Postimehe aruanne: Kalev/Cramo lagunes printsipiaalses lahingus

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsev Eesti meister Kalev/Cramo sai korvpalli VTB Ühisliigas ühe võidu kõrvale hooaja neljanda kaotuse, kui Riia Arenal jäädi 74:82 alla sealsele VEFile. Möödunud hooajal Läti meistrivõistlustel hõbemedali saavutanud VEF teenis hooaja esimese võidu.

Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys usaldas algviisikus väljakule Chavaughn Lewise, Branko Mirkovici, Kristjan Kanguri, Landen Lucase ja Ivan Almeida. Mängu esimese korvi viskas Lewis, kes hiilgas vaheltlõikega ning realiseeris seejärel kiirrünnaku. Esimesele kaheminutilisele puhkepausile mindi Kalev/Cramo 20:15 eduseisus. Poolajasireeniks suurendasid külalised eduseisu 37:31 peale.

Teine poolaeg algas võõrustajate viskekontserdiga ja kolme minuti järel leidsid külalised end kaotusseisust. Kolmanda veerandaja keskpaigas olid VEFi edunumbrid 50:41. Viimasele veerandajale mindi vastu väljakuperemeeste 60:47 juhtimisel. Neljandal kümneminutilisel perioodil ei suutnud külalised kaotusseisust välja rabeleda ja lõppnumbrid olid 82:74 võõrustajatele.

Postimehe tähelepanekud printsipiaalsest lahingust:

Pealik Kangur. Kui Kalev/Cramo mängijad 30 minutit enne mängu algust soojenduseks väljakule saabusid – ilmselt juhuslikus järjekorras, kuid meeskonna kapten Kristjan Kangur teiste järel –, siis oli just eelmisel nädalal 36. sünnipäeva tähistanud Kangur mees, kes teiste sabas lonkival pesamunal Madis Soodlal dressipluusist kinni haaras ja Riia Arena keskringi meeskonnakaaslaste juurde jutuajamisele kutsus. Mida mehed kümne sekundi jooksul rääkisid, pole teada, aga selline pealik peab Kalev/Cramol olema.

Vajalik pusletükk. Kaks eelmist VTB Ühisliiga kohtumist (võõrsil kaotus Moskva CSKAle ja kodus allajäämine Saratovi Avtodorile) jalavigastuse tõttu vahele jätnud Kalev/Cramo pallivõlur Chavaughn Lewis naasis väljakule. Just eelmises mängus Avtodoriga tundis Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys Lewisest puudu. Seekord kuulus ameeriklane rotatsiooni ja andis Eesti meeskonnale palju juurde.

Kui Eesti korvpallisõbrad on juba harjunud, et Kalev/Cramo rünnakuid veab eelkõige Roheneemesaarte punktimasin Ivan Almeida, siis sedapuhku kerkis esile just Lewis, kelle enesekindlus eriti läbimurretel ja söötude jagamisel silma torkas.

Korvialused jõud. Laupäevases kaotusmängus Avtodori vastu kahe peale kokku kõigest kaheksa punkti ja 28 mänguminutit kogunud Kalev/Cramo keskmängijad Landen Lucas ja Reggie Lynch teevad Euroopas debüüthooaega. Nende palkamine oli Kalev/Cramo jaoks mõistagi hiiglaslik risk. Lynch peaks püsima hooaja lõpuni, kuid Lucase väidetav kahekuune leping lõppeb juba sellel nädalal.

Kas oht sule sappa saada pani Lucase mängima? Ei tea. Kindlasti ei teinud ameeriklane mingisugust superpartiid, aga kui korvialune jõud teenib esimesel poolajal kümme punkti ja nopib kuus lauapalli, siis ei saa öelda, et see oleks lati alt läbiminek. Jah, meeskonnakaaslased mängisid talle sisuliselt kõik võimalused ette, aga ole mees ja kasuta need ära. Lucas sai oma ülesannetega soliidselt hakkama.

Totaalne lagunemine. Kas Kalev/Cramo mängijad lahkusid pärast võidetud avapoolaega riietusruumi juba võidumõtetega? Pigem mitte. Aga mis juhtus kolmandal veerandajal? Kui sa viskad ise kümme punkti ja viskab koguni 19 silma rohkem, siis tuleb pöörata pilgud peeglisse. VEF tabas viskeid korraliku protsendiga, aga olgem ausad, selline veerandaeg ei kannata mingisugust kriitikat. Kalev/Cramo lagunes nii kaitses kui rünnakul. Eelnevad tähelepanekud Lewisest ja Lucasest käivad mõistagi esimese poolaja kohta.

Omavahelised mängud. Eesti ja Läti tippmeeskonnad on aastate jooksul Venemaa lahtistel meistrivõistlustel ehk VTB Ühisliigas kohtunud ajaloos 11 korda ja saldo kaldub kindlalt (7–4) meie lõunanaabrite poole. Möödunud hooajal teenisid mõlemad meeskonnad koduväljakul neljapunktilise võidu. Seega peaks kordusmängu lõppnumbrid olema justkui teada…

* * *

MÄNGUJÄRGSED MULJED:

Donaldas Kairys: andsime käest võimaluse võita

Kalev/Cramo leedulasest peatreener Donaldas Kairys jagas pärast mängu kiidusõnu vastase suunas. «Meil oli esimesel poolajal väike edu, mida tahtsime suurendada. Tulime riietusruumist välja ja kõik läks hoopis vastupidi. Me jäime nende agressiivsusega hätta. Nad mängisid väga hästi ja me ei saanud hakkama,» olid Kairyse esimesed mängujärgsed kommentaarid.

Ta lisas: «Me ei suutnud (kolmandal veerandajal) oma võimalusi, mida oli väga keeruline luua, korvideks realiseerida. Andsime käest võimaluse võita.»

Küsimusele, miks Ivan Almeida otsustavatel hetkedel vähe mänguaega teenis, vastas Kairys: «Ta mängis vähe, sest on vähe treeninud. Eilsel treeningul ta proovis mängida, aga ei tundnud end hästi. Ta polnud väljakul piisavalt hea ja pidime kasutama teisi mängijaid.»

Lisaks märkis Kairys, et kahe sarja peale kokku on sellel kuul tohutult mänge ja seetõttu pole piisavalt aega treenida, kuid lisas, et see pole vabandus, sest kõik meeskonnad seisavad silmitsi sama probleemiga.

Postimehe videointervjuu Kalev/Cramo kapteni Kristjan Kanguriga:

BLOGI (autor Siim Kaasik):

Tagasi üles