Dopinguga vahele jäänud olümpiahõbe süüdistab loomaliha

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(LtoR) Mexico's Maria Guadalupe Gonzalez (silver medal) poses during the podium ceremony for the Women's 20km Race Walk during the athletics event at the Rio 2016 Olympic stadium in Rio de Janeiro on August 19, 2016.   / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
(LtoR) Mexico's Maria Guadalupe Gonzalez (silver medal) poses during the podium ceremony for the Women's 20km Race Walk during the athletics event at the Rio 2016 Olympic stadium in Rio de Janeiro on August 19, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Rio de Janeiro olümpiamängudel naiste 20 km distantsil hõbemedali võitnud Mehhiko käija Maria Guadalupe Gonzalez (tuntud ka kui Lupita) andis oktoobris positiivse dopinguproovi ning sai ajutise võistluskeelu. Nagu viimasel ajal kombeks, ei taha sportlased tegu omaks tunnistada, vaid süüdistavad ebakvaliteetset liha. Nõnda rääkis 29-aastane Lupitagi väljaandele Mexico News Daily, et temagi sattus keelatud ainega pahuksisse vaid toidu tõttu, vahendab Inside the Games.

Lupita dopinguproovist tuvastati aine nimega trenboloon, mis on sarnane astmaravimile klenbuterool ning mida käsitletakse anaboolse steroidina. Mõlemaid manustatakse Mehhikos aga veistele, et parandada nende ainevahetust ning põletada rasva. Lupita sellele faktile rõhubki ning rääkis väljaandele, et keelatud aine sattus tema organismi vaid lihasöömise teel.

Teda toetab ka Mehhiko olümpiakomitee.

«Lupita on meie olümpiakomitee liige ning tal on meie täielik tugi, et sellest raskest hetkest üle saada,» rääkis Mehhiko olümpiakomitee president Carlos Padilla Becerra Mexico News Dailyle.

Mehhiklased on varemgi taolistesse skandaalidesse sattunud.  Viis Mehhiko jalgpallikoondise mängijat andsid 2011. aastal positiivse dopinguproovi, kui klenbuterooli tarvitamisega jäid vahele poolkaitsja Antonio Naelson, kaitsjad Francisco Rodriguez ja Edgar Duenas, poolkaitsja Christian Bermudez ning väravavaht Guillermo Ochoa. Mehhiko alaliit rõhus taaskord selle, et klenbuterool jalgpallurite organismi saastunud liha süües. Kuigi WADA taotles jalgpalluritele võistluskeeldu ning kaebas otsuse Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS), saavutasid jalgpallurid võidu - viga oligi lihas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles