WRC-sarja juht tuleb esmakordselt nende egiidi all toimuvat Rally Estoniat üle vaatama

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hayden Paddon oli mullu üks kolmest Rally Estonial startinud piloodist. Tänavu tuleb esimest korda siia parempoolne mees, WRC-sarja peakorraldaja Oliver Ciesla, kes loodab näha põnevat spordiüritust ja head showd.
Hayden Paddon oli mullu üks kolmest Rally Estonial startinud piloodist. Tänavu tuleb esimest korda siia parempoolne mees, WRC-sarja peakorraldaja Oliver Ciesla, kes loodab näha põnevat spordiüritust ja head showd. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Vabariigi valitsus otsustas täna, et sel suvel Otepää ümbruses sõidetavat Rally Estoniat toetatakse 980 000 euroga. Ralli ühe peakorraldaja Tarmo Hõbe sõnul tähendab see eelmise aasta 1,3 miljoni euro suuruse eelarve paisumist 2,2 miljoni euro peale. Ikka selleks, et näidata MM-sarja juhtidele, kui hästi Eestis ralli korraldatud on ja kui väga siinsed inimesed seda ala armastavad.

Mida täpselt valitsusepoolne rahasüst ja eelarve suurenemine tähendab, Hõbe veel öelda ei saa. Nüüd, kui summa on eraldatud, asuvad korraldajad läbirääkimistesse MM-sarja korraldajatega, et detailides kokku leppida. «Kõige suurem vahe on see, et kui eelmisel aastal me lõime ise mingisuguse kontseptsiooni, mis meile tundus, et võiks töötada, siis nüüd on sellel ametlik WRC-sarja heakskiit, see toimub nende egiidi ja kaubamärgi all ning leiab ka kajastust nende kanalites. See on suurim erinevus võrreldes eelmise aastaga. Enne nimetasime me seda ise tööpealkirjana WRC testralliks, aga see ei olnud ametlikult antud tiitel. Nüüd teeme seda tihedas koostöös promootoriga. Aga sisulisest poolest saame rääkida siis, kui leping nendega on allkirjastatud,» selgitab Hõbe.

Mullu nägi Eestis võistlemas kolme WRC-tiimi, kes kõik Rally Estonia eel ka korraldajate poolt pakutud nõu ja jõu abil Soome ralliks testisid. Ainsana jäi eemale M-Sport, kel olid muud kohustused. Tänavu võiks või peaks olema kohal terve nelik – aga sedagi ei saa enne kinnitada, kui tint tähtsate paberite all kuivanud.

Kõige selle lõppsiht on jätkuvalt sama: viia Rally Estonia MM-sarja. Siin on oluline sõnastusvahe: kui mõni võistlus WRC-kalendrisse püüdleb, kutsutakse seda kandidaatralliks; Rally Estonia kannab nüüd ametlikult testralli nime.

«Ega me oleme endiselt selles seisus, et kandidaatrallit või ametlikku etappi ei pruugigi kunagi Eestis tulla. Aga me teeme endast kõik oleneva, et see kunagi juhtuks, ja praegune on väga suur samm selle eesmärgi suunas,» räägib Hõbe, korraldajate kõige suuremast unistusest. «Näiteks varem pole WRC-sarja juht Oliver Ciesla kunagi varem Eestis käinud. Ta pole saanud tulla, kuna varasemalt pole selleks olnud loogilist poliitilist põhjust. Aga nüüd, kui on WRC egiidi all toimuv etapp, on ka temal põhjust tulla. See on hästi-hästi oluline, et inimesed tuleks siia kohale ja tajuksid, mida siin teeme. Kui eelmisel aastal käisid siin osad maailma tippsõitjad, kes said hea kogemuse, siis nüüd on eesmärk tuua siia kohale kõik WRC-sarja võtmeisikud, et nad füüsiliselt näeks ja kogeks, mille me oleme kokku pannud.»

Shell Helix Rally Estonia toimub tänavu 12.-14. juulil, kaks ja pool nädalat enne Soome WRC-etappi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles