Olümpial Hummeri ärandanud suusataja rääkis kõik südamelt ära

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dave Duncan
Dave Duncan Foto: Vaughn Ridley / The Canadian Press/PA Images

Pyeongchangi olümpiamängudel võistelnud Kanada suusakrossisõitja Dave Duncanil on suur mure – karjääri lõpetavat sportlast jääb maailm mäletama kui limusiinivarast, mitte head suusatajat. «Üritasime lihtsalt koju saada. Ei ole mingit põhjust uskuda, et me tegime midagi valesti või kohatut,» rääkis ta intervjuus CBS Sportsile.

Lugu rullub lahti Pyeongchangi olümpiamängude lõpupäevil. Alustame korealaste versioonist.

Duncan, tema naine Maja ja mänedžer William Ryan Raine arreteeriti 24. veebruari varahommikul olümpiakülas, sest nad olid ärandanud purjus peaga roosakaspunaka Hummeri ning sellega ka veidi sõitnud. Trio veetis ööpäeva vahi all ning olümpiamängude lõputseremooniale minna ei saanud. Mõistagi ei puudunud karistusest ka trahvisummad - abikaasad peavad maksma miljon korea woni (781 eurot) Hummeri varastamisele kaasaaitamise eest, roolis istunud Raine aga viis miljonit woni (3887 eurot), sest alkoholitase tema veres ületas lubatud määra.

Duncan väidab aga, et kanadalased lavastati süüdi. Intervjuus CBS-ile selgitas ta, et kohalikus baaris tarvitati küll alkoholi, ent auto ärandamine polnud nende idee. Õigupoolest polnud see isegi ärandamine, vaid üks kohalik autojuht, kellel oli ROKi akrediteering, pakkus neile seda autot.

«Ta näitas meile oma akrediteeringut, ütles, et on Kanada fänn ning lubas, et kui tahame koju sõita, siis ta hoolitseb meie eest,» meenutas Duncan. Nii talitsetigi.Autojuht otsiti üles ning tehti kaupa.

 «Ta viis meid autoni. Istusime sisse ja ta pani meid uskuma, et me võime selle sõiduki alles järgmisel päeval (kahe miili kaugusel asuvast – toim) olümpiakülas tagasi anda. Meil polnud mingit põhjust teda mitte usaldada.»

Neljaliikmeline seltskond – Duncan, tema abikaasa, Raine ja Kanada meeskonna abitreener – asuski teele. Roolis oli Raine. Enne olümpiakülla jõudmist tehti aga üks peatus, et abitreener oma hotelli jõuaks, kuid just seal leidis nad üles kohalik politsei.

«Alles siis saime aru, et sõiduk on varastatud. Ma ei uskunud alguses, et saame üldse sellises olukorras olla. Lootsin, et ühel hetkel saavad inimesed aru, et tegemist on suure arusaamatusega ja sellega asi lõppebki!»

Ent nii ei juhtunud, sest must plekk oli juba küljes. Duncanitel ei lubatud ka uurimise lõpuni riigist lahkuda ning kuigi nad avaldasid mitu vabanduskirja, ei tahtnud keegi neid uskuda. Kes oli aga too mees, kes neile autot ROKi ametliku sõiduvahendina esitles, on jäänudki saladuseks.

Uurimine Lõuna-Koreas aga jätkub. Auto omanik Young Gil Ahn rääkis NBC-le, et oli parasjagu kohvi ostmas, kui tema laadimisel olev auto bensiinijaamast varastati. Hummer leiti tunniga, kuid Ahni sõnul lõhuti masinat, mis tõigi kanadalastele kaela suuremad trahvisummad.

Duncan väidab vastupidist ning kinnitab, et nende seltskond autot ei lõhkunud. Nii üritatakse siiamaani vältida ka trahvisumma maksmist ning koostöös paari Lõuna-Korea advokaadiga vaidlused ka jätkuvad. «Me ei tunne, et me oleksime süüdi, seega anname endast parima, et ülekohtu vastu võidelda.»

Duncan otsustas pärast intsidenti ka karjääri lõpetada, kuid ta rõhutab, et juhtunu ei defineeri ei teda ega tema karjääri. Duncan osales kolmel olümpial, kus tema parimaks jäi Pyeongchangi kaheksas koht. X-mängudel võitis ta 2010. aastal hõbemedali, 2012. aastal aga pronksmedali. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles