Postimehe aruanne: võrkpallinaiskond võitles emalõvidena

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallinaiskond kohtus Tartus üliolulises EM-valikmängus rootslannadega. Avageimis oli võidukohustus eestlannadele selgelt liiast ja ohtrate vigade tõttu kaotati geim 19:25. Teises saadi enda mäng aga pärast pikka pusimist lõpuks käima ja võideti see 25:23. Kolmas kuulus Eestile juba kindlalt 25:17 ning neljas geim võideti 25:23.

Kui Eesti võrkpalliliit hakkas paar aastat tagasi aktiivselt end reklaamima lõvimotiiviga, oli see peaasjalikult mõeldud meie meeskonna edulugude tarbeks. Aga nagu kõik bioloogiahuvilised teavad, on praidi kõige vihasemad kiskjad hoopis emalõvid, kes kaitsevad omasid vajadusel viimse veretilgani. Selle südikusega meie naiskond EM-valikmängus Rootsi alistaski.

Need on Postimehe tähelepanekud 3:1 (19:25, 25:23, 25:17, 25:23) lõppenud mängust.

Müts maha, fännide ees! See, mis toimus Tartu Ülikooli Spordihoones, on sügavaks kiituseks Eesti võrkpallipublikule. Kui oleme harjunud, et olenemata pallimängualast on A&O meie meeskonnad, siis tegelikult on meeste õhtune lahing Lätiga suures plaanis tähtsusetu, kuna EM-pilet on härrastel juba taskus.

Naistel sama luksust pole – nemad vajasid ajaloolise EM-pääsme teenimiseks kahe viimase mängu võitu ja võrkpallipublik tuli üle Eesti kokku, et naiskonda toetada. Vabad kohad tribüünidel sai kokku lugeda ühe käe sõrmedel – ja mõned fännid seisis niigi püsti või istusid treppidel.

Närvid läbi, mäng õnneks mitte. Kui fännid olid sündmuse kõrgusel, siis kahjuks suutsid vollenaised ise olukorra üle mõelda. Esimesel kolmveerandtunnil väljakul toimunu kohta on ülimalt keeruline midagi ilusat öelda. Vaid Nette Peiti kuueserviline seeria avageimis, mis kaotusseisu korraks ilusaks tegi. Samas servi vastuvõtuprotsent oli geimi peale 15(!!!). Mis muud, kui suure mängu närvid.

Lucky Laak. Et Eesti mäng mõõnas igast otsast (ka teises geimis oldi 4:10 kaotusseisus), langes sisuliselt kogu punktitoomiskohustus Kertu Laagi õlule. Tema hoidis rasketel aegadel Eesti koondisel katlas mingitki leeki, mis hoidis naiskonda musta masendusse langemast. Temast õhkunud kindlusest said vaikselt vedu teiseski – esimese hooga libero Kristi Nõlvak ja Julija Mõnnakmäe, kelle tõsted esimeses geimis meetrtitega sihtmärkidest mööda läksid. Kui sidemängija oma sihiku paika sai, oli kergem ka ründajatel realiseerida ja nõnda end mängu tagasi veetigi.

Võitlusvaim. Veel mängu tagasi tulemisest: kui oskused võivad närvipinge all vankuma hakata, siis sisukust ei saa keegi röövida. Seda, kuidas eestlannad iga punkti pärast võitlesid, on uhke vaadata ja võib-olla on see võiduemotsiooni ajel tehtud väide, aga ei meenu mängu peale ühtegi pikemat pallivahetust, mille oleksid võitnud Rootsi mängijad. See hoiab emotsiooni üleval nii endil kui ka publikul ja demoraliseerib vastast. See võit ei tulnud täna oskuste vaid tahte pealt.

Heja, Sverige! Loodetavasti ei olnud tänane kaotus Rootsi naiskonna jaoks liialt demoraliseeriv, sest Eesti võib EM-pileti teenimiseks vajada nende abi. Nimelt, juhul kui Eesti ei võida kolmapäeval võõrsil Soomet võivad meie naised siiski veel alagrupis teisel ehk finaalturniirile viival kohal lõpetada – juhul kui Rootsi alistab Stockholmis Tšehhi.

 

Enne mängu:

Kahjuks ei ole eestlannadel võimalik kodusaalis veel kindlustada piletit EM-finaalturniirile, sest alagrupi teises eelviimase vooru kohtumises mängisid soomlannad eile Tšehhi vastu edu maha.

Soome juhtis matši Tšehhis 2:1, kuid pidi lõpuks 2:3 (17:25, 25:20, 25:18, 19:25, 9:15) alla vanduma. Tšehhi teine võit viiest mängust tähendab, et nemad tõusid nüüd jooksvas paremustabelis Eestist mööda teisele kohale, kuid Eestil on veel varuks tänane mäng Rootsiga.

Suuresti tähendab Tšehhi võit aga, et lisaks pühapäeval 16.00 Tartus algavale mängule Rootsiga peab Eesti ilmselt võitma ka järgmisel kolmapäeval Hämeenlinnas toimuva lahingu soomlannadega või lootma, et seni vaid ühe võidu teeninud rootslannad on koduseinte toel Stockholmis Tšehhist üle. Augusti lõpus Poolas, Ungaris, Slovakkias ja Türgis toimuvale EMile pääsevad alagrupi kaks paremat naiskonda.

Otsepilti Eesti naiskonna otsustavatest mängudest näitab Postimees. Pühapäeval 19.00 algav meeste valikmäng juba EM-pileti taganud Eesti ja Avo Keele juhendatud Läti vahel jõuab ka Kanal 12 eetrisse.

Kogu mäng järelvaadatavana:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles