Tokyo olümpiamängud on orangutanidele eluohtlikud

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orangutan ja tema laps Indoneesias. Tegu on kahjuks ohustatud loomaliigiga ja seda peamiselt nende kodumetsade maha raiumise tõttu.
Orangutan ja tema laps Indoneesias. Tegu on kahjuks ohustatud loomaliigiga ja seda peamiselt nende kodumetsade maha raiumise tõttu. Foto: Patrick Kientz/Caters News Agency/Scanpix

Looduskaitsjad heidavad Tokyo olümpiamängude korraldajatele ette, et nende alltöövõtjad on võistluspaikade ehitamisel kasutanud puitu, mis pärineb Malaisia ja Indoneesia ohustatud vihmametsadest, vahendab Guardian.

Sealjuures pole troopilist puitu kasutatud millegi ekstraordinaarse jaoks, vaid väidetavalt on võistlusareenide ehitusplatsidele jõudnud vähemalt 134 000 sellest valmistatud vineerplaati, mida on kasutatud betoonvalu juures. Eraldi on võistluskohtadest välja toodud Ariake Arena, kus selgitatakse 2020. aastal välja võrkpalli olümpiavõitjad.

Looduskaitsjate sõnul on selle puidu kasutamise tõttu tehtud pöördumatut kahju Indoneesia vihmametsadele ja lisaks hävitati Borneos raie käigus suur osa ohustatud liikide nimekirjas olevate orangutanide levilast.

Tokyo mängude korraldajad on lubanud, et nad kasutavad ehitusel ainult selge taastumisplaaniga metsadest pärinevat puitu ja nõuavad vastavat dokumentatsiooni ka oma partneritelt. Seaduste järgi ei pea aga vineeritootjad tavapuidu tarnijatega sarnaseid nõudeid järgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles