Ralligurude vaidlus: kes on parem – Ogier või Tänak? (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Sebastien Ogier
Ott Tänak ja Sebastien Ogier Foto: Karli Saul/SCANPIX

Rallihooaeg 2018 on küll selja taga ning uus hooaeg on juba kuu aja pärast Monte Carlos algamas, ent üks küsimus on jätkuvalt lahendamata – «Kes oli aasta parim sõitja?»

Mootorispordiväljaande «Autosport» viimases podcastis läks ralliajakirjanike David Evansi ja Colin Clarki vahel just sellel teemal väga tuliseks vaidluseks. Evans valis parimaks enim katsevõite saanud ning neli rallivõitu teeninud Ott Tänaku, Clark aga maailmameistriks tulnud Sebastien Ogier'. MM-sarja üldarvestuses teise koha saanud Thierry Neuville oli Clarki edetabelis kolmandal kohal, Evansi arvestuses aga alles viies.

«Kuidas saab olla keegi parem mehest, kes võitis kõige enam katseid ja juhtis kõige rohkem rallisid?» küsis Evans. Clark ei nõustunud: «Vahel ei nõustu ma sinuga ikka kohe üldse. Ogier näitas, et kiirus ei ole rallis ega saa ka kunagi olema tähtsaim, seda ei näita kiiruskatsevõidud.»

Clark: «Tänak on kahtlemata kiireim. Aga see on parimate TOP10.  Parim sõitja on…»

Evans: «Ott Tänak!»

Clark: «Ei, kahtlemata on parim sõitja Sebastien Ogier.»

Evansi sõnul oli Tänakul lihtsalt väga palju ebaõnne, kuid statistika on selgelt tema poole kaldu. «Tänak võitis 70 katset, Ogier pole isegi teisel kohal – Neuville’il on 40 katsevõitu, Ogier'l 38. Tänak juhtis rallisid 86 katse järel, Ogier 65 katse järel. Nende numbrite vastu ei saa vaielda.»

Ühtlasi rõhutas Evans, et Toyota mängis Tänaku võidu maha. «Portugali, Sardiinia, Walesi ralli... Kui ta oleks saavutanud tulemused, mida ta vääris, oleks ta maailmameister!»

Clark vastas kohe: «Oleks tal oma auto vastu rohkem sümpaatiat, poleks see ka katki läinud! // Tänak polnud piisavalt nutikas, et olukorraga kohaneda. Ogier on piisavalt nutikas. Täielik nonsenss on vaadata ainult katsevõite.»

Siiski pakkus Evans kompromissi, rõhutades Tänaku katkestamised põhjustanud Toyota aerodünaamika viga: «Kas nõustume, et Tänakult varastati tiitel?»

Clark leebuski: «Muidugi võinuks Tänak meistriks tulla ja usun, et järgmisel hooajal teeb ta selle ära. Aga 2018. aasta parim sõitja oli kindlalt Ogier.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles