Jaapani keiser andis Eesti sumo isale kõrge autasu (2)

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Rannikmaa pälvis neljanda eestlasena Jaapani riigilt kõrge autasu – Tõusva Päikese ordeni.
Riho Rannikmaa pälvis neljanda eestlasena Jaapani riigilt kõrge autasu – Tõusva Päikese ordeni. Foto: Meelis Meilbaum

Rakveres algasid reedel kolm päeva vältavad noorte Euroopa meistrivõistlused sumomaadluses. Pärastlõunal anti samas toimunud pidulikul tseremoonial Jaapani riigi suure tunnustusena üle Tõusva Päikese orden sumoaktivist Riho Rannikmaale ja Jaapani välisministeeriumi aukiri endisele profisumotorile Kaido Höövelsonile.

Auhinnad üle andnud ja õnnitluskõne pidanud Jaapani suursaadik Yoko Yanagisawa meenutas tseremoonial mõlema mehe teekonda sumomaadluse juurde ja tõi esile nende panuse Eesti ja Jaapani vaheliste suhete arendamisel.

Jaapani keisri antud ordeni rinda saanud Riho Rannikmaa ütles, et kahtlemata on tegu väga suure tunnustusega. Ta meenutas, et eestlastest on varem Jaapani väärikaima ja vanima autasu saanud endine Eesti ajutine asjur Jaapanis Heikki Vallaste (2015), professor Rein Raud (2011) ja dirigent Tiia-Ester Loitme (2008).

Erilisi teeneid osutanud välismaalasi autasustatakse Tõusva Päikese ordeniga alates 1981. aastast.

Endiselt noori sumotore juhendav 69-aastane Eesti Sumoliidu peasekretär Rannikmaa lisas, et ehkki teda on viis aastat esitatud kodumaal elutööpreemia kandidaadiks ja ta pole seda pälvinud, teeb nüüdne märkamine südame soojaks. Eesti sumo isaks tituleeritud mees lisas, et järgmine spordimees, kes nii suure tunnustuse võiks saada, on kahtlemata tema õpilane Kaido Höövelson. "Aukiri, mille Kaido Jaapani välisministeeriumilt sai, on üheks ordeni saamise eelduseks," lausus ta ja märkis humoorikalt: "Las ta saab enne 70-aastaseks, seejärel on juba lootust."

Suursaadik Yoko Yanagisawa lausus Höövelsonist rääkides, et tegemist on kahtlemata tuntuima eestlasega tõusva päikese maal. "Ma olen kindel, et Kaido Höövelson jätkab panustamist meie kahe riigi vaheliste suhete arendamisse, ja mine tea, võibolla annab Jaapani keiser talle ühel päeval selle märgiks väärika ordeni."

Yanagisawa kiitis sumovägilast, nimetades teda tugevaks, kuid samal ajal väga õrna südamega spordimeheks, kellest Jaapani rahvas peab väga lugu. "Ta lõpetas profikarjääri neli aastat tagasi, aga on kogu oma oleku ja käitumisega endiselt väga sügaval jaapanlaste südames. Kindlasti on ta väga nägus. Usun, et paljud jaapanlannad elavad tema tegemistele hinges seniajani kaasa. Meil on siiralt kahju, et ta pidi oma sportlaskarjääri vigastuse tõttu nii vara lõpetama," kõneles suursaadik.

Rakvere spordihallis toimunud tseremooniat varjutas samal ajal võistluste sekretariaadis toime pandud vargus. Pikanäpumeeste saagiks langes Euroopa Sumoliidu presidendi sekretäri arvuti ühes seal sisaldunud vajaliku infoga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles