallenge sarjas – eriti jaanuaris 2015 saadud magus lisaajavõit võõrsil.

Eelmise ja tänavuse hooaja vahel toimusid Saratovi klubis üsna omapärased sündmused. Mullu VTB liiga hiilgava viienda kohaga lõpetanuna pikendati peatreener Jevgeni Pašutiniga lepingut, kuni kümme päeva hiljem (!) anti kuulsale mehele hundipass. Samuti lubati meeskonda noorendada, misjärel värvati seitse uut ameeriklast.

Ivan Almeida (palliga).
Ivan Almeida (palliga). Foto: Tairo Lutter

Almeida soleeris. Kas liigselt? Kui Avtodoris mängivad kohalikud pallurid viiendat viiulit – tõsi, 30aastane ja 215 cm pikkune kapten Artjom Zabelin sekkus puhuti väga valusalt -, siis Kalevis olid eestlased vähemalt täna rohkem pildil.

Neist parima partii pakkus vahetusest sekkunud Janari Jõesaar, kes viskas 27 minutiga 20 punkti. Samuti pingilt tõusnud Kristjan Kitsingu vastavad näidud olid 16 ja 10. Põhiviisiklased Martin Dorbek ja Kristjan Kangur panustasid 23 minutiga vastavalt 7 ja 4 punkti. Tanel Sokk kahe minutiga kätt valgeks ei saanud. Tavapäraselt jäi ainsana pingile Madis Soodla.

Ent meeskonna võtmetegelaseks – nii heas kui halvas – kerkis sellegipoolest taaskord Roheneemesaarte kodanik Ivan Almeida. Jäänud avaveerandil näomaski kandes nullile, läks ta seejärel hoogu. Eelkõige paistis tagamees silma teravate läbimurretega, millele järgnes kas tabamus korvi alt või nutikas sööt välja. Samas tuli ka omajagu eksimusi ning eriti võtmehetkedel jäi pahatihti mulje, et Almeida mängib sinisärkidest kui üksi. Paratamatult kaasnes sellega ka «juhtme kinnikiilumise» hetki. Lõpuks viskasid nii Almeida kui Branko Mirkovic 21 punkti, kuid serblane kogus lõviosa saagist üksnes mängu esimesel ja viimasel veerandil.

Teenitud ja valus kaotus. Ent Saratovi kahe uue jänki Perrin Bufordi (30 punkti) ja Trae Goldeni (24) vastu nad ei saanud. Avtodor on läbi aegade mänginud kiiret ja korviderohket korvpalli, ka täna osutus Kalevile tema viskekindluse nurjamine ületamatuks ülesandeks. Enda korvi lastud 113 punkti räägib sellest sulaselget keelt.

Kui teisel veerandil paisus külaliste edu 14 punktile (39:25), suutis Kalev veel mängust mängu teha. Pärast puhkepausi tuldi korraks nelja silma kaugusele (48:52), ent lähemale kordagi siiski ei pääsetud. Vastupidi, vaenlane libises taas kiiresti ohutusse kaugusse ja viskas teisel poolajal 68 punkti - siin on kommentaarid liigsed.

Seega tuleb Avtodori võitu nimetada korraga ülimalt kindlaks ja teenituks. Kalevi õige võitluseta allajäämist aga valusaks ja kergelt ärevaks tegevaks. Kindlasti tunti rotatsioonis puudust Chavaugn Lewisest, ent vigastused käivad lahutamatult mängu juurde.

Napi publiku hulgas oli Eesti Panga president Ardo Hansson.
Napi publiku hulgas oli Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Tairo Lutter

Aee, rahvas, kus te olete? Sel hooajal esimest korda Kalevi spordihalli asemel kodumängu Saku suurhallis pidanud Kalev/Cramo täitis umbes veerand saalist. Vähevõitu? Kui arvestada, et just taoliste mängudega otsustatakse, kas Eesti esindusklubil on asja tõotatud maale ehk play-off’i või mitte, siis kohe kindlasti. Lisades võimaluse kaasa elada esimesele kodusele heitlusele hooaja tähtsaimas liigas, siis seda enam.

Milles siis asi? Kas publikule on tõesti vaja, et täidetud oleks kõik tegurid – tabeliseis ideaalne, vastane võimalikult glamuurne ja vahest midagi veel? Need on täna vastuseta küsimused. Kurvem veel, et nad võivadki jääda vastuseta, sest ses konkurentsis on koduseinte võimsa toeta üsna ebareaalne kõige suuremasse mängu sekkuda.

* * *

Kalevil on tabelis üks võit ja kolm kaotust. Kuna kaks neist on saadud võõrsil liiga soosikutelt Moskva CSKA-lt ja Himkilt, pole hullu veel midagi. Uuel nädalal ootab ees taas kaks mängu kodust eemal: kolmapäeval Riias VEFi ja laupäeval Krasnodaris Lokomotiv-Kubaniga.

MÄNGUJÄRGSED ARVAMUSED

Kalevi peatreener Donaldas Kairys:

«Kaitsemäng ja keskendumine olid täna allapoole igasugust arvestust. Alles viimase veerandaja keskel - ehk siis, kui mäng oli juba tehtud -, tegime kaitses mõne ilusama liigutuse.

Täpselt samamoodi puudus meil mängu üle kontroll ka rünnakul. Olime selgelt liiga individuaalsed. Soovisime sellise vastasega pidada tänavakorvpalli duelli, saamata aru, et neil on selleks paremad mängijad. Kaotasime selle duelli väga selgelt.

Meie mäng peab algama kaitsest, olema meeskondlik ja stabiilsem. Kui hakatakse oma peaga midagi välja mõtlema, siis sellest ei sünni tavaliselt midagi head. VTB liigas on väga vähe võistkondi, kellest üks-ühe vastu mängus üle suudame olla. Peame nende asjadega väga kõvasti vaeva nägema.

Tundsime täna Chavaughn Lewise kiirusest ja kaitsemängu intensiivsusest suurt puudust. Ma ei saa veel midagi lõplikku öelda, aga loodan, et ta on lähipäevil treeningutel tagasi ja saab meid juba järgmistes kohtumistes aidata.»

Donaldas Kairyse (tulutu) ergutuskõne.
Donaldas Kairyse (tulutu) ergutuskõne. Foto: Tairo Lutter

Martin Dorbek:

«Me ei tohi halval päeval niivõrd laguneda, eriti koduväljakul, kus tahame kõiki vastaseid võita. Või noh, ma ei tea, kas me just lagunesime täna, aga pigem näitab meeskonna taset see, kui hea oled kehvemal päeval.

Me ei saa tegutseda nii individuaalselt. Vastane on meeskonna just moodustanud mängijatest, kes on eriti head üks-üks vastu duellides. Jäime nendega kaitses kõvasti hätta. Küllap ootab ees pikk video vaatamine, miks just nii läks.»

Avtodori peatreener Sergei Mokin:

«Meil on oma kindel mänguline nägemus ja põhimõtted. Koosseis on küll uus, aga midagi hakkab juba õnnestuma. Ütlen meeskonnale pingutuse ja eneseohverduse eest suured tänusõnad.

Me ei keskendunud ainult Ivan Almeida ohjeldamisele. Jah, ta on Kalevi liider ja tegi ühe võimsa mängu (Nižni Novgorodi vastu 36 punkti - toim), aga meeskonnata pole see kuidagi võimalik. Peamine oli täna, et tabasime hästi ja suutsime murdehetkedel peaaegu kõik avanenud võimaluselt ära kasutada.»

Videointervjuu Janari Jõesaarega:

Mäng täispikkuses järelvaadatav:

Kohtumise tekstiülekanne:

Galerii mängust:

Enne mängu:

Kalevi peatreener Donaldas Kairys käis enne kohtumist Postimehe otsestuudios ning rääkis, mis mured tema meeskonda vaevavad ning millised rõõmud sellele leevendust pakuvad.

Kui Kalev on alustanud idaliiga hooaega võiduga Nižni Novgorodi üle ning kaotustega Moskva oblasti Himkile ja Moskva CSKA-le, siis Avtodoril on kirjas võrdselt üks võit ja kaotus. Hooaja avamängus jäädi võõrsil kohutava kolmanda veerandi tõttu alla Kaasani Unicsile 63:76, eelmisel nädalal alistati aga kodus 106:91 Krasnojarski Jenissei.

Saraatov lööb tänavu kaasa ka FIBA Europe Cupil, kus alagrupiturniiri on alustatud kindlate võitudega Iisraeli kaheksanda klubi Ness Ziona ja Tšehhi pronksiklubi Pardubice üle.

2014. aastal Ühisliigaga liitunud Avtodoril jäi Jevgeni Pašutini juhendamisel seljataha klubi ajaloo edukaim hooaeg, sest nii põhiturniir kui ühtlasi kogu liiga lõpetati viiendana. Suve alguses teatas klubi ka Pašutiniga lepingu pikendamisest, kuid kümmekond päeva hiljem otsustas Avtodor peatreeneri vallandada. Põhjenduseks (või ettekäändeks?) toodi see, et endine Moskva CSKA mängija ja treener ei anna kohalikele noormängijatele piisavalt mänguaega. Pašutin asus seejärel juhendama Itaalia kõrgliigaklubi Cantut.

Pašutini asemel asus tüüri juurde Sergei Mokin, kes on juhendanud Volga jõe paremal kaldal asuva linna esiklubi varemgi mitmel perioodil (esmakordselt juba 1989-1994). 2015. aastal kaotas Saraatov eurosarjas just Mokini juhendamisel Tartule.

Kalevile astub laupäeval vastu täiesti uue näoga Avotodor, sest kahe hooaja vahel lahkusid klubist kõik kuus leegionäri. Asemele toodi aga suisa seitse ameeriklast, kõigil vanust 24-28 eluaastat. Uut Ühisliiga hooaega alustas neist kõige silmapaistvamalt mullu Minski Tsmokit vedanud valgenahaline keskmängija David Kravish, kelle keskmised näitajad on kahe mängu järel 20 punkti ja 10 lauapalli mängu kohta.

Klubi kõik venelastest mängijad täidavad vahetusmeeste rolli, seega silmnähtavat muutust selles osas võrreldes Pašutini aegadega pole tekkinud.

Kalev on kaheksast omavahelisest kohtumisest võitnud Avtodori vastu ühe, kuid see-eest viimase. Märtsis peetud kodumängus olid Kalevi võidunumbrid 95:89. Täpselt aasta aega tagasi peetud võõrsilmängu kaotas Kalev 77:82.

Uuel nädalal ootavad Eesti esindusklubi ees aga kaks võõrsilmängu, esmalt kolmapäeval Riia VEF-iga (0-3) ja seejärel laupäeval Krasnodari Lokomotiiv-Kubaniga (2-1).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles