Siim-Sander Vene Postimehele: Euroliiga kaalub kõik muu üles

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim.Sander Vene
Siim.Sander Vene Foto: Twitter/Gran Canaria CB

Siim-Sander Vene viimased päevad on möödunud tuulispasana: esmalt lend Madridist Kanaari saartele, siis lepingu allkirjastamine Gran Canaria klubiga, tervisekontroll, võiduka Euroliiga mängu tribüünilt jälgimine ja lõpuks täna hommikul pressikonverents. Palju administratiivvaeva. «Nüüd saab korvpallipoolega tegelema hakata,» ütles Vene, kes peab täna õhtul meeskonnaga esimese treeningu.

Vene alustas hooaega Hispaanias Baxi Manresa klubi juures, kuid tema esialgset kahekuulist lepingut ei pikendatud. Pärast kuuajast otsingut leidis Eesti koondise tugitala endale uue mängupaiga Fuenlabrada Montakit tiimis. Sealgi jäi aeg lühikeseks, aga seda juba palju positiivsemal põhjusel: eestlast tuli kosima Euroliigas palliv Gran Canaria Herbalife. Kui vana meeskonnaga sotid selged, lendas Vene neljapäeval Kanaaridele ja võib uue meeskonna eest juba homme debüüdi teha.

Vene vahendas telefonitsi Postimehele oma esimesi muljeid maalapilt keset haigutavat ookeani.

Kaks päeva on sul vaikselt juba seal Kanaaridel mööda läinud. Kuidas need kulgenud on ja mida sa seal tegema oled pidanud?

Siiamaani on kõik hästi toiminud. Kõige tähtsam oli arstliku kontrolli ja muu üldise majanduse läbimine, et kõik korda saaks. Eile oli meeskonnal mäng, äsja just pressikonverents. Nüüd on kõik need asjad vast läbi ja saab korvpallipoolega tegelema hakata.

Millise mulje sulle see eilne mäng Euroliigas Podgoricaga (95:85 võit) üldse jättis. Lõpus sulas vahe kohati päris väikeseks ja läks isegi põnevaks.

Mäng jättis tegelikult hea mulje, sest enamus ajast oli vahe ikkagi 20 punkti ringis. Lõpp läks jah vähe närviliseks, aga väga ohtlikuks nad ikkagi ei saanudki. Kui paari viimast minutit mitte arvestada, siis üldpilt oli päris hea.

Selliste väikeste kohtadega on ikka nii, et meeskondi, keda toetada, on vähem ja seega publik on alati väga kirglik ja vali. Mis mulje sulle uuest kodusaalist selles valguses jäi?

Eile päris täis saal ei olnud, aga eks vastane ei olnud ka just kõige nimekam. Tavaliselt on rohkem rahvast. Aga isegi sellisel juhul oli kodumeeskonna jaoks igati hubane ja mõnus atmosfäär.

Meeskond postitas ka lühikese video, kuidas sa soojenduse eel esimest korda väljakut proovisid. Tundus, et visked sopsasid küll.

(Naerab.) Eks mäng on ju ikka sama ja eesmärk ka – pallid rõngast läbi saada.

Kui sinu viimasest paarist kuust rääkida, siis see on olnud vist nagu bussi ootamine: ei tule, ei tule ja siis järsku tulevad kaks korraga.

Päris korraga need pakkumised ei tulnud, päris nii ei saa öelda. Aga laias laastus tõesti. Eks ta on olnud vähe teistmoodi hooaeg.

Kuidas see vestlus Fuenlabradaga käis: kas pidid ise minema ja ütlema, et nüüd on seis selline, et ma lähen pärast kahte mängu ära, või tegi seda juba uus tiim?

Sellised asjad käivad läbi agendi, kes need asjad ära räägib ja korda ajab. Kui vana klubiga on kõik korras, siis saab alles hakata uue klubiga asju ajama.

Ja kas Gran Canaria maksis selle raha, et sind eelmisest lepingust lahti osta?

Detailidesse laskumata maksin selle summa ise, aga summa polnud teab mis ulmeline.

Hispaanias kehtivad üleminekureeglid juhul, kui mängija peab end lepingust vabaks ostma, on keerulised. Sisuliselt ei saa üks klubi teisele seda raha üle kanda vaid mängija peab end ise vabastama. Hiljem võib uus klubi talle selle kompenseerida. Nii näiteks tasus Barcelonast 222 miljoni euro eest PSG ridadesse siirdunud Neymar ka selle summa otsekui «omast taskust».

Väidetavalt olevat Gran Canaria sind juba kuid jälginud. Kas sulle avaldati ka, miks see samm lõpuks nüüd astuti ja värvata otsustati?

Ma ei tea, kui suur see huvi on täpselt olnud. Agendi käest on ikka aeg-ajalt midagi küsitud, aga ühtegi pakkumist ei tulnud. Ma ei ole ka siin kohapeal nende jutuajamistega nii kaugele jõudnud, et kellegi käest küsida, mis selle taga oli.

Aga eks treener vahetus äsja ja ju nad tundsid, et midagi on meeskonnal puudu ja kuhugi on lisajõudu vaja.

Oli sind mingil määral veenda ka või piisas ainult märksõnast «Euroliiga».

See oli piisav põhjus, mis kaalus enamiku muid argumente üles. Tänapäeva Euroliiga on ikka teistmoodi ja väga kõva sõna. Laias laastus on need ju kaks Euroopa kõige tugevamat liigat: Euroliiga ja Hispaania meistriliiga. Väga palju neid meeskondi ei ole, kus mõlemad koos on.

Täpselt neli: lisaks Gran Canariale veel Saski-Baskonia ning hiiud Madridi Real ja Barcelona.

Mis sinult rolli poolest oodatakse – positsioonilt «kolme» või «nelja» (väikest või suurt äärt – toim)?

Jutu järgi on «kolme» peal mind rohkem vaja, mujal on rohkem katet. Ehk praeguse seisuga peaksin seal hakkama meeskonda aitama, aga kuidas see täpselt välja kujuneb, eks näeme juba mängudes. Trenne polegi aega siin teha, kogu aeg on mängud.

Kanaari saarte klubi eripära on logistilised probleemid. Nagu sa ütlesid, et treenida palju ei saa, muudkui on mängud ja reisimised. Suur osa ajast möödubki vist lennukis?

Ja-jah! See on korralik probleem siin. Eks neil koduliigas ongi selle pärast nii kehv seis (3 võitu ja 8 kaotust, 18 meeskonna konkurentsis 16. koht), et graafik on tihe ja reise palju. Kui pärast Euroliiga mängu on üks, parimal juhul kaks päeva vahet enne liigamängu, siis selleks eriti valmistuda ei jõuta – pigem reisitakse ja läheb kohe mänguks. See on siiamaani mure olnud, lisaks palju vigastusi.

Kas homses liigamängus, kui külla tuleb Badalonona Joventut (6 võitu, 5 kaotust, 9. koht) oodatakse juba ka sinult mingit panust?

Ei oskagi öelda, kuidas see otsus lõpuks kujuneb, et kas «jah» või «ei». Olevat väga kahe vahel. Täna õhtul teen esimese trenni ja eks peale seda treenerid otsustavad.

Millised klubi eesmärgid hooaja teisel poolel on? Euroliiga viis võitu tosinast mängust ja hetkel 12. koht pole debüüthooaja kohta näiteks üldse paha seis.

Viis võitu pole tõesti paha ja Euroliigaga muret polegi, nagu ma aru olen saanud. Seal mäng enam-vähem toimib. Ainult paar mängu anti käest ära, mida suuremas osas juhiti, Efesi vastu vist oldi veel paar minutit enne lõppu kümnega ees.

Lõpuks kaotati 90:94.

Koduliiga on murelaps, kus on kõvasti parandamisruumi. Tabeli lõpuosa kindlasti meeskonda ei rahulda ja alla play-offi (pääseb kaheksa paremat) ei taha keegi midagi mõelda. See eesmärk ongi – saada praegusest raskest olukorrast üle, pääseda play-offi ja siis võidelda liigas juba kõrgemate kohtade nimel. See on esmatähtis.

Ja sinu enda siht?

Võimalikult palju mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles