PM Monte Carlos. Maruvihane Mäkinen: kui Tänak selle jama pärast MM-tiitli kaotab, siis kes vastutab?! (1)

Merili Luuk, Gap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tommi Mäkinen.
Tommi Mäkinen. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Toyota tiimiboss Tommi Mäkinen oli Monte Carlo ralli reedese rallipäeva keskel püha viha täis, sest korraldajad otsustasid turvalisuskaalutlustel ära jätta päeva esimese kiiruskatse. Toyota oli aga just sealsete jäiste olude peale oma terve tänase taktika üles ehitanud.

Mäkineni sõnul oli Toyota arvestanud, et neil õnnestub katsel edestada osasid konkurente enam kui minutiga. Siis jäeti see aga ära ning sõitjad pidid minema järgmistele katsetele tuttuute naastrehvidega, mis mõjutas ka sealset pidamist negatiivselt. Ott Tänak langes ralli esikohalt kahe võistluskiirusel läbitud katsega kolmandaks.

«Kogu meie strateegia oligi sellele üles ehitatud. Arvestasime, et võidame minutiga, aga kaotasime hoopis pool minutit. Tänane on ehtne näide, kui palju see võib mõjutada. Kui läheme Rootsi rallile ja seal jäetakse üks kiiruskatse ära, siis see ei mõjuta kedagi, sest kõigil on samad rehvid all. Siin aga... Hyundai rõõmustab nüüd kohe kindlasti,» pahandas Mäkinen. «Kuidas me saame rääkida võrdsetest võimalustest, kui FIA ei saa aru, et me oleme Monte Carlos. Kes võtab aasta lõpus vastutuse, kui me selle jama pärast kaotame meistritiitli?»

Soomlast ärritab enim just see, et FIA ei rääkinud otsust pealtvaatajate käitumise tõttu katse ära jätta meeskondadega läbi. «Me ei saa ju omavahel võistelda, kui korraldajad teevad isepäi otsuseid.»

Mäkinen meenutas 20 aasta tagust seika Suurbritannia rallilt, mis on tal tänini selgelt meeles. «Mäletan seda olukorda praegugi nagu see olnuks eile. Meil oli Miki-Hiire katse kuival asfaldil, aga korraldajad olid Historicu autod enne peale lasknud. Mina ei teadnud sellest midagi. Aga need katsid terve raja liivaga. Olin rajal esimene auto ning mäletan, kuidas kommentaator rääkis: «Nüüd on põnev vaadata, kuidas Mäkinen liivale kohale jõuab!» Ja see oligi minu jaoks mängu lõpp. Mäletan seda praegugi nagu see olnuks eile,» rääkis aastal 1998 betoonplokki tabanud ja katkestanud soomlane.

Mäkinen kavatseb nüüd alustada streigiga FIA ja WRC-sarja vastu: «Kui mind kutsutakse erinevatele üritustele, siis ma ei osale nendel. Kui Ott otsustab samamoodi talitseda, siis toetan teda igati. Ma näitan oma meelsust vaikselt!»

Tänak mainis omalt poolt, et tema arvates oli otsus katse kohatult käituvate pealtvaatajate tõttu ära jätta igati õige ning tema oli nõus oma ajakaotusega leppima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles