Kahevõistluse valitseja kõrbes skandaalsel moel, norralased maruvihased

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarl Magnus Riiberi hüpe läks Ramsaus täiesti untsu.
Jarl Magnus Riiberi hüpe läks Ramsaus täiesti untsu. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Kahevõistluse selle aasta viimase MK-etapi Ramsaus võitis 2014. aasta olümpiavõitja Jørgen Graabak. Lõpusirgele tulid kolm meest koos, Johannes Rydzek kaotas lõpuks Graabakile 0,3 ja Fabian Rießle ühe sekundiga.

Heitliku käiguga hüppevõistluse parim oli poolakas Szczepan Kupczak, hilisem esikolmik pääses rajale vastavalt 11., 8. ja 7. kohalt. Tasavägiselt kulgenud murdmaasõidus mahtusid esimesed kaheksa meest lõpuks kümne sekundi sisse.

Päeva suurim kaotaja oli aga MK-sarja kindel üldliider Jarl Magnus Riiber, kes oli senisest viiest etapist võitnud neli ja olnud korra teine. Norralane valmistus just oma hüppeks, kui võistlus katkestati, sest mööda hoovõturada hakkasid alla libisema suured lumetükid.

Kui hoovõturada oli puhastatud, ei saanud Riiber hüpet ikkagi üldse klappima ja maandus juba 79 meetri joonel, pääsedes kätega vehkides suurivaevu kukkumisest. Murdmaarajale hüpete järel alles 43. kohal olnud Riiber ei läinudki, sest pidanuks alustama Kupczakist üle kahe minuti hiljem.

Vaata videot hüppedraamast ja põnevat lõpuheitlust suusarajal siit!

Norralased olid pärast võistlust maruvihased, väites, et korraldajatest oli vastutustundetu Riiberit sellistes oludes hüppama sundida. «Istusin poomil, kui selja tagant tuli mingi laviin. Hüpe oli 40-50 meetrit okei, siis läks tasakaal käest ja pidin hüppe alla tooma,» võttis kahe proovihüppaja järel lõpuks viimasena tornist alla tulnud Riiber väljaandele VG antud intervjuus ise asja üsna rahulikult.

Hoopis kurjemalt väljendas end aga Norra koondise spordidirektor Ivar Stuan. «Nii võib surma saada! MK-etapil on selline jama täiesti lubamatu, eriti veel maailma esinumbriga. Kui kaks päeva järjest puhkeb mingi skandaal, tuleb tõsiselt korraldajate otsa vaadata,» viitas Stuan sellele, et Ramsaus oli probleeme ka eilsel võistlusel. Norra esitas protesti, kuid kohtunikud lükkasid selle tagasi.

VG toob välja, et arvud siiski ei kinnita, nagu oleks lumi Riiberi hoovõttu märkimisväärselt seganud. Norralase äratõukekiiruseks mõõdeti 86,4 km, sama oli see näiteks hüpetes seitsmenda koha saanud Rießlel. «Proovihüppajate hüpped ei näidanud, et probleeme oleks, seega polnud meil olemasolevate andmete alusel põhjust Jarli hüpet rohkem edasi lükata. Aga loomulikult hindame oma sportlaste ohutust kõrgelt, nii et vaatame juhtunu asjaolud üle,» ütles FISi võistluste direktor Lasse Ottesen, kummutades samas Stuani emotsionaalse väite, nagu oleks Riiberi elu ohus olnud.

MK-sarjas on 480 punkti kogunud norralase edu äpardusest hoolimata siiski ülikindel, teisel kohal oleval Rydzekil on 295 ja kolmandaks tõusnud Graabakil 267 punkti. Järgmisel MK-etapil saab maailma parimaid kahevõistlejaid näha juba Eestimaa pinnal, sest 5. ja 6. jaanuaril võisteldakse Tehvandil. Siis on taas stardis ka hooaja alguses müstiliste tervisemuredega maadelnud Kristjan Ilves, kes jättis puhkamise ja vormi kogumise eesmärgil Ramsau etapi vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles