Rootslastel suusatamisest kõrini? Olümpiasangarid jäeti parimate hulgast välja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe peale võidetud kaks kulda ja ühtekokku kaheksa olümpiamedalit ei vii sind veel parimate sekka, nagu Charlotte Kalla (paremal) ja Stina Nilsson nüüd teavad.
Kahe peale võidetud kaks kulda ja ühtekokku kaheksa olümpiamedalit ei vii sind veel parimate sekka, nagu Charlotte Kalla (paremal) ja Stina Nilsson nüüd teavad. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters / Scanpix

Eestiski lüüakse igal aastal lärmi: kes ikkagi väärib aasta sportlase tiitlit? Rootsis on tänavu puhkenud samasugune pahameeletorm, sest lõppvalikust jäid välja Pyeongchangi olümpialt süle ja seljaga medaleid toonud suusatajad.

Nii Charlotte Kalla kui ka Stina Nilsson tulid veebruaris Lõuna-Koreast tagasi nelja medaliga. Kalla võitis kulla 15 km suusavahetusega sõidus ning sai 10 km vabatehnikarajal, paarissprindis ja teatesõidus kaela hõbemedali. Nilsson krooniti olümpiavõitjaks individuaalses sprindis, paarissprindist tuli koos Kalla ning teatesõidust ühes Kalla, Anna Haagi ja Ebba Anderssoniga samuti kaks hõbemedalit. Lisaks võitis Nilsson 30 km maratonis pronksi.

MK-sarja kokkuvõttes oli Kalla seitsmes ja distantsisõitude arvestuses kuues, Nilsson aga sprindiarvestuses suisa teine. Ometi ei piisanud sellest, et Jerringpriseti arvestuses aasta kaheksa edukama hulka mahtuda. Kui nimekiri 16 kandidaadi pealt poole väiksemaks kärbiti, selgus, et lisaks suusatajatele jäi lõppvalikust välja ka näiteks suvisel MMil veerandfinaali jõudnud jalgpallikoondis.

Auhinnale kandideerimist jätkavad laskesuusataja Hanna Öberg, traavisportlane Björn Goop, orienteeruja Tove Alexandersson, teivashüppaja Armand Duplantis, ujuja Sarah Sjöström, freestyle-suusataja Henrik Harlaut, rallikrosssõitja Johan Kristoffersson ja meeste jäähokikoondis. Öberg võitis taliolümpiamängudel kulla ja hõbeda, Goop võidutses oma ala kõige mainekamal võistlusel ehk Prix d'Amérique'il, Alexandersson tuli kahekordseks Euroopa ja maailmameistriks, Duplantis võitis EM-kulla, Sjöström neli EM-kulda, Harlaut kaks X-Mängude kuldmedalit ning Kristofferson valitses rallikrossi MM-sarja, jäädes tosinast etapist vaid ühel esikohata. Rootsi hokikoondist pärjati aga teist aastat järjest MM-kullaga.

Jerrignpriseti võitja selgub 21. jaanuaril toimuval galaõhtul, parima selgitab publikuhääletus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles