Pisarais Petter Northug lõpetas karjääri: tänasest päevast hullemat pole olemas (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: NTB SCANPIX / REUTERS

Norra murdmaasuusataja, kahekordne olümpiavõitja ja 13-kordne maailmameister Petter Northug teatas oma uhke sportlaskarjääri lõpetamisest.

Norralane pidi sel nädalavahetusel võistlema Östersundis Skandinaavia karikavõistlustel nii sprindis kui 15 km sõitudes, kuid seegi on nüüd küsimärgi all. 

Nüüd aga kutsus Norra suusaliit ajakirjanikud täna Eesti aja järgi kell 13 pressikonverentsile, kus «räägitakse Northugi tulevikust». Northug avas pressikonverentsi sõnadega: «Lõpetan karjääri.»

Ta täpsustas: «Võtan selle otsuse vastu raske südamega. Viimastel nädalatel pole mul olnud jõudu ega taset, et võistelda MK-sarjas. Minu keha pole enam selles seisus, mis varem,» rääkis ta. 

Northugi karjäär on viimastel aastatel läinud erinevate probleemide tõttu allamäge. «Kui keha enam ei reageeri, siis on see selge märk, et aitab küll,» tunnistas Northug ning tema silmadesse valgusid pisarad.

Eriti emotsionaalseks muutus norralane siis, kui ta hakkas meenutama karjääri algust ning tänama oma abistajaid. «Tahan eelkõige tänada oma vanemaid ning oma kahte venda. Eriti pärast 2011. aastat,» sõnas ta, olles end veidi kogunud.

 Täna on raske, aga homme on ehk lihtsam üles ärgata. Viskan seljakoti nurka. Vaatan tulevikku.

«See on olnud üks paras seiklus. Mul oli väikese poisina üks unistus. Unistasin sellest, kuidas saada heaks suusatajaks. Olen uhke selle üle, kes ma olen. Olen uhke selle üle, mida olen saavutanud. Mul on raske nüüd alla anda, aga samal ajal on mul hea tunne.»

Õnnetu Petter Northug
Õnnetu Petter Northug Foto: OLE MARTIN WOLD / AFP

Ta rõhutas, et tänasest päevast raskemat hetke pole tal olnud. «Suusatamine on olnud alates lapsepõlvest minu elu osa. Vahel on see olnud ekstreemne. Ma vist polegi kunagi sellest rääkinud, kui palju ma olen ohverdanud tippu jõudmise nimel. Eriti juuniorideeas ja täiskasvanuna. Sellisel hetkel on raske alla anda.»

Kuigi Northug on sattunud väga paljudesse skandaalidesse, kinnitas ta, et ei kahetse mitte midagi ning kõik on juhtunud põhjusega. Samuti ei kavatse ta tippsporti naasta mitte mingil juhul.

Ma ei kahetse mitte midagi.

Northugist suuremat staari pole

Northugi suurimaks «vihavaenlaseks» on olnud rootslased, kellega ta on alatasa puid ja maid jaganud. Tema kange Rootsi konkurent, eelmise hooaja lõpus karjääri lõpetanud Emil Jönsson rääkis Aftonbladetile, et jääb suusatamise paha poissi igatsema.

«Ta nägi välja nagu kuradike, aga kui ta oli oma parimas vormis, oli teda raske alistada,» sõnas rootslane.

Ühel ajavahemikul olid kahe rivaali suhted niivõrd tulised, et Jönsson pani oma garaaži seinale Northugi pildi. See andis talle motivatsiooni ja energiat veelgi rohkem treenida. «Petter on staar. Tal on olümpialt ja MMidelt 20 medalit. Teda võib pidada üheks aegade suurimaks meessportlaseks,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles