Video: rumalat Londoni publikut trotsinud Zverev üllatas aastalõputurniiril Federeri

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Zverev.
Alexander Zverev. Foto: TONY O'BRIEN / Action Images via Reuters / Scanpix

Suurepärase karjääri sajandat turniirivõitu taga ajav Roger Federer peab oma unistuse uude aastasse lükkama, sest jäi Londonis peetaval aastalõputurniiril poolfinaalis 5:7, 6:7 (5) alla tõusvale tähele Alexander Zverevile. Zverevi finaalivastane on maailma esireket Novak Djokovic, kes alistas teises poolfinaalis kindlalt 6:2, 6:2 Kevin Andersoni.

21-aastane Zverev kulutas aastalõputurniiri kuuekordse võitja Federeri alistamiseks tunni ja 35 minutit. Saksamaad esindav Zverev võitis sel hooajal juba 57. matši ja jõudis kuuendat korda finaali. Ühtlasi sai temast noorim finalist pärast 2009. aastat, kui finaali pääses Juan Martin del Potro. Saksamaa tennisist mängis aastalõputurniiri finaalis viimati 1996. aastal, kui Boris Becker jäi viiesetilises maratonmatšis alla Pete Samprasele.

Federerist sai Zverev viimati jagu mullu Kanadas, omavaheliste mängude kokkuvõttes on mehed nüüd 3:3 viigis. Zverevi arvele jäi 23 äralööki ja 20 lihtviga, samas kui ka Federer tegi 20 lihtviga, ent vaid 13 äralööki.

Teise seti kiires lõppmängus leidis aset ebameeldiv seik, kui Zverev mängu peatas. Põhjus oli lihtne: üks pallipoiss oli palli väljakule pillanud ning reeglid näevad ette, et niisugusel juhul mängitakse punkt uuesti. Pärast kohtumise lõppu vabandas Zverev intervjuus, ehkki poleks pidanud seda tegema. «Vabandasin juba käesurumise ajal Rogeri ees, aga ta ütles, et kõik on okei ja reeglid näevadki nii ette. Vabandust, ma ei tahtnud kedagi pahandada,» sõnas Zverev.

Ehkki suurem osa publikust vastas aplausiga, kõlas siiski ka endiselt vilistamist, mispeale võttis ohjad enda kätte Zverevit intervjueerinud Annabel Croft. «Ma ei mõista, miks te vilistate, sest ta räägib tõtt. Pallipoiss pillas palli ja astus seepeale väljakule, segades mängu. Reeglid on sellised. Olge palun veidi lugupidavamad,» ütles Croft publikule ja pälvis nii aplausi kui ka hilisema kiituse sotsiaalmeedias.

Paljud tõid seejuures välja, et Crofti käitumine erines märkimisväärselt tänavusest US Openi naiste üksikmängu finaalist. Mäletatavasti jäi seal Naomi Osaka võitu varjutama Serena Williamsi sobimatu käitumine, mille tõttu publik Osakale lõputseremoonia ajal vilistas. Kõnet pidanud USA tenniseliidu juht Katrina Adams kasutas seepeale väljendit «see polnud tulemus, mida me ootasime» ning küttis seeläbi publikut veel rohkem üles. Ehkki Adams väitis hiljem, et pidas silmas skandaali puhkemist, süüdistasid paljud teda avalikult Williamsi poole valimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles