PSG sattus rassismiskandaali

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PSG-d on tabanud rassismiskandaal.
PSG-d on tabanud rassismiskandaal. Foto: THOMAS COEX / AFP

Prantsusmaa tippklubi Paris Saitnt-Germain on sattunud rassismiskandaali seoses noormängijatega noorteakadeemiates.

Skandaali keskmeks on Yann Gboho, üks Prantsusmaa lootustandvamaid noori poolkaitsjaid. Kahjuks on tema nimi tõenäoliselt  kogu karjääriks seotud rassismiskandaaliga, mis leidis aset juba enne seda, kui Gboho maailmale oma oskusi näidata sai.

Mediapart vahendab, et Gboho oli juba 13-aastaselt tõeline talent, kuid Prantsusmaa tippmeeskond PSG ei soovinud talle lepingut pakkuda väidetavalt vaid selle pärast, et noormängija oli mustanahaline.

Kuigi algselt ei olnud sellest suurt kisa, siis selle aasta kevadel koorus välja ametlik skandaal seoses PSG jaotamisega noormängijaid skautides. Väidetavalt on PSG-l kasutusel neli erinevat rühmitust, millesse mängijaid jaotatakse. Nende hulgas oli ka «must aafriklane».

PSG kogenud skaut Serge Fournier seletas, et noormängija Gboho oli üks talendikamaid noori, keda ta kunagi mängimas näinud oli: «Andsin talle hindeks 2+. Sellest parem hinne on vaid 1, aga ma ei ole ühelegi mängijale elus seda andnud. Ta on tõeline talent.»

Kui Mediapart küsis Fournierilt PSG poolt kasutatavate terminite kohta, lausus skaut: «Ma pole kunagi selle peale mõelnud. Meil on kasutusel väljend "prantslane", aga selle peaks ilmselt asendama "valge nahavärviga mängijaga". Muide, PSG ei soovi soetada Aafrika mängijaid seetõttu, et nad ei ole kindlad mängijate sünnikuupäevades.»

Nüüd süüdistatakse PSG-d noorteakadeemias rassismis ning diskrimineerimises seoses nahavärviga. PSG pole hetkel omapoolset kommentaari olukorrale andnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles