Kutmani elulooraamatu autor Kalmre videointervjuus: enim üllatas mind see, missugune pidi tema meelest olema hea treener

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimuvatel 7. Martin Kutmani mälestusvõistlustel kergejõustikus toimus enne mõõduvõtu algust Vahur Kalmre legendaarsest treenerist koostatud raamatu «Martin Kutman – kergejõustikus kogu elu» esitlus.

«Idee tuli perekonna poolt, kolm poega pöördusid minu poole jutuga, et neil on see mõte olnud, et keegi võiks raamatu Martinist kirjutada. Aastaid tagasi oli ka Kutmani õpilane Ille Palm lindistanud Kutmani mälestusi ja need olid selle perekonna käes olemas,» rääkis Kalmre sellest, kuidas tekkis üldse mõte raamatut kirjutada.  

«Ma teadsin Kutmani lugu üldjoontes, aga kirjutades sai detaile teada ja väiksemaid lugusid tema kohta ikka teada, pilt läks laiemaks ja põnevamaks. Kõige rohkem üllatas mind see, missugune pidi tema meelest olema hea treener,» seletas Kalmre. 

«See ei tähenda, et õpetad täpselt jooksma või hüppama kõrgust, vaid kui palju sa mõjutad oma sõnade, tegude, õpetamiste ja iseendaga noore inimese elu,» rääkis Kalmre Kutmani põhimõtetest. 

Suurimaks erinevuseks Kalmre varasemate kirjutatud raamatute ja Kutmanist kirjutatud teose puhul pidas raamatu autor asjaolu, et Kutmani endaga ta rääkida ei saanud. «Tahaks mõnda asja üle küsida, et kas tema ka nii nägi neid asju, nagu sellest räägiti, aga seda kahjuks teha ei saanud.»

Vahur Kalmre kaks varasemat spordiraamatut «Kolm Kirsipuud» (2012) ja «Tartu Rock! Tartu Rock!» (2016) on pälvinud parimale spordiraamatule antava Georg Hackenschmidti raamatuauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles