Venemaa antidoping mängib tulega ja võib liikmelisuse uuesti kaotada

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RUSADA.
RUSADA. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Venemaa antidopinguagentuuri (RUSADA) ähvardab taas tegevuse peatamine, sest maailma antidopinguagentuurile (WADA) ei tagatud Moskva antidopingulaboris täielikku ligipääsu.

WADA ennistas alles septembris RUSADA liikmelisuse pärast kolme aasta pikkust tegutsemiskeeldu. Üks liikmelisuse ennistamise tingimustest oli, et venelased tagavad WADA-le Moskva laboris tehtud testidele ligipääsu enne 2018. aasta lõppu.

Seda aga ei juhtunud. «Meie meeskond ei saanud ülesannet lõpule viia,» teatas WADA. «Venelased nõudsid, et meie meeskonna varustus, mida kasutatakse andmete saamiseks, peab olema sertifitseeritud ka Venemaa seaduste kohaselt. Sellest polnud meie esialgsel kohtumisel 28. novembril sõnagi juttu.»

WADA meeskond saadab nüüd Venemaalt tehtud raporti komiteele, kes hindab kas RUSADA on täitnud WADA liikmelisuseks vajalikud tingimused. Vastav komitee koguneb 14.-15. jaanuaril.

Värsket uudist venelaste kohta kommenteeris ka USA antidopingu pealik Travis Tygart. «Üllatus-üllatus. Kas keegi on tõesti šokeeritud, et venelased proovivad vastutuse võtmise eest põgeneda? Loodame, et WADA on oma õppetunni saanud ja tühistab nende liikmelisuse,» ütles Tygart.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles