Venemaa antidopingu pöördus viimases hädas Putini poole

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: YURI KOCHETKOV / EPA

Venemaa antidoping pöördus viimases hädas president Vladimir Putini poole, lootuses, et tema suudab päästa nende WADA liikmelisuse.

WADA ennistas alles septembris RUSADA liikmelisuse pärast kolme aasta pikkust tegutsemiskeeldu. Üks liikmelisuse ennistamise tingimustest oli, et venelased tagavad WADA-le Moskva laboris tehtud testidele ligipääsu enne 2018. aasta lõppu.

Seda aga ei juhtunud. «Meie meeskond ei saanud ülesannet lõpule viia,» teatas WADA. «Venelased nõudsid, et meie meeskonna varustus, mida kasutatakse andmete saamiseks, peab olema sertifitseeritud ka Venemaa seaduste kohaselt. Sellest polnud meie esialgsel kohtumisel 28. novembril sõnagi juttu.»

Venemaa antidopingu pealiku Juri Ganusi sõnul on olukord praegu katastroofiline. «Seisame kuristiku äärel,» tõdes ta ning pöördus siis president Putini poole: «Ma palun sul kaitsta meie ausa spordi olevikku ja tulevikku.»

«Usaldust on väga raske taasvõita, kui kummitav minevik ei luba meil edasi liikuda. Küsimus ei ole selles, kui palju positiivseid proove Moskva laborist leitakse, vaid selles, mida me nendega teeme. Meie sport vajab võite. Võite, mida mitte keegi meilt ära ei saaks võtta,» jätkas Ganus.

Venemaa antidopingu WADA liikmelisuse üle arutab vastav komitee 14. – 15. jaanuaril. Komitee otsuse võtab seejärel omakorda arutluse alla WADA täitevkomitee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles