Joosep Susi kolumn: Ott Tänak kui lihtne kangelane

Joosep Susi
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänakul on algava hooaja eel üks ja kindel eesmärk – maailmameistritiitel.
Ott Tänakul on algava hooaja eel üks ja kindel eesmärk – maailmameistritiitel. Foto: McKlein

Mõne päeva eest andis Ott Tänak teada, et temast on valmimas dokumentaalfilm. Sportlastest vändatud dokumentaalide dokumentaalsus on muidugi kaheldav, aga olgu pealegi. Avalikkuse ette paisatud treiler oli igatahes ootuspärane, välja joonistusid kesksed teljed, mille najal on üles ehitatud kogu Tänaku kuvand: päritolu, paha poisi renomee, eripärane hoiak ja iseloom, mehistumine pärast ebaõnnestumisi, poleemiline suhe meediaga.

Neist viimane tekitas aga tõrke. Treilerist ilmneb, justkui oleks meedia käsitlenud Tänakut halva inimesena, teinud ülekohut. Lappasin seepeale läbi hulgaliselt eesti meedias ilmunud käsitlusi ja silma torkas hoopis vastupidine: Tänakust on loodud positiivne kangelase kuvand. Kusjuures esile tõstetakse ja võimendatakse kindlaid elemente, mis kattuvad peaaegu üks ühele kõige lihtsamate spordilugudega. Piisab, kui meelde tuletada mõni klišeehõnguline spordifilm. Näiteks «Rocky».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles