Jaapani valitsuse plaan: olümpia eel kontrollitakse miljoneid telefone

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo suveolümpiamängude maskott Miraitowa ja paraolümpiamängude maskott Someity
Tokyo suveolümpiamängude maskott Miraitowa ja paraolümpiamängude maskott Someity Foto: Eugene Hoshiko / AP

Jaapani valitsus andis teada, et kavatseb küberturvalisuse eesmärgil häkkidaTokyo suveolümpiamängude eel miljonite inimeste telefonidesse, vahendab The Japan Times.

Ajalehe väitel võetakse ette 200 miljonit internetiühendusega seadet, et kontrollida auke küberturvalisuses. Näiteks uuritakse ka seadmeid, millel on nõrgad paroolid nagu abcd, 0000 või 1234, mis on lihtsasti kurjategijatele kättesaadavad. Ühtlasi kontrollitakse üle internetikohvikutes olevad WIFI-ruuterid.

Jaapani küberturvalisuse instituudi kõneisiku Tsutomu Yoshida sõnul on projekt ülioluline, vahendab Inside the Games. «Paraku näeme liiga tihti, et näiteks veebikaameratesse on peaaegu olematute turvalisussätete tõttu sisse murtud ning võõrastel on infole ligipääs. Kontrollime üle vähemalt 200 miljonit seadet, et näha, kui suur on riskiulatus,» sõnas Yoshida.

Projekti eest asub vastutama valitsuse küberturvalisuse strateegia asejuht Yoshitaka Sakurada. Küll aga on 68-aastane Sakurada tekitanud Jaapanis palju poleemikat oma hiljutise ülestunnistusega, et ei kasuta arvutit.

«Olen alates 25. eluaastast andnud juhiseid oma töötajatele ja sekretäridele, seega ei kasuta ma ise arvutit,» rääkis ta novembris. Samuti oli Sakurada segaduses, kui temalt küsiti selle kohta, kas Jaapani tuumarajatistes kasutatakse USB mälupulkasid.

Küberturvalisus on olümpiamängude eel suureks probleemiks – möödunud aastal tabas Pyeongchangi olümpiamängude avatseremooniat internetikatkestus, mille põhjustaski küberrünnak. Internet katkes pisut enne reedel toimunud tseremooniat, kuid ei mõjutanud tseremoonia toimumist. 2018. aasta jaanuaris sooritati pahavararünnak olümpiaga seotud organisatsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles